За радост земята не може да се изнесе, успокоява Орешарски

Трудно ще удължим мораториума за продажба на земя на чужденци
116
За радост земята не може да се изнесе, успокоява Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Не е реалистично да удължим мораториума върху изкупуване на земеделска земя от чужденци, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с неправителствени организации. В разговора, посветен на земеделието, участваха и тримата ресорни заместник-министри.

Премиерът припомни, че през 2005 година беше подписан договор за присъединяване на страната ни към ЕС с мораториум за продажба на земя на чуждестранни физически лица за срок от 7 години. Срокът изтича до края на тази година и за да се промени договорът, е необходима нова ратификация от останалите страни-членки.

Още по темата
Според Орешарски удължаването на мораториума теоретично е възможно, но на практика не е реалистично да стане. По думите му не бихме могли да очакваме, че всичките 27 страни ще ратифицират евентуално наше предложение за удължаване на договора.

Премиерът добави, че това е урок за всички нас като общество, когато поемаме ангажименти, да мислим върху характера на ангажимента, а в конкретния случай и върху срока.

Орешарски посочи, че няма да бъдем разбрани от нашите партньори заради обстоятелството, че мораториумът засяга физически, но не и юридически лица. По закон и сега е достатъчно да се регистрира фирма, за да се придобие собственост.

Министър-председателят допусна, че става дума повече за психологически страхове. „За радост земята не може да се изнесе. Бих предприел необходимите действия, ако процедурата беше лесна, но когато сте убеден може би на 99,9 процента, че процедурата е трудна и практически невъзможно да стане, не си струва да се оспорва договор", коментира премиерът.

Представители на неправителствените организации опонираха, че страни като Унгария са се справили със задачата за мораториум за продажба на земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
"Ние ще купим България" - Демирел Собствеността върху земята е водеща в юрисдикцията! Какво правим? Много важно, като не може да се "изнесе", щом може да се обособи като анклав! Сигнализирахте за неуместен коментар
94
5
 
1
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
И пак повтарям - земята като частна собственост може да се продава или ДА НЕ СЕ ПРОДАВА по желание на собственика, не на съседите, съгражданите и т.н. Така че гледайте си вашата паница. Ревете срещу комунистите, пък искате да се разпореждате с чужда собственост като комунисти. Леви, десни... десни - леви...
93
4
 
1
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Защо не ревете за това, че по морето и в Банско са изкупени стотици хиляди апартаменти от руснаци? Те купуват апартаментите с ИДЕАЛНА ЧАСТ ОТ ПРАВОТО НА СТРОИТЕЛСТВО ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ - фактически заедно с апартамента те притежават и част от земята! Патриотите, да не продаваме тогава и апартаменти на чужденци. Нищо българско да не продаваме на чужденци. Да си изкопаем два на два метра и да легнем в нашата земя гладни, но патриотично горди!
92
1
 
6
 
! Отговори
men преди 10 години
унгарците усетиха накъде отиват нещата и се взеха в ръце о време а ние като етипоците жито ще газим и гладни ще ходим а арабеските и китайците ще изнасят нашето жито. води, почви, гори и въздух кат в българия няма на много места по света и набързонапечатаните еврейски хартийки ще изкупят всичко тук за дни а след няколко месеца ще кажат на г.балкански че хартийките му нищо не струват. *** народ сме и страхлив, само на маса сме по 2 и 10 и онази ни работа по 25...
91
1
 
6
 
! Отговори
men преди 10 години
ако земята можеше да се изнася хазарски гъцулизецо, щяхме да се хванем всички, да си вземем земията и семействата и да ви оставим само поутиците, мутрите, ченгелите, мангавсарите и сирийците да си играете на държава и да си зимате заемчета от МВФ. уви не можем и сме прекалено оскотели за да можем да се съпротивляваме малко дори.
90
6
 
3
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
ПАТРИОТИ, ревящи за българската земя! Искам да ви попитам, защо през няколко квартала пътувате за да напазарувате от Кауфланд? ЗАЩО НЕ ПОДКРЕПЯТЕ БЪЛГАРСКИТЕ вериги хранителни стоки? Предпочитате ли произведеното в България? Купувате ли само българска храна? СИГУРНА съм, че тук във форума сте големи патриоти, но си правите салатка от ТУРСКИТЕ ЕВТИНИ ДОМАТИ.
89
2
 
1
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До ха,ха,хаааааа.... Точно така! Мутренските монополи трябва да се премахнат по естествен начин - чрез конкуренция!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OSTAVKA bez boy nyama da ima.
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но народът може да бъде изнесен, вече изгониха по-младите и предприемчиви българи в чужбина. Тук са останали 3-4млн. и то повечето пенсионери. А и тях *** ги тормозят и избиват по селата. Въпрос на време е *** и турците да станат 3-4 млн., а българите 1-2 и с това да смятаме, че българският народ е унищожен.
86
8
 
7
 
! Отговори
ха,ха,хаааааа.... преди 10 години
ЗАПОЧНЕ ЛИ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ---МЕСТНИТЕ МОНОПОЛИ ОТ КРУПНИТЕ ФЕРМЕРИ ЩЕ УМРАТ !!!ВСЕКИ ЩЕ ИСКА ДА СИ ПРОДАДЕ ЗЕМЯТА ЗА ВАЛУТА В БРОЙ!!!"АРЕНДАТА" С КОЯТО ВИ ЗАЛЪГВАТ ,ПОЗЕМЛЕНИТЕ ЕДРОВАЦИ ОТ *** И ДР.....ЩЕ УМРЕ СКОРОПОСТИЖНО!ГЪРЦИ ТУРЦИ И ЗАПАДНЯЦИ ЩЕ ДОЙДАТ С ПАРИ И ТЕХНОЛОГИИ!!!КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ????
85
0
 
8
 
! Отговори
V6 преди 10 години
...но затова пък ти можеш да се изнесеш, ОСТАВКА другарю, обирай си крушите(може и орехчетата)
84
0
 
12
 
! Отговори
пореден преди 10 години
Да *** " ..земята не може да се изнесе " но може някой външен *** или корпорациика да си я купи и да прави каквото и както реши ...да зарови токсични отпадъци да речем в нея ...
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TQ NE MOGE DA SE IZNESE, OBA4E VARHU TAZI ZEMQ MOGAT DA SE NAPLIDQT MNOGO TYRCI I NE ZNAM SI KOI, I SLED VREME DA POISKAT SOBSTVENA DARGAVA, KAKTO STANA SAS KOSOVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
0
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Държавата ни е продадена, сега остава и земятя.
81
0
 
11
 
! Отговори
Илиева преди 10 години
Да , не може да се изнесе...Но евреите масово я изкупуват за стотинки , и след време и нас ни чака съдбата на бедните Палестинци! В собствената ти земя ще те мачкат и унижават. И само да повдигнеш глас, ти си антисемит ...Двулични евреи..
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ МАЙ В УНГАРИЯ ПО ПРИЗИВА НА НАЦИОНАЛИСТИТЕ ОТ ЙОБИК ИЗЛЯЗОХА МИЛИОНИ ХОРА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ТОВА ЕВРЕИ ДА ИЗКУПВАТ УНГАРСКА ЗЕМЯ ,КАКТО И СРЕЩУ НАМЕСТАТА НА ЦИОНИСТИТЕ ВЪВВЪНШНАТА И ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА НА УНГАРИЯ .ЗАРАДИ ТЕЗИ ПРОТЕСТИИ ВЕДНАГА В ШВЕЙЦАРСКИЯ ГРАД БЕРН СЕ ПРОВЕДЕ СВЕТОВЕН ЕВРЕЙКСИ КОНГРЕС НА КОЙТО СЕ ПОИСКА ЕС ДА ЗАБРАНИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ,КАТО СЕ СПОМЕНАХА ИЗРИЧНО ЙОБИК,ГРЪЦКАТА ЗЛАТНА ЗОРА И БЪЛГАРСКАТА АТАКА
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ние ще купим България" - Демирел Собствеността върху земята е водеща в юрисдикцията! Какво правим? Много важно, като не може да се "изнесе", щом може да се обособи като анклав!
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя немога да го дишам вече. Етати *** парче. Отврат. Земята неможело да се изнесе и затова е Ок. Що за уникална простотия е това..какви мисловни процеси трябва да протичат в главата на човек зада пройзнесе такава *** реплика. ОСТАВКА БЕ *** ПРОДАЖЕН.
77
1
 
11
 
! Отговори
гофус преди 10 години
За радост,ти скоро ще се изнесеш.
76
1
 
13
 
! Отговори
Математик преди 10 години
То ако можеше отдавна да сте я разпродали продажници такива!Остана ли още нещо за продава не у нас?! Май има - политиците ни останахте в излишък и е време да ви пласираме някъде,ами дали ще има кой да ви купи?!Кой ли е примрял за непрекъснато издънващи се политици?!