Ще посрещнем ли Коледа с по-ниски цени на горивата?

В Европа има много бензин, а цените са ниски
5 дек 2022 13:40, Анисия Иванова
28

Министерският съвет одобри дерогация за закупуване и внос по море на нефт от Русия. Как ще повлияе това на цените на горивата у нас?

"До 5 март нещата остават същите, рафинерията ще може да обработва руски петрол и продукция да се предлага както в страната, така и в чужбина за износ", заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че изключението ни като държава означава, че ако всичко в България се запази както е, няма да има проблеми с доставката на нефтопродукти и особено на дизел, за разлика от други европейски държави.

"Не виждам фактор, който да говори за повишаване на цените, дори в последните дни има понижение на цените както на готовите продукти, така и на суровия нефт. Може би ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата. Няма да има затруднения на пазара на нефт, тъй като той се пренастрои още преди няколко месеца и руските доставки приоритетно потекоха към Азия", изтъкна Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той поясни, че повишение на цените на горивата у нас ще има, ако има такива фактори на международните пазари и хората ще усетят 25-те стотинки отстъпка до края на декември.

"Бензин има изключително много в Европа, цените са доста ниски. Ако се запази забраната за дизела, може би цената ще падне, но това няма да бъде толкова осезаемо, колкото с бензина. България е с най-ниските цени на горивата в ЕС, но наистина не е съотнесено с нашите заплати", каза Бенчев.

Той обясни, че ако рафинерията започне да работи с друг тип петрол, това, което се е говорило за свръхпечалбите от 700 млн., няма как да се случи, защото това, което ще се облага, е разликата между цените на "Брент" и "Уралс". Ако тази разлика я няма, няма какво да се обложи и ще има нещо съвсем малко. Той не вижда причина рафинерията да спре да работи с руски петрол.

"Риск от фалит няма. Рафинерията трябва да бъде търговски целесъобразна, за да може да подпомогне българската държава с това, че ще има горива за страната и с факта, че тази свръхпечалба, която ще бъде направена, ще бъде обложена и тези пари ще отидат в помощ на българските домакинства", смята гостът.

Той посочи, че около 35-40% от това, което рафинерията произвежда, остава на българския пазар и поради тази причина е добре тя да изнася, защото другата продукция няма къде да бъде складирана.

"Всички прогнози показват, че тази разлика между "Уралс" и "Брент" ще се задържи и през следващата година, което означава, че тези 700 млн. би следвало да влязат в българския бюджет, нито процедурата по прехвърляне на дейността е толкова сложна", коментира Бенчев по темата за пренасянето на активите на "Лукойл" в България.

По думите му рафинерията е работила по този начин до 2020 г., но тогава не е бил заплащан данък печалба, защото всички рафинерии в Европа по това време са били с негативен маржинг, защото цените на суровия петрол са били изключително ниски и това е допринесло до факта да бъде сменен методът на работа, за да може да се плащат данъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладна кокошка...
25
7
 
7
 
! Отговори
а е ало преди 1 година
по жалка мижатурка мож ли да си? Прав умирал....ти всеки ден умираш от как станахме руски урви
24
7
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Имайки предвид че Орбан току що се пребори унгарците да плащат повече за руски петрол, ще е цяло чудо ако не посрещнем нова година с режим на тока "по непредвидени обстоятелства"
23
1
 
3
 
! Отговори
сондаж на преди 1 година
настроенията от коментарите - извода е никой не вярва че ще паднат, дръжте ги така народа тва очаква
22
3
 
0
 
! Отговори
до - да сравним преди 1 година
да ама Люксембург не са руска губерния, нали се сещаш ;)
21
0
 
0
 
! Отговори
тук на горната преди 1 година
земя паднаха с 0.30 е цента, при вас на долната земя не знам. Зависи кво казват руснаците , дали ще ви пуснат фандък или не , тяхна работа
20
3
 
10
 
! Отговори
москва преди 1 година
Само да кажа че нефта уралс който България купува от Русия е 40 долара, а ни го продават по 90 долара. Толкоз за добрата русия
19
1
 
9
 
! Отговори
дедо Гошо преди 1 година
Цената на горивата в България са спекулативно високи, като главната вина в момента е на служебното правителство. Петрола беше над 120 $,а дизела 3,30 лв, сега петрола е 85 $, а дизела е 3,30 лв. Къде е пазара? В Македония сменят цените на горивата по 2-3 пъти на седмица, в зависимост от цената на петрола. Вчера заредих дизел по 2,70 лв, а преди 2 месеца беше 3,30 лв.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тате ще ми купи колело ама друг път
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете ли отстъпката за горивата, хубаво гледайте цените на бензина да са под 2.50лв да не се налага да излизаме в студа.
16
9
 
10
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Пътят към АДА е послан с добри намерения. Няма по мъдро изречение! Ей го на, преврат с фалшиво ласкави думи добри намерения и хоп, отървахме посоката към Европа заради Руско ориентираният ни президент. Сега ше страдат децата ни, бизнеса ни и ше се върнем в началото на 90г. Фалирали, чалга и мутри. Те така, с празни думи и намерения, фалшиви истини, водят тъпияаат ни народ към АДА. Тъй ли няма кой да се вдигне и да каже това публично. Свалигха ГЕРБ с преврат и сега какво? Гърч, мор и чума?ВечеНЕЕ
15
1
 
19
 
! Отговори
Да сравним преди 1 година
Средна нетна месечна заплата в Люксембург 4316 Евро. Литър дизел струва 1.70 Евро.Средна нетна месечна заплата в България 716 Евро. Литър дизел струва 1.70 Евро.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принца на Саудитска арабия казал на Путин че цената не трябва да пада под 85 долара за барел а сега е 84 долара . Тоест през зимата ще е 85 долара а на пролет нагоре . Над 100 най вероятно . Зависи и САЩ кога ще свършат резервите .
13
5
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Ходи да живееш в Турция със СРЗ 1000лв. бруто, нямаш проблеми- чакат те с отворени обятия.
12
1
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 година
Докато Боре Способния се накани да ги свали, те ще паднат и под заветните 2 лева обещани от него!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих се учудил ако в следващите 1-2 седмици руснаците изцяло спрат да ни продават нефт, тогава ще се радваме просто да има някакво гориво на Коледа независимо от цената.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция дизела е 2.50лв. В България 3.30лв. В Швейцария 4.30 лв.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще посрещнем разбира се! И Коледа и Ковида и всичко! :)
8
4
 
11
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ами очаквам към коледа да стане 5лв литъра и да има ограничения 20 литра за месец
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо да се качат дори- не се трае от коли, особено из големите градове. Твърде евтино е да имаш автомобил у нас. Това безумие трябва да спре. Избиват се ежедневно по няколко обезумели оскотели бедняци с немски бараки на 15+ години.