Конституционните съдии отрязаха Плевнелиев

Няма да разглеждат искането му за предсрочните избори
Обновена: 22 ное 2016 16:28 | 22 ное 2016 16:20, Камелия Цветанова
26
Конституционните съдии отрязаха Плевнелиев
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конституционният съд не пусна питането на президента Росен Плевнелиев може ли през последните три месеца от мандата си да насрочи парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Още по темата

Според конституционалистите текстът в конституцията е пределно ясен и не се нуждае от тълкуване, така че те прекратиха делото. Двама от 12-те съдии - Кети Маркова и Атанас Атанасов, са гласували против.

Росен Плевнелиев отправи искането си Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание на 14 ноември.

Целта му беше да противоречивото тълкуване на Конституцията и да се предотврати вакуум в конституционната система.
 
Основният закон предвижда възможност в чл. 99, ал. 7, при която депутатите в действащо Народно събрание не могат да постигнат съгласие да формират правителство. Когато трите опита някоя от парламентарните групи да състави правителство са неуспешни и това се случва в последните три месеца от мандата на действащия президент, тогава държавният глава съставя служебно правителство, но не разпуска парламента.
 
Според Плевнелиев обаче съществуват различни мнения в общественото пространство и в правната литература по отношение на продължението на процедурата по смисъла на чл. 99, ал. 7 от Конституцията.

Първата теза е, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство.

Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

За КС обаче текстът е напълно ясен и предвижда, че през последните 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне парламента, защото конституцията изрично му забранява това, и следователно не може да насрочи парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 19.30 ч. излязох да се поразходя из квартала . По улиците няма бездомни кучета , камо ли хора , въпреки че времето е приятно . Само наказаните от съвремието собственици на магазини очакват някой закъснял клиент . В заведението , където всяка вечер заседава кварталното народно събрание , има само един посетител . Ума на българите взема тази демокрация , или другояче наречена между нас , кризализация .
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО ДЪЛГИ РЪЦЕ БЕ ПЛЕВНЯ!))ЗА КЪВ ГРЕ З ДЕЙ СА ТИ?
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми от сега нататък е виновен новия президент,той вече се среща с най големите държавни глави,като този на Югозападна България!
21
6
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Има един начин ОСТАВКА господин Плевненлиев!
20
0
 
13
 
! Отговори
ЕГАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО преди 7 години
....ЗА 50-ДНИ..ХА,ХА,ХААААААААААААААААА.....ОТ КЪВ ЗОР ,БЕ.......ЗА ДА МУ ПРИПИШАТ ПОСЛЕ ВСИЧКИТЕ СИ ГРЕХОВЕ ,НАЛИ...ХА,ХА,ХААААААААААААААААА...??!ТАКИВА БАЛАМИ ---НЕМАААААААААААА....!!!ШЕ СИ Я КАРАТЕ --БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО/...ПО ИСПАНСКИ/!!!КЪВ Е ПРОБЛЕМА ??!
19
19
 
3
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Защо Радев бяга от отговорност и Не иска заедно с Плевнелиев да състави служебно правителство?? Този ли ще ни управлява следващите 5 години, като още в началото бяга от всякаква отговорност???
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В създадената ситуация е ясно едно, Президентът трябва да предлага връчване три пъти под ред мандат за управление на три поредни партии. Какво има толкова да се умува. Когато се изчерпи този процес ще се види, дали ще продължи да работи този парламент, ако се предложи и одобри правителство или не, ако не се одобри правителство. Тогава следва да се решава разпускане и нови избори. Наистина е ясно! Президентът да си изпълни задължението по предлагането на мандати, пък след това както дойде.
17
1
 
8
 
! Отговори
Неук преди 7 години
Аз съм неук, но нека учените да кажат. Как президентът назначава служебно правителство, след като не е насрочил избори. На служебното правителство основната и единствена задача е да подготвя насрочените извънредни избори. Да де ама избори не са насрочени, а служебно правителство има. Хайде сега онези с недостатъчен явно капацитет да кажат кое му е ясното на положението.Аман от разбирачи, че и съдии. Дано не ми се налага да ги използвам. Предпочитам метода с плащането от времената на ВИС.
16
8
 
4
 
! Отговори
политолог №2 преди 7 години
Кои комунисти ще дойдат на влас----ТОВА ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!ПАРИ НЯМА ----ЗАТОВА И "КОМУНИЗЪМ" , НЕ МОЖЕ ДА ИМА!ПРОБЛЕМА Е ДРУГ:..... ДАЛИ СМЕ С ЕВРОПА ....ИЛИ С...АЗИЯ И ПУТИН!!!/..ако сме с Путин----гражаданската война ни е ОСИГУРАЦИЯ../
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Види се ясна цел - създаване на хаос в БГ-то. Президентът попита КС за отговор, защото веднага след изборите възникнаха разногласия, едни казваха "да" други казваха "не". Колко хаотично е ориентирано "обществото" се вижда и от коментарите. Тогава и аз да кажа: да му бере гайлето новият, старият да запразнява, неговият мандат свърши. Очакват се кавгите и по-дълбоко в тинята на блатото. БГ-то става по-зле и от западнала африканска държава.
14
2
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Така и така дупетатите нЕмат що да радят ами що не му спретнат един импийчмънт на това недоразумение та поне в края на мандата им да свършат нещо свЕстно то не ,че на плевела ще му пука ,но поне да го разкарат по-бързо и новия да си влиза в ролята.
13
21
 
13
 
! Отговори
политолог преди 7 години
Бойко Борисов нарочно подаде оставка за да предизвика парламентарни избори ! Много е ясно че на тези избори ще спечелят червените комунисти и така българският народ ще сгреши за втори път в избора си ,първият път сгреши като избра генерал Радев ! С тази оставка Борисов ще си отмъсти на българският народ за глупавият му избор ! Спечелят ли червените комунисти България и българският народ загиват ,пак робство !
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я,питай американското посолство, какво мисли по въпроса,френския не се ли изказа вече?
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Не е точно така. На Плевнелиев му се искаше да бави топката, но да определи датата, с което ще постави пред свършен факт Радев. Но.... номера не мина! Сега да си спазва Конституцията и да не се опитва да реди картите за прокопчетата.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, значи, отборът на Тиквата в оставка продължава да управлява, т.е. да "усвоявава".Чий е Коституционният съд?
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ихааа, има нов президент, който не е в длъжност и стар президент, който не знае какво да прави, има правителство в оставка, ама не съвсем, защото няма ново правителство; не се знае кой, кога и какво ще назначава; кой, за какво и докога е отговорен; има и съдилища, които трябва да се реформират, ама те казват, че 'това, което е, е това което е' и накрая има 3, да не казвам 5 милиона българи, които им идва да вземат сопите и да започнат да пердашат всичките тези кратунковци наред.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баси конституцията, дето за всеки член трябва да се пита конституционен съд, баси и процедурите, от които за всяка има по пет различни мнения, баси и държавата, в която нищо не е ясно защо и как. оставете герб, бсп, дпс или който и да е там. Как, някой нормален чуждестранен инвеститор може да вложи и една стотинка в България, след като дори президентът не знае каква е процедурата в основния закон а страната, а най-главният съд отговаря 'че каквото е написано, е написано'??? тежка психопатия!!
7
29
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не, *** селски ***, ... просто Плевнелиев се опитва да ускори процедурата, защото всяко забавяне е вредно за държавата, а сега просто трябва да чака.Няма подобен извод е свръх вашите мисловни възможности ... вие се обичате путин, във вашите редици мисленето е противопоказано
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен #1В конституцията, чл. 99, ал. 5 изрично пише "Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание." Това, че не може да разпусне НС автоматично означава и че не може да определи дата на изборите.Този текст не е случаен и е сложен там, за да не може президента да разпусне народното събрание за неопределено време, без да е посочил в същото време и дата за избори. В този случай е обратното, но няма значение.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Плевнелиев обаче съществуват различни мнения в общественото пространство"тоз още малко и на ЕЖК ще се позове?!