Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни

Самолетите идват изцяло на разноски на САЩ
Обновена: 24 авг 2016 12:33 | 24 авг 2016 12:02, Веселина Йорданова
246
Два американски F-15 ще ни охраняват за 7 дни
Снимка: Reuters, архив

Американски самолети ще охраняват въздушното ни пространство съвместно с родните ВВС в периода 9-16 септември. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти в МС.

Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО, разясни още той. Двата F-15 идват изцяло на разноски на САЩ.

Министърът съобщи, че като командир на ВВС на мястото на подалия рапорт за напускане ген. Румен Радев, Министерският съвет предлага на президента военния ни аташе в САЩ ген. Стойков.

Ненчев коментира, че се надява ген. Радев да подкрепи съвместната мисия, за която няма да дължим нищо.

Миналата седмица бившият вече шеф на ВВС изрази опасения, че единствени ще плащаме немалко за това.
Ненчев каза още, че очаква ген. Цанко Стойков да поеме ръководството на ВВС в началото на следващия месец.

На въпрос предвидена ли е възможност за повторение на съвместния Air Policing, той отговори, че за момента не.

"Ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", увери отново министърът. По думите му в резултат на подписания договор с Полша през ноември ще получим последните два двигателя за тези самолети от общо шест.

"Ще имаме още три изправни МиГ-29 и въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн., с които, чрез обществена поръчка, ние ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета ще имаме в рамките на тази година", обясни той.

Ненчев уточни, че вариантът за съвместен Air Policing с Полша не е отпаднал, но предстоят допълнителни разговори по темата.

Министърът се надява първите нови 8 изтребителя България да има в края на 2018 година, началото на 2019 г., за което са предвидени над 1.5 млрд. лева в бюджетите за следващите години.

В отговор на въпрос Ненчев увери, че няма извънредна ситуация, нито разполага с информация за предстояща, не се налага и актуализиране на планове за реакции при извънредни ситуации.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да е пазене а нещо друго за една седмица когато го разберем ще е много късно но нали вече го няма закона за държавна измяна който беше много важно да бъде премахнат много отдавна
159
0
 
3
 
! Отговори
Просто човек преди 7 години
Срам! Срам! Срам!
158
1
 
3
 
! Отговори
proroka Oleg преди 7 години
янки гоу хоум............ще ни пазят доброволно и даже безплатно - ами те искали да ни пазят, оставаше и да си платим щото те искали ...............хахахха
157
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армията трябва бързо да се изчисти от гнили издънки като Радев служещи на поробителя ни СССР.
156
5
 
16
 
! Отговори
На дупис преди 7 години
Znaчи Бойко и сие въртяха ,сукаха ,моткаха и накрая пак се надупиха на Обамата .Днес 2 самолета ,утре цяла ескадрила ,после военна база и засилено хамериканско присъствие ,демек колония на ФАЩ Срамота .Преди 10 ноември може и да бяхме член на варшавския договор ,ама руски самолети в БЪлгария нямаше ,нямаше защото имахме армия
155
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говедата от Сащ:МУУУУУУУУУУУУ
154
0
 
5
 
! Отговори
Гела преди 7 години
От кого, че не разбрах
153
8
 
5
 
! Отговори
Су, Ту ,Му, Пу, преди 7 години
Ей алените червеи, на 9 септември янките на парад над Българъя а?Найс а?
152
4
 
10
 
! Отговори
тъжен смЯх до 212 преди 7 години
Има човече. Българският народ е способен на самоунищожение за конграчулейшънс. Украйнският видяхме също. Отрицанието на всичко и всички, все едно светът започна вчера е пагубно, но вече установихме, че професионалният натовец е всъщност ловец на покемони с родители комунисти, готов да утрепе майка си за новия айфон. Времена, нрави... И Западноевропеецът е същият. Бият го и *** пред църквата, но той слуша какво му говори Меркел, а не вярва на очите си...
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ко стана ***?!Нали щяха турските самолети да ни охраняват безплатно,а с икономисаните средства от унищожените от нас оръжия,хеле пък,ракетите,щяхме преспокойно да си лапаме пилаф и сърбаме шербет,докато ни ни обслужват 77 непорочни девици?!*** има ли другаде такъв *** народ ***,дето се връзва на сладки приказки и си унищожава всико и икономика и армия?!Е,***,май ни забиха в девета глуха,а мИрИканците ще ни пазят цели 2 дни!!!От кого?Че нали край нас няма врагове?Все приятели!!!!!!!!!
150
3
 
10
 
! Отговори
до анонимния гейзер преди 7 години
А бе на калпавия капиталист Русия му пречела. Как пък в Китай не се оплакват от Русия? Хората са способни. А на теб *** комунистка, баща ти също, сега БТВ ти казват да плюеш всичко старо, за да може безпроблемно да преминеш в американски ласки. И как мразиш всичко от миналото си, след като си рожба на комунисти? Мразиш себе си! Вярвам го, така и звучиш, горкият той...Защо на мен Русия не ми е пречила никога? Ти преди си бил мързелив и некадърен.
149
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е нападана и бомбардирана единствено от САЩ и то какво излиза ,най скапаната държава сме !
148
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Америка - нашата опора и щит.
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно защото сме живели повремето на див комунизъм, а в момента живеем в капитализъм изграден и контролиран от същите тия комунисти от едно време, затова МРАЗИМ всички комунисти и подобни народни предатели. 70 години *** на задниците на СССР и РУСИЯ и продаване на националните интереси, за да може братушките да си прокарват геополитическите и икономическите интереси по нашите ширини.Ай ./. и се потапяйте ла*на недоклецани.
146
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква руска степ те гони. Русия дава десетки милиони жервти за краткото си участие във ВСВ, в пъти повече от немците. А спасението на Русия е благодарение на САЩ и факта, че Хитлер прави няколко стратегически грешки, а Япония избързва с атаката по САЩ и източните дивизии на СССР са изцяло върнати при Москва, докато Хитлер разделя армията си и праща голяма част от нея в Африка пак заради САЩ и навлизането им във войната и доставките до Англия.
145
3
 
4
 
! Отговори
тъжен смЯх преди 7 години
Пак да попитам: има ли и едно натовче тук, чиито родители не са родени, израстнали и възпитани по КОМИУНИСТИЧЕСКО? Ако има то значи е 5-10 годишно хлапе от малцинствата. Съдейки по писанията ви обаче е съвсем реално това и моля за извинение. Все пак на един бройлер за да разсте му трябва фураж и светлина. Друго нищо. Бих перефразирал: ГМО продукти и реклама. Та вие отговаряте на всички критерии за щастливи бройлери.
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма обаче официална, потвърдена информация за свален F-15 във въздушен бой...Така бе и с Месершмит Bf 109 - допреди да навлезе в СССР нямаше загубена битка. После десетина хиляди немски летци наториха руската степ.
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сложат раптори не ми дреме ни за ДПС ни за БСП. 5 раптора на всеки 2 часа могат да свалят по 20тина вражески самолета, само трябва да кацат за презареждане с ракети и пак горе да мачкат *** и ФеЕеЕеСове.
142
0
 
2
 
! Отговори
смЕх 19 преди 7 години
До до смЕхотворнияПо твоята "логика" българи няма, защото 500 години сме били под Османско робство. Аз ти казавам, че нямаш и 2 намотки, ти ми не вярваш ;)
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до смЕхотворнияТакива хора трябват на новите господари.а на старите господари им трябват *** с ушaнки :)