ГЕРБ със спешни поправки на НК заради случая "Полфрийман"

Делата за предсрочно освобождаване ще подлежат на възобновяване
Обновена: 2 окт 2019 10:19 | 2 окт 2019 10:19, Камелия Цветанова
14
ГЕРБ със спешни поправки на НК заради случая "Полфрийман"
Снимка: архив "Булфото"

Спешни поправки в НПК внесоха трима депутати от ГЕРБ, начело с председателя на Правната комисия в Народното събрание Анна Александрова заради случая с предсрочното освобождаване от затвора на убиеца на Андрей Монов австралиеца Джок Полфрмийман.

Законотворците настояват в кодекса изрично да се запише, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване.

Това става седмица, след като министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова за законови поправки, предизвикани от частния случай на Джок Полфрийман

Тримата депутати от ГЕРБ Анна Александрова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров предлагат делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) пак да се гледат на две инстанции, но при определени условия да се иска възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила.

Това поиска в случая с Полфрийман главният прокурор Сотир Цацаров, оспорвайки легитимността на решението на Софийския административен съд и мотивирайки се с това, че то по същество е "решение", а не "определение", следователно подлежи на възобновяване.

Вчера беше съобщено, че Висшият касационен съд ще гледа делото за възобновяването на 7 октомври.

Вносителите на поправката се мотивират с това, че общият подход от наказателните дела трябва да се прилага и за тези по УПО поради "правната значимост" на тези дела за държавата и обществото.

Предстои поправката в НПК да се гледа на първо четене в парламента. Това е поредното законово изменение, породено от частен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Само питам: преди 4 години
Това означава ли, че въпросната поправка ще се разпростре и върху всички дела за предсрочно условно освобождаване, броени от февруари 2017-та или ще се бърза за конкретния случай най-вече и евентуално по всички от него нататък?По статистика от пресата такива дела има по няколкостотин до хиляда годишно, но досега капо ди тути капи публично се ангажира само за едно. А останалите? И ако тази избирателност продължи и занапред, тогава няма ли да се генерира повече несправедливост? А обезещетения?
9
2
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Този ПОл е невинен след като пуснаха видеото се вижда колко човека го нападат.Къде е полицията която охранява София.Делото е чиста корупция,Лошото е че Нинова БСП и Сидеров Атака подкрепят корупционно решение.Цацаров също се натиска.Явно се се вижда Пол как се е защитавал,излежал е 12 години и има право на свобода.Цяла свят разбра каква некадърност ЦаРИ и ще има последствия след този случай.Злобата на бг. е неизмерима.Този като се прибере в Австралия ще има разкази ,съд.
8
0
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Защото има Висш адвокатски съвет и там съдии и прокурори няма. За сметка на това във ВСС адвокати от политическите квоти се допускат.Така,че въпроса не е тъмен нито мистичен. Има стенограми протоколи от ВСС всеки може да ги види.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪРХОВЕН е Касационният съд, ВЪРХОВЕН! Висш е съдебният съвет, а какво правят прокурорите при съдиите и защо там, във Висшия съдебен съвет няма и адвокати, т.е. да се съберат всички страни в процеса на едно място е въпрос тъмен и мистичен.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по по герберския, след дъжд качулка.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто се намери един истински мъж да им даде отпор на скинарите. Те това не са очаквали, като се знае какви овце сме. Друг да види че 15 човека млатят някого ще си плюе на петите.
4
2
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Ми че всеки истински мъж носи в себе си нож, и че въобще не е трябвало да има осъдителна присъда, защото е бил нападнат от 2 и повече лица с ясното намерение да го убият е факт !!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да и ако тебе , независимо от къде е дошла провокацията, те млатят 15 хулиганчета, ей така ще стоиш и ще гледаш как ти обезобразяват физиономията ли? Още по лошо, че нема да оцелеш, щото ултрасите мозаци немат ако не знаеш. Това ли искаш да кажеш. Или тоя австралиеца е некво камикадзе и скача да коля щото си го изгледал ей така на криво у чужда държава. *** ли трябва да си, за да направиш такова нещо?
2
4
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Гледах видеото. Нападнаха го с ... камъни. Много ясно, че ще се защити ... Живота му беше застрашен все пак...
1
13
 
4
 
! Отговори
жожи преди 4 години
До Анонимен 3Няма такива данни че П. е НАПАДАН от 14 лица, а също няма данни че те са вили с ножове. Затова пък е сигурно че: 1. Палфримен е имал нож у себе си2. Сам, непровокирано се е намесил в някаква улична разправия, която едва ли е разбирал и която не му е работа3. Когато групата от разправящи се му се е "озъбила" или може би ступала, извадил е своя нож и е започнал да мушка наред. Ножове в тези 14 човека не е имало4. Приятелката му е била там и е била свидетел, но се е укрила