Ал. Димитров, Босилеград: България да се поучи от Унгария за малцинствата

Будапеща инвестира 360 млн. евро в Сърбия, купува къщи за млади семейства
Обновена: 13 ное 2021 13:15 | 13 ное 2021 13:03, Елка Василева
32

"Българската държава трябва да провери какво прави унгарската държава за своите общности зад граница. А тя много ясно показва, че държи унгарците в съседните страни на Унгария - говорим не само за Сърбия, а и за целия Карпатски район - Румъния, Словакия - във всички съседни страни Унгария има своите малцинства. Унгария инвестира много средства във Войводина - районът, където живее унгарското малцинство в Сърбия, които един вид са безвъзмездни," казва Александър Димитров, председател на Сдружение "Глас" - Босилеград, за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Този месец се навършват 102 години от подписването на Ньойския договор, по силата на който Западните покрайнини са присъединени към територията на Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Тогава българското население на територията на общините Босилеград и Цариброд е било 120 000 души, днес е около 20 000 души.

"Унгарската държава е купила 1800 къщи със земя във Войводина, които дават на млади унгарски семейства, за да останат в тези малки населени места, да могат да обработват земята. Тези къщи са купени само с парите на унгарската държава. След това са разписали множество конкурсни проекти. Само една от програмите дава 360 милиона за последните 5 години, които са инвестирали от унгарската държава безвъзмезно във Войводина. Много още примери мога да кажа, правят да речем в четирите големи града на Войводина 4 хотела, които ще бъдат оставени на унгарското малцинство - те да ги стопанисват. Започват от най-малките програми от 10-20 хиляди евро, които дават да речем малки семейни бизнеси към унгарците и към най-големите - визирам отваряне на заводи и големи предприятия. Четири са министерствата в Будапеща, които са пряко ангажирани с това," казва Александър Димитров в разговор с Милена Милотинова по повод живота на българите в Западните покрайнини 102 години след Ньойския договор и очакванията им от България.

Вижте кратък откъс в аванс, а целия разговор гледайте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Призив преди 2 години
Името на града идва, според преданието, от името на един от управителите му българинът Бусил. Местните така изговарят името и до ден днешен с "у", казват Бусилиград, което пригодено на книжовен български е Бусиловград. Нека ползваме българското име! Второ за сръбските лични имена съм съгласен, но окончанията на фамилиите "-ич" и "-ски" са си чисто български, нищо, че "-ов" и "-ев" са по-разпространени.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, голям"подарък" ни е от Георги Димитроff!! Психиатър Цветослава Гълъбова преди дни каза, че Г. Димитров бил национален герой и историците ни били невежи. Тази същата психиатърка, която е в ИК на РрррРадеfЧувай Боже и пази....пациентите й
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме независима Македония, подарък от Георги Димитров и неговата политика. Няма да плащаме на Сърбия пари и да се надяваме на получаване на независимост на Войводина.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са македонците в Кралството на сърбите, хърватите и словенците?
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария не получи Република Войводина в Югославия. Слава на Сталин, Тито, Димитров, които направиха отделна република Македония в Югославия.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
утре отивам да му прекопая градината на тоя нямам възможност да му купя къща или автомобил
19
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това село Босилеград не е ли в северозападна България по точно във врачанско там съм виждал табела с това име не е в Сърбия ми там да им купят и построят къщи.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19"Нали Ньойският ужким беше за 100 години,а вече минаха 102"Правилно си написал ,,ужким",защото такова нещо като за 100год.НЯМА!Защо ревем за 2градчета + 30тина села и територия която няма и хиляда кв.км.земя при положение ,че загубихме войната?В същото време за загубата на 8хил.кв.км. +излаз на Бело море ,много рядко сещаме!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От малък, преди да съм чувал за политика дори, някакси, интуитивно, не ги обичах сърбите. Езикът им сравнен с нашия звучи простовато, псуват на всяка втора дума. Интуиция някаква.
16
3
 
8
 
! Отговори
Меджюнародно преди 2 години
Много фрост народ сме.Дойде някой,вземе ни територията,скръцне ни със зъби,а ние им я оставяме подарък и се връщаме в България.Значи се отричаме от българските земи?Що така ,бе мимета.Нали Ньойският ужким беше за 100 години,а вече минаха 102.Но ние сме добрички и ще оставим нашата земя на сърбете.Въпреки,че и на тях им се върна и вече не са велика Югославия,даже им сиквестираха Косово-изконна сръбска територия.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има Западни територии в Сърбия, има останало малко българско население там :) По принцип доста територии са ни отнети, щото може да претендираме също за Одринска и Беломорска Тракия, както и за Северна Добруджа.......за макетата не искам да говоря, те са си продухани отвсякъде :))))
14
5
 
9
 
! Отговори
ТОШО преди 2 години
ХИТРЕЦ СЕЛСКИ ИСКА КЪЩА ПОДАРЪК А КЪДЕ БЯХТЕ 60-ТЕ ГОДИНИ АЗ ТОГАВА БЯХ СТУДЕНТ В ЧУЖБИНА И МИНАВАХ ПРЕЗ БЕЛГРАД ВИЕ СЕ СРАМУВАХТЕ ДА КАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ И ПЪТУВАХТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ БЕЗ ВИЗИ И НИ СЕ ПОДИГРАВАХТЕ.......*** НА ТАКИВА БЪЛГАРИ
13
1
 
3
 
! Отговори
Гошо Гошев Каспичан преди 2 години
До Георги Миков, Чирпан Да не си на тяхно място.Само тогава ще го разбереш.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Уикипедия информацията за българи в Сърбия показва ,че през 1953год.те са били над 60хил.,това са годините когато отношенията м/у Югославия и СССР/България са доста обтегнати и не е било комфортно да се определяш българин.През 2011 българите са 18хил.,а сега едва ли са повече от 15хил.Та за какво българи става на въпрос? Българи-сърбомани!
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в Сърбия ,не само ,че кръщават децата си със сръбски имена,но самите те слагат окончанията -ич на имената си.Търсят България само за някаква далавера,но не искат да отстояват българщината,такива българи не ни трябват.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11" Пълно е с пустеещи села тук с къщи по 10-20 хиляди лева." Много си ги надценил къщите,в Северозапада има добри къщи за 5 -6 хил.лева
9
6
 
5
 
! Отговори
Ястребович преди 2 години
Какви българи у Српско бря серсеми. Всеки който се е родил в српско и носи српско пашапорто е срп. Както, всичко що е расло и пасло у буггарашшко са буггарри!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще им купува къщи, да им купи в българските села и да дойдат да живеят и работят в България. Пълно е с пустеещи села тук с къщи по 10-20 хиляди лева. Аз може да искам да ми купят къща в Лондон, сега нали излязоха от ЕС и трябва да поддържат българското малцинство във Великобритания. Официално са около 200 хиляди регистрираните българи там.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената грижа на българските политици е да трупат пари, да купуват имоти, да назначават деца и любовници на престижни позиции...Те не се грижат за нас, които живеем и плащаме данъците си в България...Искате прекалено много от тях!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой да ви защити?Емануил Попдимитров беше единствен,който тропна с юмрук в Женева,когато сърболята не искаха да пуснат наша делегация.През соца само съборчета се правеха веднаж годишно.Не можаха да се преборят за едно кпп на СЛАВЧЕТО,което е на 6 км от Босилеград,а нашите сънародници пътуват доста време,да влязат в родината,където повечето работят,щото там няма работа за нас.