Горанов за бюджета: Няма пълно щастие!

Има достатъчно пари за бежанците, добави финансист №1
67
Горанов за бюджета: Няма пълно щастие!
Владислав Горанов. Снимка: БТА

Магистратите и финансовият министър Владислав Горанов се разбраха за парите на съдебната власт. Бюджетът на ВСС ще е с 45 млн. повече от първоначално обявения, а допълнителните пари се дават срещу конкретни обещания за реформи.

На извънредно заседание днес Министерският съвет одобри бюджета на държавата за следващата година и до края на деня той ще бъде внесен в Народното събрание, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Одобрени са и бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса.

Парите на съдебната власт са основната промяна от вече обявените числа. За догодина дефицитът трябва да се свие до 2%, очакваният икономически растеж е 2.1%, а таванът на дълга, който може да се взема 5.3 млрд. лева.

"За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният бюджет, който гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда", обобщи той.

Горанов потвърди, че за отбрана ще има повече пари от миналата година и че това е свързано с подписаното споразумение с Полша за ремонт на МиГ-овете, както и с плановете за модернизация на армията.

Министърът анонсира, че в следващата година има предпоставки да започне дългосрочната програма за осигуряване на нов многоцелеви изтребител, има възможност и за модернизиране на военноморските сили като се купят фрегати. Все пак той уточни, че става дума за многогодишни програми, но по думите му вероятно говорим за "половин ескадрила" - 8 броя изтребители.

Горанов поряза всички амбиции за увеличаване на дефицита за 2016 година над 2%, като заяви, че това не е добро решение. Той посочи, че всеки, който коментира въпроса, трябва да търси пряка корелация на дефицита с дълга. "Една малка отворена икономика не бива да бъде поставена в зависимост от външни кредитори. Крайно време е да осъзнаем, че ниският дълг не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава", отсече той.

Според министъра това е реалистичен и добър бюджет на фона на общоикономическото развитие на страната и на фона на сътресенията от 2014 година. Горанов е оптимист за това, че той дава възможности държавата да изпълнява основните си функции, включително социалните, за образование и в сферата на отбраната и сигурността.

Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но смятам, че е постигнато най-малкото общо кратно между всички потребности, обясни той.

Министърът каза, че са осигурени достатъчно пари за справяне с бежанска вълна, но не за апокалиптични сценарии и стотици хиляди бежанци, за което ще са нужни общоевропейски усилия. На въпрос колко са тези средства, той отговори лаконично "десетки милиони".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче нареди бежанската вълна сред неочакваните разходи. От думите й стана ясно, че бюджетът на МВР не е достатъчен нито за тази, нито за следващата година. „Опитваме се да се справим с тези средства, ние сме много дисциплинирани, няма преразход при нас, просто разходите са много големи и са неочаквани“, каза тя. Все пак тя обясни, че това са възможностите на държавата и толкова ще може да се харчи. Министърът наомни, че е наследен дълг от предишния кабинет от 200 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите, без обаче парите да са налични.

„Този дълг ни следва и се опитваме да го стопим. Не печатаме пари, нито ги рисуваме“, обобщи Бъчварова, която изрази надежда догодина да може да каже, че парите за МВР са достатъчно.

За дълга от 5.3 млрд. лева министърът на финансите уточни, че това е максимално възможният размер за 2016 г., но не очаква той да бъде достигнат. Горанов отново обясни, че той ще е за покриване на стари дългове и като буфер за евентуални неблагоприятни развития в икономиката и във финансовата система.

Минимална промяна има в актуализацията на бюджета за настоящата година, като Министерството на външните работи получава с около 600 хил. лв. повече, съобщи още той.

Правосъдният министър Христо Иванов уточни, че няма да има промяна в начина на определяне на заплатите на магистратите, а те ще се определят както и досега по една „обективна предсказуема формула“. По думите му бюджетът на съдебната власт е бюджет на реформата и в рамките на предстоящата година трябва да се преструктурира и човешкият, и финансовият ресурс на системата, да има повече прозрачност и отчетност.

Горанов пък съобщи, че вчера е чул смислени аргументи от страна на съдебната власт за конкретни стъпки за реформи. През следващите седмица-две ще бъде обсъден и конкретен график за тях. Финансовият министър смята, че комуникацията е добра и че не би трябвало да има напрежение между изпълнителната и съдебната власт.

Горанов обаче призна - остава с резерви за това, че трябва да действа автоматичен механизъм за заплатите на магистратите, обвързан със средната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
7
 
! Отговори
на въжето преди 8 години
"... достатъчно пари за бежанците" тази фраза сама по себе си доказва геноцида на който е подложен българина от управляващите натъртени "сладури" . Някак си странно се мълчи за посещението на Винету при брюкселските л*нтяи и за инструкциите които са му наредили да изпълнява относно така наречените бежанци. Какво ли още ще ни споходи при тази натъртена поза?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как можете да пишете такива глупости. Разширено съзнание... Донорство на органи... България щяла да умира... Избирали сме ***...Не се пише така другари, трябва позитивно. Дявам пример: През 2030 година под мъдрото и благословено от Аллаха управление на Боко Султан и неговия везир Цвъки БълХарската Велика Империя със столица Боковград обхваща териториите на ЕС, РФ и Турция. Населението от 1 милиард българи приведства справедливото уплавление и вика УРАААА. Минфин Горанов раздава бонуси на пенсионерите.
39
0
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Ако българският съд беше некорумпиран и бяха осъдили вожда на нашите редици,както и някои други вождове на вашите редици,щеше да си наясно,че законите са за това - да се спазват,а мястото на тези,които не ги спазват е в затвора.
38
0
 
11
 
! Отговори
ss преди 8 години
Тоя *** се оплакваше преди ,че няма как да гледа деца с 2000 лева заплата....УЖАС!
37
0
 
8
 
! Отговори
истински член преди 8 години
Я кажи сега колко милиарда си стегна щот дянков миля окоро два
36
1
 
0
 
! Отговори
100 год преди 8 години
На старата система и е отредено да се разпадне, и на нейно място ще се създаде нова, която ще е изградена от оцелелите хора с по-разширено ниво на съзнание след изчистването на планетата от мръсотията, в тях няма алчност, агресия и омраза, религия, а желание за сътрудничество и всеобщ просперитет на цивилизацията като едно цяло, но преди това както казах старата система ще се разпадне заедно с всички вървящи с нея егоистични поддръжници и последователи, които тотално са се самозабравили.
35
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
А за учителите,пенсионерите,детските,за увеличение на заплатите ..... няма! Геноцида който устроихте през всичките години на "прехода" и до сега ще ви се върне като бумеранг и всички ще помнят имената ви и вината ви за това,че сте унищожили собственият си народ! След Освобождението от турско робство сме били 3 милиона,по време на "лошият комунизъм" населението е било 9 милиона а сега сме под 7 само за има няма 25 години!(
34
0
 
7
 
! Отговори
истински член преди 8 години
Ей фууу мистър оди се скрий бостан
33
0
 
9
 
! Отговори
лидер преди 8 години
Горанов ако продължавате в същия дух ти и колегите ти най скоро време ще сте министри само на роми и бежанци
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българия и давам 10 години живот преди да издъхне окончателно, всичко ще е резултат от тъпият начин на мислене на хората отгоре и агресивната алчност на някои, които не могат да разширят съзнанието си и да започнат да оперират от една по-висша човешка гледна точка обхващаща по-големи мащаби и разбирания за света, живота, планетата, съзнанието, съществуването, природата, вселената, космоса и паралелно със затъването на държавата ще има климатични промени и различни други планетарни изменения.
31
0
 
6
 
! Отговори
асвалтиран_тиквун преди 8 години
роботете български роби да има за поутиците и бежанците. действате че ако не искарате пара ше почнем да ви изнасяме на части ако се сещате какво имам предвид. хирурзите и другите лекари от ИС пристигнаха така че това не е празна заплаха. мислете му роби. не ме интересува как важно е парата да тече. дъщерите ви при сводниците, синовете ви при наркодилърите и крадците родителите ви у гробищата каквото трябва това.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрахте ли, че цялата политика по света е една и съща, а винаги работещият данъкоплатец, който реално е мотора на всяка икономика, е ощетеният, вечно експлоатиран роб, вече и до 65, докато политиците обслужват интересите на големите риби, крадат от данъците, лъжат, манипулират, фалират банки, източват фондове, правят циркове да отклонят вниманието, крият се зад имунитетите си и постоянно създават негативна реалност за преживяване за повечето хора, на тях въобще не им пука за вас и си личи!
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов е *** под майнд контрол.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да поясня не пълно а никво щастие
27
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Какво пълно щастие, то няма никакво.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите и ми става ясно как ГЕРБ винаги печелят.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами с диплома от Свищов, купена от Красьо Черничкия - толкова.Продължавайте да си избирате некадърниците, после се чудете защо сте зле.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина знаех, че онези които стоят на върха на пирамидата като политици, олигарси и секви други прости мутри са свестни, съвестни хора, които наистина искат държавата да е добре, живота на хората да се подобри и нямат никакви намерения да крадат от парите на данъкоплатеца и да се правят после, че няма пари за тва и онова товарейки още повече работещото население, докато те прибират милиони в джобовете си, щях да се напъна да бачкам за българия, ама сега няма как, не си давам мн зор :D
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кви МИГове,ква армия бе, направете с тия пари няколко спортни зали,или ги вложете в спортни школи..Хората живеят в мизерия те два МИГ.Няма държава по слаба от нас,и със самолети и без тях решът ли да ни нападат е все тая.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов, намалете пицата за своите и не крадете от парите за здраве ПАК !!!