БСП се врътна за мажоритарността на Слави: Няма време!

ДПС: Този парламент въобще не трябва да се занимава с въпроса
Обновена: 23 ное 2016 12:40 | 23 ное 2016 12:25, Камелия Цветанова
117
БСП се врътна за мажоритарността на Слави: Няма време!
Снимка: архив, БТА

Времето на този парламент да въведе мажоритарната избирателна система може и да не стигне. Това съмнение изрази соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея, ако все пак депутатите се захванат сериозно с промените в Изборния кодекс, може и да се справят, но пък в същото време имало твърде много предложения, които трябва да бъдат обсъдени и може би 43-тото Народно събрание няма да успее да приключи с въвеждането на мажоритарната система.

Още по темата

Иначе социалистите ще решат в събота дали ще застанат зад проекта на омбудсмана Мая Манолова, която вчера го адресира до председателя на парламента, защото общественият защитник няма право на законодателна инициатива.

Според Четин Казак от ДПС обаче този парламент въобще не трябва да се занимава с въпроса, защото не му остава повече от два месеца живот.

"Промяната в изборната система трябва да бъде направена с достатъчно време и в спокойна обстановка от парламент, който има стабилно мнозинство", настоя той.

Според него следващият парламент, който направи тази промяна, трябва да има и стабилно разпределение на силите и с дълъг хоризонт.

За Казак вероятността такава система да се случи на предстоящите парламентарни избори е минимална.

"Нека да се концентрираме върху това, което реалистично може да направи това Народно събрание и да оставим на следващото задачата да мисли за сериозни реформи, ако се налага", коментира Четин Казак.

От АБВ също смятат, че оставащите месец-два работа на 43-отто Народно събрание няма да е достатъчно, за да реши прецизно въпросът с мажоритарната избирателна система.

"Няма да има време за приемане на нови изборни правила", коментира Мариана Тодорова.

Тя предупреди, че районирането е много сложно и дори има риск от етническо напрежение в районите със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
vovka преди 7 години
Ха Ха Ха, Хааха Ха, Ооооо, Хо,Хооо! Само, че ситуацията не е хим смешна.
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та нали за това е тази оставка на червените гербери.
87
2
 
1
 
! Отговори
niki преди 7 години
До BBСъвсем лесно, на избирателен район ще има примерно 5 читави кандидата (независими) и 1 на герб и 1 на бсп. Гласовете между тия 5мата ще се размият и на върха ще останат тия партийните, дето си имат твърд електорат. Следва балотаж между 2мата и за останалото се сещай сам.
86
1
 
5
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
Да го... на всички политици! Само от ритници разбират! Зорлем ще ме направят привърженик на Слави.
85
1
 
13
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
попитан Радев да даде коментар и мнение, той пак отговори само с: "Четете Конституцията!"
84
0
 
9
 
! Отговори
стефан преди 7 години
В България има голям проблем с купуването на гласове, всички знаят, виждат, мълчат и никой не иска да стане свидетел. Участник съм в три кметски избора и в трите избора съм избиран за кмет, но само аз си знам колко трудно ми е било срещу купуването на гласове. Миналата година за малко да се размина с победата. Мажоритарните избори в 240 района са като изборите за кметове в 265 общини. Нямате си на представа каква търговия ще се завърти. Нека не откриваме топлата вода!!!!!
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво пречи мажоритарния вот на патриотите да влезнат в парламента? Аааа, сетих се, никой не припознава сегашните патриоти като такива.
82
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези глупости на Слави и "умна" компания. Всеки малко по интелигентен човек не желае мажоритарни избори. Пискащите за да си правят туршиите, че снега скоро ще ги затисне по села и паланки.
81
11
 
19
 
! Отговори
мхммм преди 7 години
2.5мил. искахме така и така ще стане милом или силом, трябва да има мажоритарни избори. Това че така не могат БСП и ДПС да купуват гласове и ще имат по-малко депутати това си е техен проблем, не ми дреме за техната математика.
80
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблем в системата! Матрала е шит :)
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунист го забоде на 4алгар. Яко!
78
11
 
8
 
! Отговори
Бръм преди 7 години
До Анонимен> Мажоритарната система означава, че 49процента българи, няма да имат свой представител в парламента, каква е гаранцията, че ВИЕ няма да сте от прецаканата половина !?Е, сега като уж имат представител - каква точно е файдата за обикновения избирател?
77
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали сте наясно, че мажоритарната система ще заличи патриотичните партии, на власт ще дойдат представителите на дпс. слави трифонов и патриот? долнопробен чалгар по-скоро.
76
2
 
8
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Как само доволно потриват ръчички малките сладки комунистчета. като дечица които чакат с нетърпение Дядо Коледа да им донесе подарък. Мислят като гладни гарчета които отдавна не са се облажвари. Толкова са милички с братчетата си от ДПС. Едни други се галят и подхилкват....само че забравят че във следващият парламент може да ги няма и тях и ДПС. Кой знае? Както се казва: "Стани, стани народе български от сън дълбок се събоди и продажните политици измети" май че така беше:)) Служба а не власт.
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента имаме най-прогресивната избирателна с-*** в света. Защо са такива резултатите? Защото ни е толкова акъла. При мажоритарна с-***, мазалото, ще е колосално!
74
4
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Никой не се е съмнявал че *** ще се извъртят за референдума. Като цялата политическа *** те не искат трите точки от референдума да препарят до парламента защото е против тях.
73
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарната система означава, че 49процента българи, няма да имат свой представител в парламента, каква е гаранцията, че ВИЕ няма да сте от прецаканата половина !?
72
0
 
7
 
! Отговори
мдааааааааа преди 7 години
Ако някой иска да се промени нещо = ето рецептатаДа се промени избирателния закон , и да се въведе "активна регистрация" , искаш да участваш на изборите - регистрираш се преди това , така ще изчезне проблема с " мъртвите души " - 800 000 ли са , повече ли !!!!Защо дИпутатите не променят това ??? ми щото не им отърва
71
4
 
4
 
! Отговори
мухаха преди 7 години
До ссчалгарите си ги заври от зад. Това че на теб ти допада че до урните са отишли само 2,5 милиона души си е твои БСП-арски проблем.Ти безграбначно мекотело.Вземи научи малко математиката, че явно са ти писали много 2
70
7
 
4
 
! Отговори
охааа преди 7 години
Аз съм против мажоритарната система, но в държавата е имало референдум. И този народ нещо е произнесъл, и то не само по мое мнение, доста категорично. Така че, недостигането на десетина хиляди гласа, не прави един референдум невалиден, при условие, че са гласували над 3 милиона души. Управляващите да се вземат в ръце и да направят промените. А ако системата не сработи, винаги можем да се върнем към старата, така че аз лично не виждам какъв е проблема