В ГЕРБ категорични: За тежките престъпления - без компромиси!

Маноил Манев: Съкратеното производство в този вид трябва да изчезне
Обновена: 18 сеп 2019 21:35 | 18 сеп 2019 21:35, Красимир Ангелов
19

Близки на жертви на тежки престъпления излязоха на мълчалив протест с искане законотворците да приемат поправки в Наказателния кодекс, с които да отпадне съкратеното съдебно производство, с което присъдите на убийците се намаляват с 1/3.

Още по темата
От ГЕРБ предлагат автоматичното намаляване на присъдата при самопризнание с 1/3 да отпадне, а съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко. От БСП настояват съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлени убийства и тежки телесни повреди.

"За тежките престъпления не трябва да има компромиси. Балансът в наказателното право може да бъде постигнат само, ако то отговаря на желанието на гражданите за справедливост. От друга страна обаче това трябва да се случва максимално бързо. Налагането на присъдите, влизането в затвора и изтърпяването на наказанието не бива да се отлагат с години в съдебно производство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Mаноил Манев.

Той отбеляза, че при едно нормално тежко производство, без съкратена процедура, преди години се е случвало от затвора да излезе извършител на престъпление и да се разхожда свободно сред обществото докато чака присъдата си.

"Точно това трябва да съблюдаваме. Всички сме на мнение, че съкратеното производство в този му вид трябва да изчезне. Нужен е и шорокообществен дебат. Резултатите от него обаче първо трябва да минат през професионалистите в наказателното право. Хората разбира се могат да дадат своето мнение. Експертите обаче трябва да са тези, които да вземат крайното решение за закона", каза още депутатът.

Пред Bulgaria ON AIR Маноил Манев посочи,
че са били отправени няколко предложения пред правната комисия в Народното събрание във връзка с промените в НПК и НК, които тепърва предстои да бъдат обсъждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
престъпленията срещу бълг.народ тежки ли са ,защото няма осъден политик затова че мизерстват българи в България
10
1
 
1
 
! Отговори
ЕВО преди 4 години
Категорични и безкомпромисни са тези гробари,ами те половината и повече са за затвора!
9
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 4 години
До логопед: Да , дванадесет години не се сетиха и сега преди изборите , с натиск от улицата идва това демагогско признание ,което е в заглавието ! Айде , измитайте се ,стига сте крали и демагогствали !
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане като Митю, който не си призна и го пуснаха поради липса на доказателства.
7
1
 
5
 
! Отговори
логопед преди 4 години
Сетила се Мара да се побара ...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никого не са нужни дърти, прости и тлъсти ченгета.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСОФИЛ МАНОВ. ОТИДЕ ДА СЕ СРЕЩА С РУСКИЯ ШПИОНИ.
4
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 4 години
Липсата на съкратеното дело и намаляване на присъдата след като убиеца си признае, какви негови права накърнява? Защо според някои непременно трябва да се прилага 1/3 или 1/5? Не може да има и капка снизхождение при тежки престъпления.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветски шпионин
2
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...и едва офтца блажно предъвкваше сноп сено.