Ген. Радев: Нужна ни е силна армия

България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор!
Обновена: 15 окт 2016 22:37 | 15 окт 2016 17:11, Анисия Иванова
229
Ген. Радев: Нужна ни е силна армия
Снимка: БСП

България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия“. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от Инициативнен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.

Той припомни, че за съжаление в доклад на НАТО, изтекъл преди време и в медиите, ясно е било посочено, че страната ни е по-скоро консуматор на сигурност. Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките.

„Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на Бълагрия повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са  и окомплектовани, а дори това, което има е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още кандидатът за президент.

Ген. Радев подчерта, че военното съсловие неведнъж е било унижавано. Той припомни думи на премиера Борисов, военния министът Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумция не може да стане държавник.

„Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база на образованието и подготовката на един военен, неговият хоризонт надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.
Кандидатът за президент заяви, че бъдещето на армията зависи от целите, функциите и задачите, които й отреждат политиците. „У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерс от горе.

На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни генералът.  По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността й. „Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни кандидат-президентът.

Той подчерта, че грижещите се за сигурността на страната ни трябва да бъдат социално обезпечени, да имат условия за подготовка и битови такива, които да им дават самочувствие, както и достойно съществуване след пенсия. Радев бе категоричен, че проектите за модернизация на армията трябва да бъдат осъществени и то така, че да се постигнат реалнни резутати, а не само с цел усвояване на едни средства.

Той подчерта, че особено в условията на бежанската криза имаме нужда от единни усилия в сферата на сигурността. Румен Радев поясни, че става въпрос за съвместни действия не само на Сухопътни войски, Военноморски флот и Военновъздушни сили, но и като цяло на армията с полицията и службите за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
4
 
! Отговори
Възстановяване преди 7 години
на военно - промишления комплекс.
168
1
 
8
 
! Отговори
светкавични решения преди 7 години
- УВеличаване на армията та 30 000 души, а после - и на 50 000- създаване на СИП-ове и ЗИП-ове по екстремно оцеляване в последните три класанека учениците се научат как се държи и разглобява автомат, как де стреля, ръкопашен бой, бой с хладон оръжие, маскировка, шофиране и др.-всички престъпници и всички хора без документи моментално да ке експулсират още на КТП-та- Границата да се довърши до два месеца и на всеки два метра да се разположи войник въоръжен с травмиращи патрони-
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българската армия бе смачкана и унизена - нарязахме ракетите СКЪД, дадохме танкове на БЮРМ които те нарязоха на скрап, самолетите ни остаряха и не ги подновихме, намалихме бройката войници от 40 000 на 20 000...защото се съобразяваме с това което ни казват....
166
2
 
8
 
! Отговори
ИСТИРИЧЕСКИ ФАКТИ преди 7 години
НЕАДЕКВАТЕН Е Българската армия от векове е Велика ,но защо България не е Велика като примерно една Швейцария ,която няма нашите природни дадености?Отговора е_ защото не сме имали качествена дипломацияПрез първите войни / балканска ,междусъюзническа ,първа световна/ армията ни няма загуба!!Но дипломацията е тотално губеща и държавата ни разпокъсана.ТАКА ,ЧЕ О.З.КАНДИДАТ _ президента е неориентиран .Дипломация е нужна на България в тази критична за света ситуация
165
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ще се смея когато фуражката не се класира дори до балотажа.с такава *** програма може да ходи само на Бузлуджа да възбужда електората.
164
1
 
13
 
! Отговори
до генерала преди 7 години
Не може през 5 години да влизаме и излизаме от НАТО
163
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фуражка, да имаш силна армия, трябва да имаш силна икономика. Дай един пример за силна армия на бедна държава, изключвам любимата на всеки комунист Северна Корея!
162
7
 
13
 
! Отговори
КОЙ Е ТОЙ преди 7 години
Този пръкнал се от нищото кандидат за президент до сега се придържа стриктно до опорните точки на триумвирата Нинова, Йотова и генерал Деси. Никакво лично виждане, което поне малко да го отличава от мнението на изброените три другарки. Не се разбира и какво мисли т.н. инициативен комитет. Той за сега е в пълен пас. Има ли го, няма ли го.....никой не знае. С две думи - послушко, чехлю.
161
8
 
7
 
! Отговори
ОГГБ преди 7 години
ПОТОБРЕ ТОЗИ ОТ КОЛКОТО ВЪЗРАСТНИЯ ПИЧАГА ОТ ГРОППП
160
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво ти е силна армия? За да я вкарат натовците във война и да увеличат разходите на държавата? Не може ли да кажем, че ни е нужно силно здравеопазване, силно образование, силна съдебна система и качествена полиция? Армия не ни трябнва. Трябват ни 2 - 3 атомни бомби, насочени към Турция, че все гледа да докопа чужди територии напоследък и нищо друго.
159
2
 
10
 
! Отговори
Един от всички преди 7 години
Излъчване на пръ-днал плъх изпълзял от биволско ***.
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли да не гласувам за Цацева?
157
9
 
10
 
! Отговори
Кристо преди 7 години
Радев, ще загуби, защото зад него стои само електората на бесепето, на първия тур гласовете ще се разпределят между доста партии, но на втория всички които не се класират ще отидат при герп, защото никой бе обича бесепе - нито първанов, нито дончева нито депесе.
156
4
 
5
 
! Отговори
akud преди 7 години
глупав PR. и с поздрави за админа
155
5
 
12
 
! Отговори
akut преди 7 години
"генерале" с коя велика сила трябва да се бием. че ни е нужна войска . хайаха. света е преразделен. а ние сме пешка. *** PR
154
2
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Радев , ние това го знаем, ама я кожи от къде ще дойдат парите ? Да намалим заплатите и пенсийте , ама другарката Нинова не дава.И като си толкова печен що не обещаеш че ще издействаш от НАТО безплатно да подсилят армията ни до необходимото ниво?Това е истината и единствена възможност.Другото е въздух.
153
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
181,ааааа значи генерала иска да отнеме властта от някого?Бие от ГЕРБ смятате,че властта е запазена за вас?Е,много сте нагли,бееее.Пътници сте вече,не разбрахте ли?
152
3
 
9
 
! Отговори
До 175 преди 7 години
Твоята Цецка има такъв външен вид,че само се моля да не ме срещне по тъмна доба.А пък като заговори все едо че трака влака.А като се сетя,че в един сутрешен блок се изцепи,че Русия била столица ,а Брюксел държава,направо ми настръхват косите какъв главнокомандващ армията ще е .Май освен да пее "цъфнал гербер"за друго не става.
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви герберски тролчета те гонят... това са обикновените хора, аз определено не съм ***, а човек, който просто е възмутен от това, че такива като тебе избират Радев за да отнемат нечия власт....
150
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберските тролчета се активизираха яко,но напразно.Вашата цецка-стругарката-партийна секретарка може да спечели само след фалшификация на резултатите.Ако има балотаж,той трябва да бъде между ген.Радев и Велизар Енчев,но за жалост В.Енчев няма силна подкрепа,затова ще отпадне.Затова да пожелаем успех на ген.Радев срещу лешоядите,които са се вкопчили здраво във властта и само от нас зависи да им я отнемем.