Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас

Комисарят по правата на човека на СЕ публикува доклад за България
9 фев 2010 20:35,
429
Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас
Томас Хамарберг. Снимка: БГНЕС

Томас Хамарберг, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, публикува във вторник доклад за своята визита в България през ноември 2009 година.

Защитата на малцинствата от дискриминация, расизъм и нетолерантност трябва да бъдe завишенa, отбелязва Хамарберг.

Комисарят препоръчва открит, искрен и системен диалог с всички малцинства в България, включително и македонското, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

По време на посещението си в страната ни Томас Хамарберг се е срещнал с „представители на българи от македонски произход“.

Комисарят препоръчва законодателна поправка на Конституцията, свързана с по-добрата защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

Комисарят препоръчва и законодателна поправка, която да постави расистката мотивация като отежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

Комисарят се обърна към българските власти да предоставят обезщетения и бързо да намерят решение на нерешените пенсионни искове на жертвите от т.нар. “Възродителен процес”, съобщават от Информационния офис на Съвета на Европа в София.

На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности. Нещо повече, достъпът до адекватно жилище, образование и социални права остава проблематичен и твърде често те са жертви на расистки мотивирана дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация – отбелязват от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не с този фашизъм...
357
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В България живеят само българи!!!Който не е съгласен,да се ходи.И никаква македонска нация не е съществувала.Те да са благодарни,че първи им признахме измислената държава.Те държава не са имали от времето на Александър
356
0
 
1
 
! Отговори
пак същата преди 14 години
А Благоев какво ми го цитирате като някакъв авторитет-той е един объркан човечец,дето не си е оправил Македонията, а тръгнал да обърква умовете на българите, ами да се бише отдал на македонската си кауза, и освен това кой го е изпратил в българския парламент да прави подобни изказвания пък било то и през 1917 година
355
0
 
2
 
! Отговори
добруджанска македон преди 14 години
Аз съм наследничка на Младен Пияков от село Мирковци съвсем близо да Скопие. Навремето прадядо ми е избягал от там и се е заселил в Северна Добруджа в Тулча, виждала съм паспорта му издаден от румънските власти, където е написано, че е българин. Няма да обяснявам как почти цяла тулча е била заселена с българи - това е една друга тема. След 1940 и Крайовската спогодба нашите естествено са върнати в България. Всичкото това го написвам за тия дето ми говорят за някаква македонска нация.
354
0
 
1
 
! Отговори
Astarot преди 14 години
Тоя дядо да ходи да си прави искрени диалози с "Баварското малцинство в Германия" и да не раздава много много акъл, какъвто очевидно не му достига...
353
6
 
0
 
! Отговори
ALEX преди 14 години
OSTAVETE MAKEDONIA. TE PONE ZNAIAT KAKVI SA. IZMISLENITE TEORII ZA PROIZHODA NA BULGARITE NIAMAHA KRAI.KOLKOTO NIE KAZVAME,CHE TE SA BULGARI,TOLKOVA I TE IMAT PRAVO DA KAJAT,CHE NIE SME MAKEDONCI.DOBRE,CHE E SLAVIANSKATA PISMENOST,INACHE OSHTE SHTIAHME DA GOVORIM NA PAMIRSKI
352
0
 
2
 
! Отговори
Баба Гица преди 14 години
За каква "Македонска" нация иде реч?
351
2
 
2
 
! Отговори
Kan-e su bigi преди 14 години
Доста преди създаването на Титова Югославия българският политик Петър Тодоров в своя труд Погромите на България, издаден в София през 1930 г., изтъква самобитността на македонския народ между другите славянски народи на Балканите, цитирам: НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ СА ТЪЙ ОБОСАБЕНИ, ЩОТО Е ИЗКЛЮЧЕНА ВСЯКА ОПАСНОСТ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ, ЗА ЗАГУБВАНЕТО НА ЕЗИКА, НА ОБИЧАИТЕ, НА САМОБИТНАТА ИМ КУЛТУРА ПРИ ЕДНО СЪВМЕСТНО ЖИВЕЕНЕ. МАЛКИТЕ, НА ГЛЕД, РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ ЕЗИКА И НРАВИТЕ НА ТИЯ НАРОДИ (БЪЛГАРИ, СЪРБИ, СЛАВОНИ, МАКЕДОНЦИ, ХЪРВАТИ И ПР.) СА ВСЪЩНОСТ ДОСТА ЯСНИ, НЕЗАЛИЧИМИ ГРАНИЧНИ ЛИНИИ. (Петър Тодоров. Погромите на България, т. 1, София 1930 г., с. 67)
350
5
 
4
 
! Отговори
Стига вече! преди 14 години
По-голяма глупост от тази, че македонците като народ са изкуствено творение на Коминтерна, Тито и Димитров, трудно може да се измисли. Няма на този свят сила, която би била в състояние да сътвори цял един народ, ако той не съществува! Коминтернът е създаден от Ленин през 1919 г., а цели 45 години по-рано, когато още не са саществували ни Коминтернът, ни Югославия, ни Тито, а Димитров е бил едва тригодишен в. Македонски глас, който излизал в София в броя си от 20 април 1885 г. пише: : Нека се предостави на македонското население само да си избере езика, вярата и народността, които то пожелае. Насилията върху македонския народ в това отношение ще предизвикат само междуплеменни борби, което ще има зли последствия за всичките балкански народи. Какво пророчество!120 години по-късно вие продължавате да тровите това население.
349
3
 
4
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Казвате, че македонците са творение на Коминтерна. Дали е наистина така? Няма сила на този свят, която би могла да създаде цял един народ, ако той не съществува.Ето какво заявява Димитър Благоев в народното събрание през 1917 година, т. е. две години преди Ленин да инициира създаването на Коминтерна:Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление.
348
4
 
4
 
! Отговори
Кръсте Мисирков преди 14 години
Може ли някой да ми обясни какво е македонец? Щото аз завалията все съм си мислил, че значи българин от македонския край. Пък не е да кажеш да не съм чел. Знам, че 1945 е създадена такава държава в СФРЮ, но за нация и етнос македонец не бях чувал.
347
0
 
2
 
! Отговори
DADO преди 14 години
Ami nie deto rabotim na 4erno na Zapad a pra6tame 4isto evro v kache na BG,Borisov kakvo 6te napravi!!??Dali i nas 6te dade pensia kato priberem!!!!
346
1
 
3
 
! Отговори
Има си начин преди 14 години
Как да се оправяме с такива като г-н Хамбургер: "Со кротце, со благце и со малко кютек."
345
2
 
3
 
! Отговори
"Македония" преди 14 години
Европейски съюз = СССР. Те и комунистите бяха същите.
344
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Този *** помолил и за честен диялог с виетнамците. Те имат претенции за конфискуваните им къщи - 1000 евро на кв. м., недаплатени заплати и право на пенсия след трудов стаж в БГ, но не искат българки пенсии а малцинствени и също полагаеми се помащи за периода в които бяха насилствено изгонени от БГ. Също така им се полагат компенсации по ЕС стандарти за дискриминация, пренебрежение на културната им самобитност и великобългарска ксенофобия.
343
1
 
4
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Тези от Европа да не говорят много много, отишли там 3-*** "македонци" и тоя веднага дава съвети кво да направим, не България , а Македония трябва да направи промени в Конституцията си , че са втора Българска държава !!!! А за *** и расъзма и нетолерантност изощо неможе да говори, защото в тази държава дисреминира данъкоплатеца, които плаща помоци на *** да може да крадът повече, да убиват и насилват, да не си плащат тока и водата и кво ли още не!!! Аман от тая Европа !!!
342
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 14 години
до всички "македонци". Прочетете документалния очерк на големия приятел на Сърбия, отговорника за тайните операции на Балканите след 1915г., дипломат, журналист и политик, французин с английско потекло. Книгата се казва "Войната се завръща" автор Анри Поззи.Повтарям приятел на сърбите както всички французи тогава.Четете, стига лакардий от сърби.И тяхната се видя.
341
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 14 години
до 373 Най добре всяко село автономия ! ЕС няма да видите скоро , всички се борят за сваляне на границите само БЮРОМ искат .
340
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И ФИЗИЧЕСКИ МАЛТРЕТИРАНИ!!!!!!!!!ФАКТ!!!!!!!!!И НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ГО КАЗА В ПРАВ ТЕКСТ В ЕП ПРИ ОБСЪЖДАНЕ НА НАПРЕДЪКА НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ т.н.ЗАПАДЕН БАЛКАН ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС!!!!ТОЧКА!КАЗАНО ВИ Е -ВНИМАВАЙТЕ,ОМРЪЗНАХА НИ ВАШИТЕ меко казано ИДИОТИЗМИ!НАЗДРАВЕ!
339
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вижте сега сладури македонисти колко добре го е казал дне в ЕП ЕВГЕНИ КИРИЛОВ-СЛЕД 2-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ В РАМКИТЕ НА СФРЮ И СЕГА ПО-ГОЛЕМИЯ % ОТ СЛАВОГОВОРЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ ИМА МАКЕДОНСКО НАРОДНОСТНО САМОСЪЗНАНИЕ!НО НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ ТОЗИ НОВ ИДЕНТИТЕТ ДА СЕ ГРАДИ ВРЪЗ ОСНОВА НА ГРУБА МАНИПУЛАЦИЯ НА ИСТОРИЯТА НА ДНЕШНИТЕ СЪСЕДИ НА БЮРМ,ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА И НЕПРИКРИТА ЗЛОБА КЪМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!!!!А БЪЛГАРИТЕ В БЮРМ СА ПСИХИЧЕСКИ