Видяхме в Азербайджан основен източник на газ за хъб "Балкан"

Ще се проучват вариантите за обмен на електроенергия
30
Видяхме в Азербайджан основен източник на газ за хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за хъб "Балкан". Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газовия хъб.

Заседанието се проведе под председателството на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на транспорта на Република Азербайджан Зия Мамедов, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Станков подчерта, че концепцията за газоразпределителния център е разработена от българското правителство, съвместно с Европейската комисия. По неговите думи в енергийния сектор България и Азербайджан имат формирано стратегическо партньорство.

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на "Южен газов коридор", в това число и разглеждане на възможните варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовите доставки в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г.

Предвижда се разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

По време на заседанието бяха обсъдени възможности за увеличаване на стокообмена и затвърждаване на двустранното икономическо сътрудничество.

"Азербайджан e важен, традиционен икономически партньор на България, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.  Приятелските отношения и сътрудничеството между нашите страни са дългогодишни и традиционни", каза министър Лукарски. По думите му нашето желание и стремеж са насочени към увеличаване и диверсифициране на двустранния стокообмен, както и привличане на повече азербайджански инвестиции в България.

Съпредседателят и министър на транспорта на Азербайджан Зия Мамедов заяви, че страната му придава особено значение на търговските отношения с България и отбеляза, че стокообменът и структурата на взаимните доставки са сравнително ограничени и не отразяват производствения и експортния им потенциал. "Азербайджан е най-динамично развиващата се държава в региона, функционират 7 нефтопровода и газопровода, развиват се и нови проекти. Отбелязва се ръст в селското стопанство, туризъм и транспорт", поясни той.

Беше изразена заинтересованост за предприемането на необходимите мерки за увеличаване на стокообмена между двете страни. Министър Лукарски очерта възможните области за икономическо сътрудничество като: технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, медикаменти, електрически акумулатори, медицински и козметични продукти и изделия и др. "Разчитаме на подкрепа от страна на азербайджанското правителство за поощряване и насърчаване на вноса на български стоки и услуги в Азербайджан", подчерта той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Азербайджанската страна също предложи осъществяване на износ на продукти на нефтената и химическата промишленост, селскостопански продукти, включително вина, растителни масла, чай, тютюн, плодове, зеленчуци, сокове, продукти от преработени плодове и зеленчуци и други стоки.

България и Азербайджан се ангажираха да обменят опит и практики в областта на привличането на чуждестранни инвестиции, с помощта на създадените индустриални зони и технологични паркове.

Преди заседанието на междуправителствeнaта комисия, министър Лукарски и зам.-министърът на икономиката на Азербайджан Сахил Бабаев откриха двустранен бизнес форум, на който Божидар Лукарски запозна представителите на бизнеса в Азербайджан с възможностите за инвестиции в България, макроикономическата среда, изтъкна политическата и финансова стабилност на страната ни.

Сахил Бабаев призова азербайджанските компании да създават смесени предприятия, за да изнасят съвместно на трети пазари. Той посочи, че има възможности за разгръщане на сътрудничеството в сектори като информационните технологии, туризма, технологичните паркове и др.

Участие в бизнес форума взеха около 50 представители на 37 български компании от сектори като енергетика, машиностроене, инвестиции, транспорт, хранително-вкусова промишленост, производство на мебели и др.
 
Възможностите за по-добро представяне на България на образователния пазар в Азербайджан, както и на азербайджанските висши училища сред българските младежи бяха обсъдени днес по време на среща на зам.-министъра на образованието и науката Красимир Киряков с неговия колега Фирудин Гурбанов в Баку.

Зам.-министър Киряков е в официалната българска делегация за четвъртото заседание на българо-азербайджанската Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, съобщиха от МОН.

Една от възможните форми на бъдещо сътрудничество може да се изрази и във включване на Азербайджан като една от държавите в Оперативната програма на фонд "Научни изследвания" с цел разработване и финансиране на съвместни двустранни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че Азърбайджан е 1вият участник в газовия хъб Балкан- България има сключен ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА АЗЕРСКИ ГАЗ , а не някакъв имагинерен меморандум! Традиционно българи и азери нямаме никакви търкания или проблеми- така, че- не виждам нищо лошо в това. Напротив- НИКОГА азерски депутат не е казвал, че ще изкупят България- както направи руския лешп%ер ! С 2 думи- България няма вечни приятели, а има вечни интереси!
27
5
 
4
 
! Отговори
АБСОЛЮТЕН ФАКТ преди 7 години
ВОЙНАТА В СИРИЯ------Е ПЕТРОЛНА И РУСКА!!!РУСИЯ ---ПРЕЧИ НА ВСИЧКИ ГАЗОВИ ДОСТАВКИ , КОИТО БИХА Й РАЗРУШИЛИ МОНОПОЛА!РУСИЯ---ОТ ТОВА ЖИВЕЕ В СЪЩНОСТ!!ПУТИН ЩЕ Е "ВЕЛИК"---ДОКАТО СЪЩЕИСТВУВА "РУСКИЯ МОНОПОЛ" , ВЪРХУ ГОРИВАТА ЗА ЕВРОПА!!
26
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
То за това се води тая война в Сирия. Защото Европа иска конкуренция на газа. А Русия със всички сили пречи...зящото сега е монополист. Отворете си очите...от арабите и азерите вече 20 год непотича нищо към Европа защото Русия спира всички до Сирия. През Сирия минават най-важните коридори за тези доставки.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз гледам гледам ама нищо не виждам.
24
5
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО ,БЕ... преди 7 години
НЕМА "ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ"-------ИМА САМО "ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ"!!!/..същото важи и за т.н. "братство"/АИАТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ , НЯМА ДА СА ВЕЧНО ПОД БОТУША НА РУСИЯ ----И ТЕ ЩЕ ИСКАТ ИЗЛАЗ КЪМ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ НА ЕС И САЩ!!!КОЙТО СИ МИСЛИ ОБРАТНОТО ........ПРОСТО Е "ПОРЕДНИЯ ЗАГУ.БЕ.НЯК""КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА СЕ ВЪРТИ --И НЕМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД"--/Г.Димитров/
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата обича симитлийския кмет да му пълни тръбата на хъба а той да изпуска газове!
22
2
 
12
 
! Отговори
11 преди 7 години
Да бе, той азерския газ ще е без пари.
21
0
 
7
 
! Отговори
с преди 7 години
Добре че видяхте др няма да има
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РобскихахаххахаххахахахАбе пич, осъзнаваш ли колко си смешен. Твойте съждения имат много повече общо с тоталитаризма (за комонизъм не говорим, хал хабер си нямаш от идиология) отколкото мойте.
19
4
 
4
 
! Отговори
Робски преди 7 години
14Знам за вас бившите робите на комунизма всичко е само едно: Ние сме против всички и всичко ново :) *** си с тая теория...неостахате вече...ще ви изчакаме до последния.
18
1
 
13
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
За толкова години, не разбрахте, че няма добри и лоши - има интереси! Не ме интересува дали Русия е добра или лоша, щом мога да спечеля от нея! Това, че са воювали с Русия, не попречи на Германия да си пуснат северен поток 2 , дори въпреки правилата на ЕК.....Така, че ако ни беше наистина изгодно да направим Южен поток, ние трябваше да го направим... Това е днешната пазарна икономика...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РобскиИ географията ти като историята. Т.е никва ще да си от дългата резервна скамейка с калинки на премиерахахахахахахаахахахха
16
0
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ инженеринг преди 7 години
Споко, измислили сме го, газта ще се доставя с дирижабли до хъба. Същото ще важи и за залежите в Хак Кубрат, Хан Крум, Хан Омуртаг и други Ханове.
15
7
 
1
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
11Много си некомпетентен, за да водя диалог с теб. Плащай скъп газ на русите и не се обеснявай Ко има на картата.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РобскиГеографията в школата на Герб ли я завърши? Забелязах че са корифеи на тая наука. Апропо и Русия е в Европа, *** видиш ли държава със столица Вашинктон не е.
13
9
 
2
 
! Отговори
Робски преди 7 години
Историята ти стига само до тук. Ние сме там където ни е мястото в ЕВРОПА.Ти се прегръщат с който искаш се ми е тая.Като не те кефи...влака и в Новосибирск.Да видиш малко история от близо кълвач.
12
0
 
8
 
! Отговори
Вин преди 7 години
до 2 Колега поздравления!Много точно казано,оправи ми настроението-ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ТРЪБА!После въпросната трябва да мине през някъде!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JojoКато отвориш картата на Света и погледнеш, ти става ясно, че ако искаха да прекарват газ примерно от Ирак (в който до скоро се контролираше от САЩ) можеха да прекарат тръба през Турция, а не през Сирия...От Иран пак става през Турция...От Азарбейджан освен през Русия става през Грузия и Турция...Виждаме, че Сирия не я бомбят за това...
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Робскиза това ли брадски се прегръщаме с Анкара, май забравяш чии роби сме били. Е от такива "историци" кат тебе много ги либим. Винаги ги поздравявам с Ботевото стихотворение "В механата" последния стих ви охарактеризиа абсолютно точно
9
14
 
3
 
! Отговори
Робски преди 7 години
Всички бягат от Русия...само тука в БГ некакви незнаини драскачи обесняват по цял ден за Русия колко е готина и яка и всичко грее.... умряха дядовците ви вече няма кой да гласува за Тея мишшки, колкото и дс се напъвате