Свободата не ни е даром, отсече Каракачанов

Военният министър: Трябва да бъдем благодарни на руския народ
34
Свободата не ни е даром, отсече Каракачанов
Снимка: БТА

Ако на 3 март се абстрахираме от излишните спорове около историята ни, а бъдем преди всичко българи, мисля, че това би било полезно за всички. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който откри изложбата "Знамената на Българското опълчение" в Националния военноисторически музей (НВИМ).

Още по темата
Знамената, които ще видите днес и които от 8 години не са излагани, са знамената на първообраза на Българската армия. Българското опълчение е военна част, със своите знамена, командири и униформи. Хубаво е ден преди националния празник НВИМ да покаже тези знамена, за да могат онези българи, които се интересуват от собствената си история, а не от празните и безсмислени спорове около нея, да видят истинските български знамена, под които воюват българи, благодарение на чиято кръв се ражда нашето национално освобождение и съвременната българска държава, каза Каракачанов, откривайки изложбата.

Той напомни, че България не е получила свободата си даром. "Повод за самата война е Априлското въстание. По време на войната българите участваха активно в нея. Първият израз на това участие беше създаденото опълчение, достигнало до числен състав от 12 444 души. Българският народ не стоя безучастен. Опълчението даде над 1300 човека жертви", посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Военният министър добави, че трябва да бъдем благодарни на руския народ и на тогавашната руска държава, напомняйки, че на балканския театър на бойните действия са загинали десетки хиляди руснаци. По думите му не можем да премълчаваме този факт и не е почтено да го правим в името на някаква политическа конюнктура.

Изложбата, която ще може да бъде видяна утре с вход свободен, е посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България и в нея са представени оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. Светините - символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани утре, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция.

Оригиналните знамена на опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата си, са пет. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война. Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на 1-ва и 2-ра дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в Киев е изработено знамето на 5-а дружина. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 година. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път.

След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 6 години
Априлското въстание е светло страница в българската история! Но България е освободена от храбрите руски войни, а не от австроунгарците, не от флота на Нейно кралско Величество, нито от пруските гренадири на Отто фон Бисмарк. Да преклоним глави пред скъпите жертви, които Русия дава за нашето Освобождение! Много обичат да говорят за храбрите финландски войни, полегнали на наша земя. Хвала! Но Финландското княжество е част от Руската империя, загиналите в бой са 23-***, и до един са шведи.
27
6
 
1
 
! Отговори
СМЪРТ преди 6 години
Комунизмът още не знаем дали не уби българия - малко по малко изчезваме - 45 години робство. КАК ДА СМЕ ИМ БЛАГОДАРНИ БЕ? БРАТЯ ХАХАХАХА
26
3
 
1
 
! Отговори
фактите преди 6 години
Българите проектират очакванията си върху Русияне поради друга причина, а защото имат историческа памет за онова, което те самите са дали някога на Русия. Разбира се, те никога няма да натякват на руснаците българския принос в историята и културата на Русия, защото не е в манталитета на българите да го правят, дори когато е основателно.
25
5
 
2
 
! Отговори
свободата е свята преди 6 години
Българският народ е уважителен и отдава дължимото. Но той не може да забрави и тънките сметки които си правят някои като натякват постоянно.Аз лично съжалявам че Българите не сме съдействали на Султана и да отхвърлим Русите зад Дунава, като в замяна поискаме автономия.Така би било много по-правилно и сега нямаше да слушаме безкрайни и недостойни натяквания.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Колко струва святата кръв на десетките хиляди войници?" ами напиши в гугъла "колко струва освобождението на българия" и чети :))) мислиш ли че на руския цар му е пукало за кръвта на войниците дето пишеш :))) ... ала балистики баце , всичко е за пари/злато ... другото са думи за да събират хора под знамената :))) . м/у другото същото важи и за ВСВ :) ... и там не е даром , виждал съм облигациите дето са ги карали да купуват :)))
23
9
 
5
 
! Отговори
Пиши твоето име така преди 6 години
С малка буква може да напишеш името си както и това на родителите си възпитали такова нещо като теб! С такива сънародници ме е срам че съм българин. Слава на Русия нашата освободителка, а нато вън!
22
0
 
0
 
! Отговори
Manson преди 6 години
Какво по -хубаво от това ,да си с идентичност и свободна страна,другото е дебелоочието на всеки индивид да живее добре.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Аз нарочно я пиша с малка буква, за да покажа презрението ми към този народ превърнал ни в комунистически мизерници с промити мозъци.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20И на кого точно трябва да благодарим?Лично на Путин или на московски окръг или на Пензенска губерния?Каза ти се, че освободителите са измрели преди вест поколения.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания, Франция и русия си поделят турската империя, като за русия е северната част, а за Франция и Великобритания са южните части. Както винаги ни се пада най големия *** да ни влияе.
18
9
 
6
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Платили сме 36 тона злато?! Не усещате ли колко абсурдно е това? Ако сме имали толкова злато,нямало да има нужда да се освобождаваме. А сега,когато ни командват от запад все едно сме редници,е смешно да твърди някой,че руснаците ни заробили.
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България извоюва правото на самостоятелна държава с априлското възстание, за мен тогава трябва да е национален празник, а не 3-ти март, защото на 3-ти руснаците най-нагло харизват изконни български земи на Румъния и Сърбия
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците направиха от България страна от третия свят. Как да не мразиш този народ.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От турско присъствие преминахме в руско робство. За да се освободим от руското робство ще ни трябват поне още 100 години. Чак тогава българския народ ще започне от нулата и ще е свободен.
14
1
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименАприлското въстание не беше масово,както в Гърция и Сърбия ,а избухна в малко места----------------Ами след като не искат да въстават, значи не се чувстват толкова зле, не ти ли е хрумвало.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю Комсомолски Секретар, ти от ВМРО ли беше ?Дааааа от ВМРО,което като чуеше думата ,,руснак'' или ,,комунист'',с ъбираше на съвещание по въпроси от национална сигурност.Ако беше жив Ванчо Михайлов,ти как мислиш ? Сигурно щеше много да ти се радва.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И изобщо понякога стигам до тъжният извод ,че не сме заслужили освобождението. Въпреки очакванията Априлското въстание не беше масово,както в Гърция и Сърбия ,а избухна в малко места.Думата е предателство и страхливост. Сега не ценим достатъчно усилията и жертвите на Русия.Думата е неблагодарност. Забравихме ,че в основата на националните ни катастрофи стои Берлинския конгрес,който зачеркна Санстефанска България на Русия.Събрано излиза,че сме неблагодарни,страхливи,късопаметни предатели.
11
4
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Да бе не била даром.....ако не бяха руснаците .... априлското въстание е типичен пример за безсилие.....само един революционен окръг въстава а другите се почесват и гледат от де духa вятъра.....иначе после поборник до поборника ,хиляди.....то и активните борци ...и срещу Фашизма и срещу комунизма....а шкембе войвода не е ходил войник но е бил агент на ДС....та така .....
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAKVI pari v osmanska Bwlgaria?? Rusia plati na Turcia za cvobodata na bg teritoria. Bwllgaria ne gi e vwrnala,zashtoto sled revoluciata v Rusia mnogo dwlgove sa oprosteni, kakto i sled razpadane na SSSR..Golemi lwji i izmami, istorici - samouki..Piite si rakiikata..Tova vi pone ostana.
9
1
 
5
 
! Отговори
rm преди 6 години
Путин ще идва ли?