Върховен комисар на ООН ни критикува заради мигрантите

Всеки, влязъл неправомерно в България, автоматично се задържал
12 авг 2016 11:22, Елка Василева
30
Върховен комисар на ООН ни критикува заради мигрантите
Снимка: архив, Булфото

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн подложи България на критика заради задържането на нелегално влезли в страната или опитващи се да я напуснат мигранти, предаде ДПА.

Ал Хусейн добави, че има сериозни опасения, че тази политика може да не отговаря на международните закони. Върховният комисар посети България за втори път в рамките на осем месеца. Той отбеляза известно позитивно развитие, но отправи критики към няколко притеснителни политики или практики в страната.

Ал Хусейн подчерта, че всеки, който влезе неправомерно в България, автоматично се задържа. "Още по-лошо, те може да бъдат съдени и пратени в затвора, за година или дори повече, ако се опитат да напуснат страната", добави Зеид Раад ал Хусейн.

"Напускането на страната е обявено за престъпление, въпреки че според международния закон всеки има правото да напусне една страна, включително собствената си", настоява той.

Според високопоставения представител на ООН тази политика оставя мигрантите, които не могат да получат статут на бежанци, но имат причини да не искат да се върнат в страните си, практически без изход.

Зеид Раад ал Хусейн отправи критики и към засилващите се антимигрантски и ксенофобски настроения, включително изявленията на обществени фигури, подкрепящи въоръжените доброволчески организации за поддържане на реда, които ловят мигранти по границата с Турция.

"Българското правителство не прави достатъчно, за да се противопостави на тези притеснителни тенденции, а според някои то всъщност насърчава нетолерантността", заяви върховният комисар.

"Необходимо е ръководство, което да създаде среда, която да способства за спазването на човешките права, както и да слага край на нарушенията и злоупотребите, когато се случат", подчерта комисар Ал Хусейн.

Ройтерс цитира говорителка на българското вътрешно министерство, според която изявлението на върховният комисар на ООН за правата на човека "не представя напълно обективната ситуация, свързана с търсещите убежище в страната".

Българската държавна агенция за бежанците е обяснила пред Ройтерс, че търсещите убежище чужденци може да бъдат приети за възможно най-кратък срок в център за настаняване от закрит тип, за да се установи или провери самоличността му, или когато това е необходимо, за защита на националната сигурност и обществения ред. В момента няма задържани насила чужденци в никой от четирите регионални центъра за настаняване от отворен тип. Няма и данни за нарушения на човешките права. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пич що не иде да изнесе лекция за правата на човека на Ердоган или на Даеш , дрънка глупости,ай сик,тир бе .Всеки имал право да напусне държавата си ,може ама като иде в друга да зачита законите и .в една къща се влиза през вратата,като влезеш през прозореца вече си престъпник . Пък и не си спомням някой българин да е канил мигранти ,да ходят в Германия ,там Шмъркел ги чака с цветя .......
22
0
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Решението3--4 РЕДА ПМ И СТРЛЯНЕ НА МЕСО ПМ---ПРОТИВОПЕХОТНИ МИНИ ЗАЩО МИНИСТЬРА НА ОТБРАНАТА СИ МЬЛ4И ПО ВЬПРОСА ПРИ ТАКАВА ЗАПОВЕД ДОРИ И ЕРДОГАН НЕ *** ДА СМЕЕ ДА ПУСНЕ БЕЖАНЦИТЕ НА НАШАТА ГРА НИЦА БОЙКО СЕ Е УПЛАШИЛ И СЕ Е СВРЯЛ В К--И Г-З КАТО НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ Б--Я ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА
21
0
 
10
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
За този Ал Хусейн изглежда Държавната граница на държава нищо незначи
20
0
 
16
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Здрави огради и гранични войски. Стрелба на месо. Нашите граници са свещенни. За тях са умирали БЪЛГАРИ наши деди. Не може всеки да се разхожда просто ей така.Другите държави да си приберат колкото искат от тия ж.и.в.о.т.н.и........
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върховния комисар мисли че е възможно да има нарушения но не е сигурен,демек не съм в час кое е правилно и не познавам законите само си правя предположения защото съм непрофесионалист още.Откъде ги избират тези върховни комисари които те самите си признават че не са професионалисти.Всеки аматьор има право на мнение, но е тъпо да коментираме аматьорските мнения по новините,Просто може да му пожелаем по бързо да навлезе в професията си и да бъде професионалист а не да говори глупости.
18
0
 
26
 
! Отговори
Решението преди 7 години
Искам да видя как всеки дървен философ с виждания като този Ал ... и т.н. вземе 30-40 от мигрантите в собствения си дом и ги хрантути за своя сметка 2-3 години. Пък тогава да ми заповядва аз какво да правя в моята Родина. Демократите и хуманистите да си вземат т***р***мбуки на тяхна издръжка. Тук вредни ислямистки навлеци не ни трябват! За к'ъв х..й ги ловим,разпитваме,обезпаразитяваме,настаняваме в жилища и храним, даваме им медицинска помощ БЕЗПЛАТНО. Решението е повече Калшници на границата
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този нещастен комисар да си беше сменил фамилията за да не дразни европа с глупостите си
16
0
 
21
 
! Отговори
Тиквеник преди 7 години
Бла-бла-бла..., правата на човека..., бла-бла-бла..., международните закони..., бла-бла-блаЩо ли го слушате този?
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като толкова ги обича, що не ги вземе в конака си в ООН в Ню Йорк.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи емигрант и бежанец?! Как той трябва да влезе в една чужда страна, и какво трябва да е неговото поведение?! Откъде тези емигранти носят в себе си хиляди ЕВРА?! Има думата този господин! Моля!
13
0
 
26
 
! Отговори
Боже! преди 7 години
Пак някой ни нарежда какво да правим. Ама то, не му ли виждате името - арабеска. Взел се е на сериозно, нали е "върховен"! Нека си плещи. Нашите управници са тези, дето трябва да му кажат да се пръждосва, а не да му се навеждат, та да му е по-удобно. С хляб и сол ли трябва да посрещаме нелегално пресеклите границата ни??? Или може би със свински пържоли!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А костюм ли да му купим?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако 100% от населението на Европа иска едно, а "властта" - друго, изводът се налага от самосебе си.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е какво мисли Върховният Господар на планетата - Владимир Владимирович Путин. Некви комисарчета, канцлерчета или президентчета на сащчета и друга сво.лоч може само да си мислят че мислят.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върховния комисар на ООН да прави като върховния вятър - да духа като торнадо и да забива нос у бумагите.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Западна Европа и трябват емигранти-работници за да може техният елитен етнос да заеме ръководна позиция.Ние си имаме за добро или лошо цига-ни.Всеки емигрант-мюсюлманин презира християните.Повечето араби се реализират в сферата на търговията и изместват българи от нишата.Купувайки български стоки помагате на сънародник.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този кой го направи "Върховен" комисар???!!!! Значи да си загърбим националните интереси, да си потиснем инстинстите за самосъхранине и да посрещнем с хляб, сол и народни танци всички нарушители на границата? Тези ИНВАЗИВНИ ВИДОВЕ от пле.мето на този Ал Х у... не знам си какво, никой не ги е канил в нашата държава!!! Да си го набият в твърдите канчета и да ни заобикалят, щом не искат да бъдат задържани от властите и мразени от хората!Той ще ни казва какви изявления да правят обществените фигури.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много познати ме убеждават, че нашите властници са зли гении.Твърдя, че не може прости хора да са гении, колкото и да са зли.А за зли, са зли и биха подменили всеки българин с емигрант дори да им излезе безплатно.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек ако знае колко други си мечтаят да вземат висока заплата и да плещят глупости като него, ще започне да си мери приказките.
4
0
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Май вече имат човек във високите етажи на властта...