Лобизмът – убиецът на двамата пилоти на падналия Ми-17

Радев иска политиците да поемат отговорност за живота на военните
Обновена: 12 юни 2018 18:24 | 12 юни 2018 14:20, Камелия Цветанова
294
Лобизмът – убиецът на двамата пилоти на падналия Ми-17
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев основната причина да се стигне да фаталното падане на вертолет Ми-17, отнело два живота  - на командира на екипажа капитан Пламен Пантилеев и на втория пилот капитан Стоян Неделчев, е лобизмът на политиците.

Още по темата
"Лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи", коментира той, след като посети във ВМА единствения оцелял при катастрофата бордния техник Алексей Каменов.

Държавният глава изказа съболезнованията си на близките и колегите на загиналите летци и коментира, че важното е, че Алексей Каменов е в добро, стабилно състояние.

Според Радев случилото се е голяма трагедия. Заради това той призова да няма политически спекулации по нея, защото не е морално.

Президентът обаче използва повода, за да обвини мнозинството в парламента, че е прекратило модернизационните процеси в армията, като ги е върнало в изходна точка.

"Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме", каза Румен Радев.

"Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, посветени на Българската армия, за да се промени нещо", подчерта Румен Радев.
 
Според него решаването на тези проблеми изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия.

По думите на Румен Радев след забавянето на проектите ще отнеме поне още две години, за да се реализират, което ще оскъпи офертите.

"Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка", каза държавният глава.
 
В отговор на въпрос относно психологическата обстановка в авиобазата и колектива, президентът заяви, че летците са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе най-важното е, че рестратирахме Белене!Нъл тъй, дрогаре от ГЕРБСПАТАКАМАРЕШКИ?
252
4
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 265 Вече съм пенсионер и до сега не съм чул руснаците да са славят като техническа нация. Виж Германия , Япония , САЩ и още няколко са техничарчета и в г.за.,
251
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Симеонов, на теб само явно ти убягва голямата картинка в борбата за стотици милиони комисионни?!Иначе аварира всякаква техника...
250
4
 
9
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Конкретно този вертолет е ползван за аварийни ситуации и пожари.Минавал е редовно всички планови ремонти и обслужвания,за него не са спестявани пари и всичко би трябвало да е наред.Да ама не е.Или любимата на президента руска техника е аварирала,поради ниско качество или техническите служби на ВВС не са си свършили както трябва работата.Правителството си има много кусури,но точно в този случай няма вина.И е много гнусно доскорошния командващ ВВС да се ползва смъртта на колегите си за политик
249
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румене, защо пропусна да споменеш, че точно този хеликоптер е бил ремонтиран преди известно време, но явно спестяваш истината защото ремонта е извършен от Руска компания. Не е проблема в парите....проблема е че е извършен некадърен ремонт от същите които защитаваш постоянно - Руснаците.
248
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКой е Румен Грипенов Крадев ?
247
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно Румен Грипенов Крадев да говори за лобизъм е смешно.
246
14
 
10
 
! Отговори
ко речи ??? преди 5 години
До Прецедентът Радев 261 Kой ни управлява през последните 10 години и окради милиарди от българския народ - ГЕРБ и ББ те гласуват бюджета и т.н
245
17
 
24
 
! Отговори
@ преди 5 години
Жалко за летците.Прав е Президента. ГЕРБ е бухалка, организация притежавана от един индивид с много комплекси и зависимости. От край време, силните на деня или т.н. демокрации, не искат партньори, искат държави джуджета, зависим васали и слуги. България сега е територия, без реална армия, икономика и каквото и да било влияние в регион или свят. Това е тъжната истина. Нямаме концепция за развитието на България и оцеляването на този народ.Мисли се само за грабеж, стиропор и асфалт.
244
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво са му направили българските офицери на президента?Нима те нямат семейства?
243
6
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
До тъй ще е 254 3 години ????ами вторият мандат ??? още 5 разногледи ще станете българофобите
242
2
 
13
 
! Отговори
? преди 5 години
До АнонименА какво ли са още 20 милиарда за Гьола Белене тогава?
241
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако приемем , че разходите за армия , спешна помощ , образование , са обществени и значими , то какво е санирането на панелки , ако не източване и престъпление в големи размери . В този смисъл президентът е прав . Не трябва личните интереси да са над интереса на държавата и обществото .
240
8
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
След като каза "А",остава да каже и "Б".Стори ли го,ще бъде интересно за мнозина по върховете.
239
22
 
28
 
! Отговори
тъй ще е преди 5 години
Какъвто беше като Командир на ВВС, такъв и като президент.Няма как да очакваме промяна към по-добро следващите три години.
238
16
 
28
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Вертолета е съветски от времето на бай Тошо и Брежнев. МИ-17 е ремонтиран последно от руска фирма. Радев нвпрекъснато лобира за руски техници във военната техника. Браво на него , че си прави самокритика. Трябва да се спре лобирането за поддържане на толкова стара техника
237
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете, че падналият хеликоптер е ремонтиран скоро от две руски фирми и ТЕРЕМ?Или ОТГОРЕ (ДС) забраняват такава информация?А?
236
14
 
22
 
! Отговори
Зеуеният преди 5 години
чорап трябва най-сетне да се откаже от лобиране за руско-съветска тахника и да разбере , че БГ е в НАТО.
235
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да въведем каракачанската казарма!да дадем път на повече убийства!
234
1
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Да кажем една добра дума за спасителите от пожарните и линейките! Благодаря!