Президентът наложи вето на Закона за горите

Останахме неразбрани, оплака се министър Мирослав Найденов
Обновена: 17 юни 2012 07:41 | 16 юни 2012 16:11,
263
Президентът наложи вето на Закона за горите
Плевнелиев изпълни исканията на протестиращите. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Решението му е на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията.

Законът е върнат изцяло, а не само някои негови членове, както направи президентът преди ден със закона за ВСС.

Така депутатите ще могат да го ремонтират изцяло на второ четене, обясни на извънредна пресконференция следобед земеделският министър Мирослав Найденов.

Той бе категоричен, че оглавяваното от него министерство с този закон повече няма да се занимава и цялата отговорност за него оттук-нататък носят депутатите.

"Останахме неразбрани от една част от обществото”, призна Найденов, който продължава да смята че спорният закон е добър.

Според президента обаче, той създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

Той не пропуска да спомене и положителните цели, които е искало да постигне НС с приемането на закона - развитието на регионите, туризма и спорта, да улесни изпълнението на мерки за защита от вредното въздействие на реките за предотвратяване на природни бедствия.

Найденов обаче влезе в задочен спор с президента, като на няколко пъти подчерта, че се е надявал законът да спомогне за нови инвестиции в туризма и скииндустрията, но заради протестите на младите хора в София през последните дни е принуден да се откаже от него.

"Аз разбирам младите хора, когато се провеждаха протестите за заменките със земи, аз бях с тях, заяви той. Министърът не пропусна на нападне предишните управляващи, който правили скандалните заменки, а сега си упражняват политическата реч върху Закона.

Той обясни, че след управлението на ГЕРБ ще останат магистралите и спортните зали.

”Надявахме се да останат и ски пистите”, каза Найденов. ”Да са живи и здрави сладващите и по-следващите да видим какво ще направят. Да сме живи и здрави и ние, да се спуснем поне веднъж по пистите”, завърши министърът.

Тези млади хора в голямата си част едва ли са се интересували от дебатите по Закона. Протестиращите вярват, че спасяват горите от инвеститорите, обясни Найденов.

Три дни подред протестиращи излизаха в центъра на София и блокираха движението около Орлов мост. Днес те се готвеха да излязат на улицата отново. Демонстрантите настояваха президентът да наложи вето и това беше единственият вариант, който ги устройваше.

Мирослав Найденов остана обиден и на кметовете, на които по думите му е щял да помогне този закон.

Той се зачуди, че те не са защитили промените и се запита още къде са били сноубордистите и скиорите и защо не са го подкрепили. Найденов обясни, че е очаквал да има протести срещу Закона, но е очаквал и подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
6
 
! Отговори
за едни може, а за.. преди 11 години
Здравейте,искам да споделя следния проблем и несправедливост, който според мен ще помогне при "битката" ви за отмяна на закона /тъй като токущо прочетох, че Бойко Борисов щял да отстъпи, ако има сериозни аргументи../.Та..., т.нар. публична държавна собственост не са само горите, а и водите както и коритата на реките. За един инвеститор в водно електрическа централа няма "преференциите" на инвестирите в лифтове и т.н., тъй като на последните това се предоставя БЕЗВЪЗМЕДНО, А ЗА ПЪРВИТЕ - ВЪЗМЕЗДНО /Т.Е. СРЕЩУ ПАРИ/. Това неравностойно третиране на инвеститорите е железен аргумент, който можете да изтъкнете.Втори аргумент в тази посока е, че когато на инвеститора в вец му се наложи /а то винаги се налага/ да строи в горски фонд, то той преминава - през дълги процедури и то ВЪЗМЕЗДНО, докато другите с лифтовето менават пак БЕЗвъзмездно. Първия трябва да изключи горския фонд, като заплати и таксти към Фонд "българска гора", след което по оценка направена от държавата трябва и да купи земята на вече бившия горски фонд, иначе не му се издава разрешение за строеж, тъй като на практика строи в чужд имот. Т.е. казано по друг начин - ЗА ЕДНИ МОЖЕ, А ЗА ДРУГИ НЕ МОЖЕ ! ДОКОГА ТАКА?Поздрави!
203
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това е българина - вечно недоволен ! Дори когато политиците се вслушат в исканията му - пак е недоволен ! Просто нямам думи какви телета са всички !
202
0
 
1
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Голямо геройства "наложил вето ",то това му е работата но я да му дадем 3 000 лв.бонус защото е свършил много работа.
201
0
 
4
 
! Отговори
горски преди 11 години
УРАААААААААААААААААААААААААА,ВЪПРОСА С ГОРИТЕ Е РЕШЕН ,гори няма да има
200
4
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
От къде на къде ще налагате вето на закона?! Още малко и ще поискате да се спре добива на шистов газ!
199
1
 
14
 
! Отговори
св. николаев преди 11 години
не се вързвайте на това вето наложено от президента.всичко е една голяма лъжа, нима си мислите че боко тиквата ще наруши рахата на цеко минев,благои рагин ,емил димитров ,цветалина бориславова и още няколко олигарха който са от кохортата на герб.това няма как да стане защото догодина има избори а герб са на ясла при тези олигарси.плевналиев знае че и да въведе вето парламента пак ще приеме закона.на сцената играят пари който не миришат на гора .планите ще станат като черноморието отврат.лъжат ни
198
0
 
17
 
! Отговори
car преди 11 години
Нали от "Стохилядният митинг" на Орлов мост започна т.н. "Демокрация". 22 години се съсипва България! Тези хора, които са там в момента, много добре знаят, както и ние, че просто политиката на ГЕРБ е извън контрол - за всичко - здравеопазване, образование, пенсионна реформа, борба с корупцията, престъпността... Подкрепям този ИСТИНСКИ ПРОТЕСТ, без разните синдици и партийни лидери. Дано и полицията да не си позволи да ги бие или задържа! Това ще бъде началото, за да се опази природата, да започне най-после това, за което хилядите хора на митинга през 1990 год. бяха там и през тези 22 години ги излъгаха и измамиха, превърнаха ги в престъпници, роби, самоубийци, наркотрафиканти, убийци, клошари...
197
0
 
4
 
! Отговори
до 225 преди 11 години
разбрахме, че работиш с САП-това е мн хубаво...ама защо мислиш, че всички са на твоя хал или по-точно мислиш ли че освен теб, колегите ти и още толкова хора сте цялата държава?когато всичко се изчисти в БГ /дано стане някой ден/ и когато имаш деца /които може и да не станат програмисти и да не вадят твоите 2800 + сеньорско увеличение/ ще разбереш хората защо го правят, а до тогава - прави софтуерни решения и не се излагай пред редовия българин.просто живееш в друго измерение-изчакай ни и нас
196
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентът да помисли върху проблема с кучетата! Възрастният човек, нахапан от *** в "Редута" днес в 7 часа е починал! Време е роднините на разкъсаните от зверовете да повдигнат обвинения!
195
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не се радвайте, пак ше си го прокарат, не им е за първи път... ветото е възхух под налягане, парламентът не е длъжен да се съобразява с него, а мнозинството е едно и същоне помните ли какво стана с шистовия газ ? просто те са "наглите", разграбиха и разпродадоха държавицата за нула време, за някакви нешастни 30 сребърника
194
0
 
14
 
! Отговори
Бъркли преди 11 години
Ха Ха Хааа, добре че ББатко ти разреши, иначе смееш ли :) баси театрото!
193
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОВЕРКА НА ЛИ4НИ ДОКУМЕНТИ.БЕЗПРИ4ИННО СПИРАНЕ НА ВОДА4И ЗА ПРОВЕРКА ОТ КАТ.БЕЗМИСЛЕНА ПОЛИЦЕИЩИНА .ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЕ С ЦЕЛ ЗАМАСКИРВАНЕ НА НЕСКОПОСАНОТО 4ЕНГЕСАРКО УПРАВЛЕНИЕ ПРОВАЛЕНО ОТ УПРАВЛЕНСКА ИМПОТЕНТНОСТ И ПОЛИЦЕИСКИ ПРОИЗВОЛ
192
0
 
23
 
! Отговори
Таня от Варна преди 11 години
Напълно ги разбирам протестиращите младежи, те просто се притесняват от развръзка в стил МОРАТОРИУМ ЗА ШИСТОВ ГАЗ , за пред медиите се спират сондажите (аналогично вето на закона за горите), а после тихо под юргана когато си замине телевизията....
191
1
 
31
 
! Отговори
alek преди 11 години
АРЕСТУВАНИ ОКОЛО 10 МИРНИ ПРОТЕСТИРАЩИ.ТОВА АКО Е ХОРМАЛНО.ЗА КАКВА ТОЛЕРАНТНОСТ ГОВОРЯТ НЯКОИ ХОРА.ПРЕ О4ИТЕ МИ НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА ЗАДЪРЖАХА МОМ4Е И МОМИ4Е СЕДЯЩНИ НА АСФАЛТА.ЖАНДАР СЕ ОПИТА ДА ХВАНЕ МЪЖ ПРЕД МЕН.УСПЯХМЕ С ХОРАТА ОКОЛО НАС ДА ГО ПРЕДПАЗИМ 4ЕНГЕСАРА ПОБЕСНЯ И СИ ИЗЛЯ ПРОСТОТИЯТА ВЪРХУ КОЛЕЛОТО МИ КАТО РИТАШЕ ОБЕЗУМЕЯЛ С СКРАК ПО СПИЦИТЕ.ТОВА БЕ МУТРА ПСИХАР .А НЕ ПОЛИЦАИ
190
1
 
28
 
! Отговори
ники преди 11 години
Бойко: Слушай, Росенчо, я наложи едно вето, че не стана тя, както я мислехРосенчо: Служам Вожде мой...Бойко: ...пък, като се се размият нещата ние ще го върнем без да тръбят медиите и пак ще се оправят нещата, че съм обещал на аверите пък и пари имам да им връщам.
189
30
 
3
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Беше ясно, че ще има такава реакция на забавяне на закона, тъий като около него проблемите скоро няма как да стихнат. Коварното е само, че екоактивистите в момента си мислят, че разиграват една цяла държава, а не знаят каква опозиция ще им бъдат хората от регоините, които са прякозасегнати от закона. Защото за тях тези промени означават възможност за повече работа и по-добър стандарт на живот. В правото си е министър Найденов да се изнервя по този проблем.
188
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберите си гласуваха закона, а сега пък видите ли Плевнелиев го връща. Прилича ми на детска игра тази работа.
187
1
 
33
 
! Отговори
/m преди 11 години
ей сега ако реши да си разруши незаконния палат, построен на по-малко от 200м от морето, ще спра да го наричам лицемерна ***.
186
1
 
10
 
! Отговори
kaka MERI преди 11 години
Boko izvartya vsichki na suples ,Pomaka varna zakona ,deputatite shte go priemat otnovo i vsichki shte si ostanat s pras v gaz samo che namazan s vazelin. Prostite mutri otdavna gi izbiha ostanaha samo UMNITE.
185
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само дето на всяка среща с премиерчето, той лъже и обещава, а след това си прави каквото си иска. всъщност единственото, което прави е да хвърля прах в очите на овчия народ, защото е по-лесно да се самозалъгваш, от колкото да направиш нещо с живота си. правителството яко клати народа, а той само се намества. няма тук демокрация.