Заемащите високите етажи на властта подават декларации до 8 юни

Това гласят промени в Закона за противодействие на корупцията
5
Заемащите високите етажи на властта подават декларации до 8 юни
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Заемащите позиции по високите етажи на властта ще пуснат своите декларации по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество до 8 юни. Това стана със спешна поправка в закона, предложена от мнозинството в НС.

Причина е, че срокът, в който задължените лица трябваше да подадат декларации за имущество и за конфликт на интереси за предходната година, изтичаше на 15 май, а антикорупционната комисия прие образците на документите едва на 8 май.

За неподадена в срок декларация се налага глоба от 1000 до 3000 лв., автоматично стартира и проверка от страна на комисията.

Така по-малко от четири месеца след приемането на закона той се променя за втори път.

Първата поправка на антикорупционния закон беше в средата на февруари. Тогава парламентът гласува гратисен срок на общинските съветници до 1 декември 2019 г., в който да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси.

Причината беше, че България може да остане без общински съветници заради новите ограничения, които законът им налага - да не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици, ликвидатори.

Забранено им е и да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери и др. на търговско дружество, което има сключени договори с общината, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
teo преди 6 години
Гарван ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ! След като е трябвало до 15 май ДА СЕ ПУСНАТ ДЕКЛАРАЦИИТЕ, ЗАЩО НА ТЕЗИ ОТ горните ЕТАЖИ СЕ ПРАВИ КОМПРОМИС - до 8 ЮНИ??? ТРЯБВАШЕ ВЕДНАГА ДА СЕ НАЛОЖАТ ГЛОБИ НА ТЕЗИ ПИШМАН ЗАКОНОДАТЕЛИ И ТО ТРОЙНИ, защото те създават тези ЗАКОНИ И СА ЗАПОЗНАТИ С ТЯХ!?!? ЗАКОНИТЕ НЕ СА САМО ЗА ниските етажи! ТРЯБВА ЗА ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ ГЛОБИТЕ ДА СА ТРОЙНИ, ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!!! БЪЛГАРИНО ????
3
0
 
1
 
! Отговори
Don't worry бе преди 6 години
Заемащите ниски етажи на властта носят на тези от високите най-малко по 3 бона всяка седмица.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък нали са техни имена фирмите и парите им,фирмите са на клошари,а парите на сметката на някой 3 братовчед.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уау - смао 1000 лева глоба ? Че то не си струва труда. А колкото до проверката - те така са си вързало гащите, че нииииищо няма да стане