Костов: Ценовите различия в ЕС не обясняват ниските ни доходи

Средните доходи не водят до среден начин на живот
24 яну 2023 09:07, Нели Христова
34
Костов: Ценовите различия в ЕС не обясняват ниските ни доходи
Снимка: БГНЕС

"Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерното за поведението на икономическите субекти е, че когато им намалява покупателната способност, те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца. Точно тези, които поскъпват с доста повече от средната инфлация с между 50% и 120%", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"Тези 20 стоки, които най-често се купуват от българина, ако се съберат, могат да бъдат закупени за 54 евро. Същите 20 стоки в Румъния могат да се купят за 46 евро, в Испания за 48 евро. Изводът е, че ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище на нашите доходи и ниския темп на ръст на нашите доходи. За съжаление, средните доходи в България, не водят до среден стандарт на живот за българина", допълни Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Като чета изказванията на икономистите от КНСБ си мисля, че за тях няма значение дали инфлацията е 50 или 120 %. Същото е валидно и за тези, които я определят. Дали ще малка кошницата или голяма зависи от тези, които си я пълнят. Честита да им новата г. на синдикалните лидери.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При по-ниски доходи цените са по-високи. Това е старо правило гарантиращо печалбите на търговците.
26
2
 
3
 
! Отговори
3d До Qwerty преди 1 година
Че тебе кой те спира да се качиш на Каптива и даваш останалото на когото намериш за добре?
25
3
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Некадърник! На държавна хранилка!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато те управляват доларови глобалисти, вместо патриоти , а народа си мисли, че като не се противопоставя секирата ще му е само за подстрижка, тепърва по-зле ще става, то не случайно съществува фразата"свобода или смърт" , само чакат да затворят енергийните мощности и България изезва от картата буквално, само на смартфонаще ти я оставиш виртуално да си мислиш,че още съществува,като ти е толкова "мила" на думи
23
5
 
21
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
От къде да дойдат високите доходи ли??? Аз ще ви кажа от къде. Когато тариката който кара последната Х5 чиято вноска на месец е 3 хил. лева и в същото време държи 4 човека на 800 лв заплата, слезе от нея и се качи в една Captiva например и разликата я даде на работниците си. Ей там са парите и от там трябва да дойдат.
22
5
 
9
 
! Отговори
Вале Пика преди 1 година
Тук няма почти никакво производство, а само консумация. Как очаквате да се повишат доходите, като производителността е ниска. Икономиката е основно от услуги, туризъм и евросредства. Това гарантира ниски доходи и мизерия! Повишаването на доходите на база голям бюджетен дефицит и заеми гарантира по-голяма мизерия в бъдеще. Докато не си оправим икономиката да е експортно ориентирана със силно производство, ще си останем на това ниво!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За високи доходи трябва развита икономика. Ние не само че нямаме развита икономика, ни нямаме никаква икономика. Без производства няма прогрес. Всички сектори са унищожени. От къде да дойде този растеж и високите заплати като нищо не произвеждаме? Къде са българските стоки? Няма такива.
20
2
 
13
 
! Отговори
НЕ НА РАСТЕНЕТО преди 1 година
НЕ НА РАСТЕНЕТО НА ЦЕНИТЕ. ПРАВИТЕЛСТВОТО БОРИ ЛИ СЕ? НЕ! НЕ НА ЕВРОТО, НЕ ЗАЩОТО ТО НЕ Е НУЖНО НА БЪЛГАРИЯ, А ЗАЩОТО ЩЕ ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ СТРАХОТНО. КАК БОГАТА ЧЕХИЯ КАЗВА, ЧЕ НЕ Е ГОТОВА, А НИЕ ПРАВО В КЮПА?
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината се казва спекула господа !
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Скоро приказвах с един приятел който се върна от Маями. Като класически българин, естествено го питах за заплатите там. Човека ми обясни така - минимума който може да получаваш на час е 14$. Тия пари ти стигат да живееш, да си плащаш наема, лизинга на колата, битови сметки и разходи без да се притесняваш, НО не можеш да спестяваш...
17
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Пенсионер: Имаш деменция, но все още се опитваш да мислиш..
16
3
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Открил Америка горкият. Защо всички "ЕКСПЕРТИ" са толкова охранени? За дипломите няма и да споменавам, оставаше да нямат пари за една изфабрикувана диплома.
15
4
 
11
 
! Отговори
До Пенсионер преди 1 година
B Италия например, корупцията е със степени по-голяма, но доходите са високи? Не ви ли става ясно вече толкова години, че икономическото ни положение се дължи на геополитика...
14
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Анонимен 6: В Испания също така работят та се пушек вдига в сравнение с България
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме че 90 % от борсите на едро у нас се държат от фирми на ГЕРБ и ДПС.
12
11
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Проблемът е в корупцията, която ни изсмуква. Но...бг човекът, като не особено умен индивид ще гласува за тези крадци и престъпници--Тиква,Хидроинженер, Импексова, Крадев и Копейкин. История : Във време на спокойствие и подем за 12г. Тиквата увеличи пенсиите само с 10лв. , а К. Петков, за 6 м. при пандемия и война ги увеличи с 30%. И въпреки това, 50 % от бг пенсионерите или няма да гласуват или ще гласуват против К. Петков. Ето, това е интелекта на народа ни. Затова си заслужаваме съдбата.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любчо, това го знаем. Работим в западна Европа от 10 години. Дай нещо ново.
10
1
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
*** логиката - ти ако отидеш в Монако или Монте Карло, ще решиш че и по целия свят няма бедни хора, а бедността е само миг...
9
2
 
12
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Познавам Любчо лично, хитряга *** заплати от унсс и кнсб, нищо не Правец лаладжия, некадърник и некомпетентни. Една бакалия не може да управлява, а говори за заплати итн. Аман от *** на държавна хранилка!