Първо четене: Държавна помощ за реакторите на "Белене"!

ГЕРБ и БСП взаимно се обвиняваха в НС за солената сметка
Обновена: 21 сеп 2016 14:08 | 21 сеп 2016 14:00,
34
Първо четене: Държавна помощ за реакторите на "Белене"!
Снимка: Булфото, архив

Парламентът разреши държавна помощ, с която НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора за АЕЦ "Белене". Депутатите одобриха на първо четене проекта на кабинета за това. 

В него няма точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева.

Още по темата

В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е 628 957 596 евро. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ако плащането не стане сега, до края на годината размерът на главницата плюс лихвите ще достигне 646 230 132 евро. И днес пред депутатите тя припомни, че ако НЕК не се изплати, Русия може да поиска обявяването й в несъстоятелност. 

Решението бе предшествано от няколкочасови дебати в пленарната зала. По време на тях ГЕРБ и БСП се обвиняваха взаимно за солената сметка, която трябва да си плати. 

"Кой е проблемът, който ни доведе дотук - това, че започнахме да строим втора АЕЦ или че не я достроихме?", попита Георги Божинов от БСП. Той си отговори, че причината е в непоследователната политика и слабостта на българските правителства да се съобразяват с чужди интереси. 

Красимир Велчев от ГЕРБ попита социалистите защо е трябвало да поръчват скъпото високотехнологично оборудване и също си отговори сам: "Отговорът е само в комисионните". 

Румен Гечев съобщи, че социалистите ще поискат за второ четене част от проекта да бъде и падане на мораториума за строежа на АЕЦ "Белене". Ако това станело, БСП щяла да гласува "за". 

Петър Славов обяви, че Реформаторите ще подкрепят "със свито сърце" искането. Според него проектът трябвало да се прекръсти на закон за поредната помощ от народа за грешките на БСП. 

Той изрази надежда, че НЕК бързо ще върне парите и че това няма да се отрази на цената на тока. 

Славов попита социалистите защо им е втора АЕЦ. "Огледайте се, по улиците вече има електромобили, хората летят до Марс, защо ви е АЕЦ?". 

Методи Андреев от ГЕРБ обяви АЕЦ "Белене" за "лобистки корупционен проект", а Кирил Добрев от БСП попита управляващите ще развиват или не ядрената енергетика. Същият въпрос зададе и Рамадан Аталай от ДПС. 

След три часа спорове 132 депутати гласуваха за предоставяне на помощта, 2-ма бяха против, а 3-има се въздържаха. Подкрепа дадоха ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС. Депутатите от БСП не участваха в гласуването. Двамата "против" бяха от РБ, а 3-имата "въздържал се" от " Атака". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Да платят тези, които ни заповядаха да спрем проекта - отвъдокеанските ни ''приятели''!''хората летят до Марс, защо ви е АЕЦ?".- такава декларация-въпрос може да изкаже само крайно *** и неадекватен ''демократ''!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо четене: Държавна помощ за реакторите на "Белене"!Второ четене: Честита новата цена на тока, скъпи съотечественици!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2017 г. СТАРТИРАНЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ !!! ТОВА И ЕВТИН ТОК ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ. АКО ТИКВАТА НЕ ВЗЕ МНОГО ,МНОГО ПАРИ И ПЛАЩАМЕ СКЪПО ЗА 1000 ВЕИ ЦЕНТРАЛИ С 88 ст. ЗА KW !!!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От АЕЦ Белене се облажиха Първанов и БСП.Народа знаеше,че това е провален проект,затова на референдума гласуваха 20% от избирателите.България не може да съхранява отровите от АЕЦ Козлодуй-бомба със закъснител,камо ли от още една централа.Тройната коалиция се облажи с Цанков камък- наречен проект на Тапицираните камъни.Е признайте си друзята от тия партии,че мислехте само за комисионни и далавери.ТРИ милиарда ги хвърлихте в нищото.И една част са у вас.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Енергията от АЕЦ е скъпа, много скъпа. Огромни пари за строителство, скъпа експлотация, огромна опастност от аварии, огромни пари за безопасното извеждане от екплотация. Нашата държава досега не платила пълната цена за пълния цикъл на живот на един реактор и се спекулира с цената на енергията произведена от АЕЦ. Нека да напомним, че нашата държава няма пари за да се справи с извеждането на екплотация на блокове 1 до 4 за АЕЦ Козлодуй.
22
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Наистина идва ерата на елктромобилите и на автомобилния парк на електрическа тяга (камиони, автобуси и т.н.), но това няма как да стане без изобилие на евтина електроенергия. Но явно ни управляват хора, които си нямат понятие и не знаят на кой свят са. От това следват провал след провал, а осъжданетото на България от арбитражния съд в Женева да заплати оборудването за АЕЦ "Белене" е определено голям провал за управляващите, които провалиха проекта "Белене", въпреки че "Атомстройкспорт" беше съгласен да финансира построяването на централата.
21
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Предлагам на принципа който се е наакал, той даси сърба.Всеки депутут от БСП и другите, дето навремето подписаха договора но целенаправлено протакаха нещата, да понесе финансово наказание от 50 % от негвата сумарна депутатска заплата зацялото време на депутатстването му.Всеки депутат от ГЕРБ и сие, поради това че тъпо спряхапроекта, без всякакви преговори руската страна, дабъде финансово наказан по същия начин.
20
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
*** народ. След три часа замеране с "л-а-й-н-а" народните "избраници" си тръгнаха доволни. Едните угодили на големия Задокеански господар, който ги погалил по *** и казал Not Bad... Другите, лапнали комисионни и обслужили Сибирските си господари. Хорошо. Къде Ви е честта, дами и господа? "Държавна" помощ? Т.е. ще го съберете от народа си. Вие сте гадни родоотстъпници. И продавате собствения си народ. Не го обвивайте в лъскави фрази. Сърчицето му се свило? ***.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колонизаторите от Европа няма да разрешат държавата да се намеси и след фалита на НЕК най гнусно и безскрупулно ще го присвоят за един долар. Иначе България не се е продавала и няма да се продава / лъжите на Митов/. България е бедна народа богат за пореден път ще изцедят нещастния народ .
18
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Знаеш ли че в микса от енергии само 6 % е от Козлодуй???? Пише го отзад на бележките за ток. Явно на тоя, който изнася ще му трябва евтин ток. За овцете няма ток от реактора. За тях е само да плащат за построяването и погребването му , което е и по скъпо от построяването.
17
2
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Бре каквото и да приказваме този АЕЦ ни трябва! Защото сега като спрем АЕЦ Козлудуй тока ни ще скочи и то доста! А и погледнато за в бъдеще не вярвам потреблението на ток ще нарастне! А и до колкото си спомням на рефереднума по-голямата част от гласувалите каза ДА на АЕЦ Белене! А и сега като ги имаме тия реактори ЗАЩО да не се построй това Белене!? А тоя дупетат Петър Славов ако е казал това което чета ше се окаже по *** и от кучето ми! А то не от най умните кучета!!!
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Р.Овч и Сокола взеха милиони и милиарди в комисионни и това сега са последствията, да не забравяме и Първанката и той колко се ояде и хотели построиха синовете му. ПРЕДАТЕЛИ! МАФИЯ! Срам за България! Парите да си ги харчите по болници и бял ден да не видите, КРАДЦИ ДОЛНИ ЛЪЖЦИ!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тройния член на гоце дълго още ще ни влиза
14
0
 
11
 
! Отговори
експерт по всичко преди 7 години
Баце и другите от хунтата само преди месеци обявиха че рашките немат шанс и сме ги отнесли по арбитражите.После казаха,че 650 милиона евро не са много,де...Е,на вас ли да вярвам?Не са много пароците,още има да разкешваме за гьола.Накрая ще го харижат беленето на крупен частен инвеститор в комисионни.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай е еднопартийна комунистическа държава . Властта се упражнява от Китайската комунистическа партия и Държавния съвет. Основните органи на Партията са Политбюро , Секретариатът, Централният военен комитет и Централната Комисия за морална инспекция. Гласували 0 В момента в Китай е в процес на строителство на 24 атомни енергоблока с обща мощност 25,4 милиона киловата
12
0
 
4
 
! Отговори
нико преди 7 години
проблемите в българия са че като се сменя управляващата партия веднага спира всичко което е направила предната далаверата е в мангизите - рушветите а народа да се оправя както може затова чемодан вогзал европа чинии и *** за търкане има
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо в статията не се споменава и другите 1.3 млрд. лева, които са отпуснати за "американските централи", въпреки че на мен не ми стана ясно за какво точно са ги отпуснали. За Белене - не знам какво толкова ги шокира управляващите. Има договор, не го спазват, плащат си. Франция си плати за мистралите, какво точно очакваха да направи ЕК за нас? Да ни плати сметката, задето ние сме жалки? Да бе да.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цоциалист на снимка да видиш пак му забий шамар!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето се ядосах много, когато франсето Кабан ни нарече "гнили ябълки". Май се оказа много прав. А сега - ЧЕСТИТА ВИ НОВА ЦЕНА НА ТОКА!
8
2
 
10
 
! Отговори
осъзнайте се! преди 7 години
Осъзнайте се народе, стига вече простотии. Предложение: За да го има---Боко---партийо любима, предлагам : от всеки БГ гражданин-примерно сме 5 милиона- всеки ден по една ст. за Него--слънце наше, за 10 г. ще натрупа около 180 милиона...Само така можем да задържим този безценен БГ капитал--бат, Боко..........А каквото той сам си вземе, то е башка--Евала, машалла, ашколсун ефенди....