Павлова: Само още 60 км и АМ "Струма" е готова!

Последна ще е "ябълката на раздора" - частта през Кресненското дефиле
31
Павлова: Само още 60 км и АМ "Струма" е готова!
Снимка: МРРБ

Само още 60 км остава да бъдат изградени от Автомагистрала "Струма", обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

"Надявам се предсрочно, още в края на 2018 година, да бъде завършен лот 3.3, защото всеки един новоизграден участък спасява човешки животи", каза Павлова на церемонията, с която започна строителството на поредната отсечка от магистралата от Кресна до Сандански.

По думите й изграждането на автомагистралата е приоритет на правителството, тъй като това е най-натовареният европейски транспортен коридор на територията на страната и за съжаление -  пътят с най-много загинали при инциденти хора.

Това обаче е и най-сложният участък. Той е разделен на 4 части, като днес започва строителството на лот 3.3 с дължина 24 километра, два големи пътни възела при Кресна и Сандански, 12 големи мостови съоръжения, обясни регионалният министър, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Срокът за завършването на отсечката е пролетта на 2019 година, но строителите имат професионализма и опита в магистралното строителство, така че им пожелавам да успеят да го завършват още в края на 2018 година, допълни тя.

Павлова съобщи, че скоро ще започне и изграждането на участъка от магистралата между Благоевград и Крупник, като изрази очакване отчужденията да бъдат завършени успешно и безпроблемно.

По този начин ще започнем строителството на последния участък от магистралата и от двете страни, като остава само "ябълката на раздора" – отсечката през Кресненското дефиле. Изключително важно е заедно – институции, неправителствени организации и местната власт, да обединим усилията си и да намерим най-добрия компромис за изграждането на отсечката, така че да опазим природата, но и живота на пътуващите, коментира министърът.

Павлова предупреди, че ако до 2017 г. не започне строителството ѝ, рискуваме да оставим този най-тежък участък от магистралата недовършен и да изгубим европейското финансиране.

Министърът изрази задоволство, че вече има вариант, около който позициите се обединяват: да се използва съществуващият път еднопосочно, а в обратната посока пътят да минава извън дефилето, през Стара Кресна. Според нея така, разделяйки трафика, ще се осигури безконфликтно преминаване и ще се опазят както природата, така и човешките животи.

Общата дължина на лот 3.3 от АМ "Струма" е 23,6 км. Строителството на магистралната отсечка се финансира чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Изпълнителят е Консорциум "Струма Лот 3.3", в който участват "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, "Главболгарстрой" АД и "Геострой" АД. Стойността на договора е около 280 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява "Пътинвестинженеринг" ЕООД. Техният договор е около 3,6 млн. лв. с ДДС.

На символичната първа копка на лот 3.3 на автомагистрала "Струма" присъстваха още председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народни представители, кметове на общини от региона и представители на строителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Marchelo преди 7 години
Господа проектанти,без преместване на жп трасето при гр.Кресна и при спирка Яворов няма да стане.Жп.и пътен тунели източно от Кресна .След като се премести игара Яворов до река Ощавска ще има достатъчно габарит.От Крупник до Мечкулската река също има габарит.Остават 4 км.Не качвайте тежките камиони на Стара Кресна.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тюркоазена пола над коляното... На Лилето и се палува.
24
3
 
6
 
! Отговори
Луд Гидия преди 7 години
Бе мама ви да *** проста, 24 км ще ги строите 3 години! Всичко на ръка ли се прави, няма ли машини?????????????????
23
2
 
4
 
! Отговори
Терорист-тракторист преди 7 години
бате тая какъв диференциал има с потенциал
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре даваш пример със Хърватия, но пропускаш тънкия момент с тол таксите, които събират. *** не ще да плаща!
21
1
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
А тази магистрала трябваше да е готова за Олимпиадата в Атина през далечната 2004 г.
20
2
 
6
 
! Отговори
до 18 - трол преди 7 години
От кога парите по оперативна програма "Транспорт" на европейските фондове, са предназначени за болници и учители? ***
19
6
 
6
 
! Отговори
Глас народан преди 7 години
Да, позлатихте турските строителни фирми, г-жа едрогърдеста партизанска щерко. Всичко за Турция, всичко за обединението-предателството на цял народ и 1300 годишна държава. Нъл тъй, ханъм?!
18
5
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Хайде стига с този запад. Във Манхатън строиха един лъч на метрото 6 години и още има! А за разходите, изобщо не говорим
17
4
 
7
 
! Отговори
а ''ХЕМУС& преди 7 години
ХЕМУС остаА , за следващите управляващи .
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то като знам какво е нивото на здравеопазването и образованието по-добре парите ни да ходят за магистрали.
15
2
 
11
 
! Отговори
60 КМ. ???? преди 7 години
Малко ли са 60 км. ?Дано да са поне с маааааААлко по-добро КАЧЕСТВО , от досега построените ''магистрали''/ако може и така да се наричат/,.... от ФИРМИТЕ НА ДПС !
14
11
 
8
 
! Отговори
Станишевланд преди 7 години
А ти колко км магистрали построи за същото време?
13
5
 
24
 
! Отговори
Боколенд 2016 преди 7 години
В белите държави НИКОГА няма да видите министър да дава старт на строежа на всеки 20 км. магистрала. И никога няма да чуете премиер да се хвали с 100-200 км. магистрали, половината от които вече са за ремонт. В Хърватска за същото време направиха 1100 километра магистрали и са 1000000 пъти по-качествени.
12
5
 
25
 
! Отговори
Павлова преди 7 години
Само още 60 кила и ще стана 200 :)
11
4
 
7
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Надявам се предсрочно, още в края на 2018 година, да бъде завършен лот 3.3. То и ний се надяваме да са отървем от вас ама то кучето стиска кокала малко му било
10
2
 
2
 
! Отговори
Bitivi преди 7 години
Toia film ot koi zatvor e?!
9
2
 
19
 
! Отговори
Мануел преди 7 години
Хванете оправете включването от Благоевград посока Перник, защото не е нормално на магистрала да спираш, за да изчакаш да пропуснеш насрещно летящите коли и да се молиш да не те отнесат отзад!!!!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с Хемус, какво става?
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой бе предложил на еколозите да им се вземат книжките, че карайки колите си замърсяват природата. Аз имам друго предложение: недоволните от винетките и новите магистрали да карат със старата цена на винетките по старите пътища!