От бюджета за бежанците: Сигурност или предателство?

Новината не се приема еднозначно сред депутатите в парламента
12 окт 2016 17:00,
115
От бюджета за бежанците: Сигурност или предателство?
Снимка: Архив, Булфото

Бългалия ще даде до 10% от бюджета за бежанците в България, обяви официално днес зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Още по темата

Новината не се приема еднозначно сред депутатите в парламента. Още миналата седмица от БСП обявиха, че това е предателство спрямо българите, защото тези средства отиват за мигрантите, а не за пенсионери и социално слаби, които са в крайна нужда. От дясно обаче контрират, че това са пари за сигурност. 

Днес Борис Станимиров от РБ уточни пред Dnes.bg, че не става дума за 10 процента от целия ни бюджет, а за съфинансиране с 10% на преобразуването на няколко бежански центъра от отворен в затворен тип. Другите 90% ще са от ЕС. 

"Струва ми се неубедително и нелогично 10-те процента да бъдат от републиканския бюджет, тъй като правителството и по-специално МВР не са си сметнали добре разходите", репликира обаче Атанас Мерджанов от БСП. 

Той припомни, че е трябвало да се осигурят изцяло пари от ЕС. "Тук ставаше въпрос за осигуряването на европейски средства, за лобиране, в смисъл на подкрепа, от европейските държави, членове на ЕС, към общите усилия за охрана на българо-турската граница", каза той. 

Мерджанов обясни, че намерението на управляващите очевидно не е постигнато. "И става така, че пак ние поемаме усилията на целия ЕС за осигуряване на сухопътната граница за сметка на финансови разходи от нашия бюджет", каза социалистът. 

"Ако БСП предпочитат да не се правят центрове от затворен тип, а да ги оставим от отворен и така наречените бежанци, а всъщност нелегални имигранти, да се разхождат свободно из страната и с цената на това да си спестим тези 10% , които ще са няколко милиона, и ако искат да поемат риска, нека да го кажат открито", призова пък Станимиров от РБ. 

Според него другото било тежка демагогия. "Тези пари се дават за сигурност, за да не могат всякакви субекти да ходят по улицата и аз смятам, че това са едни от най-добре похарчените пари за сигурност в България". Той обясни и че е правило на европейския фонд, че 10% от финансирането е от българската държава. 

Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт пък обясни, че държавата и в момента финансира издръжката на бежанските центрове и че го е правела и по време на управлението на БСП. 

"Нашата позиция е, че в България изобщо не трябва да се допускат нелегални мигранти. По този начин държавата ще намали харченето на пари за тези хора", каза патриотът.

Това според него щяло да стане с преместването на бежанските центрове близо до границата, откъдето чужденците без бежански статут да бъдат извеждани към държавите си. 

"Това до каква част държавата ще финансира издръжката на бежанци и нелегални мигранти... ами то и до момента, включително и правителството на БСП, когато кризата започна, също финансираше тези центрове", каза той. Затова, според него, критиките от ляво и от дясно, не били резонни.   

"Ние искаме по-крути мерки, оградата да се завърши, армията да има по-голям състав на границата и така да не се харчат пари за нелегални, защото България има достатъчно социални проблеми, които да решава с тези средства", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го разбирам това - за нашите пенсионери и майки с деца няма пари а за някакви пришълци по джапанки дето удрят челото в земята щото в тиквите им няма мозък има пари...
82
1
 
6
 
! Отговори
цВЕТАНКА вЛАДОВА БЪЛ преди 7 години
Това може да се предотврати Който иска да я има България няма да гласува за ГЕРБ. Трябва да станем всички бежанци към Русия за да се спасим, както го направи Крим Който гласува за ГЕРБ да си запази службата ГЛАСУВА ЗА НОВО МЮСЮЛМАНСКО РОБСТВО И ТЕЗИ АРАБИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАШИТЕ ТУРЦИ. АКО СЛОЖИМ ГЕРБЕРСКИ ПРЕЗИДЕНТ- ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ РЕВОЛЮЦИЯ, ЗА ДА НЕ ДОПУСНЕМ ДА СТАНЕМ АРАБСКА ПРОВИНЦИЯ А ТЕ РЕЖАТ ХРИСТИЯНСКИТЕ ГЛАВИ
81
1
 
14
 
! Отговори
чичо преди 7 години
гласуваите за всеки друг, но не и за герб. Тези за пари и маика си ще продадат!
80
0
 
18
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛСТВОТО преди 7 години
В каква държава живеем? Бойко разпусна Народното събрание, все едно е някой древногръцки титанин, та да няма медийно отразяване на каквато и да е критика против ГЕРБ до изборите от там! Това по-малко скандално ли е от назначението на КОЙ? Къде са Умните и красиви протестъри?За псевдобежанците, всичко е ясно, същото лице се е продало за няколко снимки с Меркел. Великия ни премиер не може да разбере, че няма как да е "добре" едновременно с Меркел и с българските граждани! ПРЕДАТЕЛСТВО!
79
0
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Вижте бойко като тропна с юмрук на Еуропата и как не само ни преведоха 160млн ами сега и ние ще преведем поне толкова. браво герберасти, конграчюлейшън кратуни бостански
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на бизнеса със Сирия скърпваме бюджета.Като стане на въпрос, че в Сирия високо ценят връзките с БГ бизнес вие за какъв бизнес се сещате?!Перверзно е, но ако спре войната в Сирия, под какъв предлог ще си оправят демографския дисбаланс и дисбаланса на работната сила европейските страни?!Русия също трябва да си скърпи бюджета, а това означава продажба на газ, а не построяване на конкурентен газопровод. Сирия е Армагедон, но чертата между доброто и злото е размита.
77
0
 
10
 
! Отговори
Тук са преди 7 години
До СБИРЩИНА ПРЕДАТЕЛИКак къде? На държавната трапеза.
76
0
 
20
 
! Отговори
И досега плащахме преди 7 години
В интерес на истината досега си ги издържахме изцяло с по някоя епозодична сума като помощ от Европа. Просто не се е вдигала такава патардия. Може би защото досега бяха в лагери или навън, но временно, а сега се планира с тези пари да се заселят трайно.
75
0
 
20
 
! Отговори
Да, ГЕРБ се издъниха преди 7 години
До Един от СеверозападаГерб досега държаха фронта по отношение на имигрантите. Пропуски са имали бол, но до поведението на Гърция и Италия не са падали. Опъваха се на международните бандити и подчинените им европолитикани.Но тук сгрешиха. И то много. Каквото и да е, не биваше да издават онова диво постановление за интеграцията=заселване. Поне през Парламента да го бяха прокарали, а не да го решават помежду си в Министерството. Едва ли щеше да мине, а ако минеше вината нямаше да е тяхна.
74
0
 
11
 
! Отговори
И в Украйна е война преди 7 години
Освен да използват постановлението и финансирането за българи бежанци от Украйна, друг достоен изход не видя. Малко кофти, че постановлението е за чужденци с хуманитарен статут, а те би трябвало направо гражданство да получат, ама ще го преглътнем.Значи по постановлението - жилища, финансова помощ, детски градини, училища, лекари и прочие с 90% еврофинансиране. И те са хора, и в Украйна има война.
73
0
 
20
 
! Отговори
Откъде накъде? преди 7 години
Ха, откъде накъде ЕС ще издържа с 90% финансиране чужди хора в България? Да си ги издържат в техните си държави. То като египетският милионер, дето искал да купи гръцки остров, за да засели там бежанци. Не ще да им купи земя в Египет.
72
0
 
22
 
! Отговори
Това не биваше преди 7 години
Явно е. че европейските политици начело с Меркел са полудели и настояват да разселят странни хора из Европата. Обама пък специално поздрави Бойко при стъпването му за втори път в длъжност, че помагал на бежанците, сиреч нареди му да помага. Какво искат Арабиите и войнствени държави като Пакистан пък от ясно по-ясно.Та безспорно правителството е под натиск от световни сили, разбирам, че им е трудно да устоят, ама ... това не биваше. НЕ, НЕ и НЕ! Да приема ЗАСЕЛВАНЕ на имигранти! Как можаха!
71
0
 
29
 
! Отговори
питащ преди 7 години
как тъй от бюджета?значи за бежанците има, а за пенсионерите няма!бежанците плащали ли са данъци на държавата? защо пенсионерите да умират от глад
70
1
 
31
 
! Отговори
Възможности преди 7 години
Значи по постановлението на МС отпреди 2 месеца ги заселват, като общините са длъжни да им намерят подходящи жилища, детски градини, училища, лекари и да ги подпомогнат материално и финансово да се устроят заедно с членовете на семействата им. Това по българския закон, колко е български и колко закон отделен въпрос.Финансирането идва 90% от ЕС. Което значи, че като нищо ще им дадат карти с по 500 евро. И ще могат даже да си наемат български слуги за 400 лв. заплата.
69
1
 
22
 
! Отговори
Рорар преди 7 години
То и парите от ЕС пак са отчасти наши, внасяме в евробюджета половин милиард годишна вноска, почти 1 милиард в лева. Мислех, че сме влезли в ЕВРОПЕЙСКИ съюз, кога е станал ЕВРОАФРОАЗИАТСКИ? Като е станал такъв, трябва и държавите на имигрантите да внасят в бюджета му. Самопълнеща се вълшебна кесия има само в приказките.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаКъде са Странджата,Професора,Киро Кофражизста,оня емигранта,дето мие *** в Германия и куп други ***,които яростно защитават Гробарите?
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурността се осигурява като не се допускат да влизат, а не като ги храним и обгрижваме. На всичко отгоре гърците им обещали и по 500 евро!!!!! Затваряйте границата и онова постановление си го ..... знаете къде и какво. Долу ГЕРБ!
66
1
 
1
 
! Отговори
Hral преди 7 години
Razbira se, che ste ima pari za migrantite ot budjeta. Nali ot budjeta ima vhodni i izhodni pari i za vidovete religiozni hramove v rbg. Nali i rbg ima mnogo klienti migranti v mvr...eto i turisti migranti ima 15 miliona tasi godina v bg hotelite.
65
0
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Много бързо нещо скрихте назад снатията за съфинансирането от бюджетани 10% разходите за безплатни къщи, здравни осигуровки и образование на бежанците???Срам ли ви е, или се боите от народната любов към ГЕРБ?Тези двестатии трябвадасав челото насайта, поне още 24 часа, за да се види, как мислят за нас, денонощно..................................Гласувайте за Герб?????
64
0
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
СМЪРТ ЗА БОРИСОВ И ЦЯЛАТА ВЪРХУШКА НА ПРЕСТЪПНИЯТ СИНДИКАТ ГЕРБ