ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор

Правителството се готвило да разпали търговска война
82
ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ настоя премиерът Кирил Петков да обясни на депутатите идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна.

Нинова обяви вчера, че ще внесе такова предложение в МС.

Това ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на налагането на неустойки за неизпълнение.

Периодът за действие на форсмажорните обстоятелства ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика, обяви тя.

Още по темата
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че вчера парламентарната група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата, но то не беше прието.

„Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, призова тя.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов предупреди, че подобна идея може да застраши живота на пациентите в болниците.

„Секторите в нашата държава са изключително много. Вчера, когато беше обявено това нещо от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения. За да бъдем максимално ясни, аз искам да ви кажа, че по отношение на предложеното от г-жа Нинова форсмажор в основния закон на България, форсмажор не съществува. Българската Конституция няма такова понятие. Има непреодолима сила, което е чл. 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност“, каза още Костадин Ангелов.

„Това означава, че може да не се достави кислород в болниците, което ще постави под риск живота на хората в болницата. Това е намерение на правителството да запали търговска война“, предупреди той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно предложениетона ГЕРБ за изслушване на премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня наглия от Банкя само дето рамо не извади да не стъпи в парламента. И сега неговите с цялата си наглост искат някой на тях да им се обяснява.
64
8
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
Само ГРОБари може да са толкова "вдлъбнати" че да задават такъв въпрос
63
5
 
5
 
! Отговори
Емо преди 2 години
Гърция дава 1.1 милиард за подпомагане на средния бизнес,ние подпомагаме украинските фашисти!С идването на хамериканските узурпатори в България,ние вече сме участници във войната!Отново на грешната и губещата страна!Продажници!!!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военен преврат ли ни готвят
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето много умен. При форсмажор може много лесно президента да обяви военно положение и да вземе цялата власт. Те и каманистите така и после с пачките към Виена и нататък.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румбата и Стефчо щели били да земели властта с нова партия с парите от магистрсла Хемус и да си менкат постовете Министър председател и Президент всеки четири години, но Мая щяла да им дръпне сифона и нямало да стане на тяхната.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми са общо 8 деца - най-голямото дете - тетка Тонка, че после тетка Спаска, тетка Карамфилка, тетка Мария, вуйчо Георги, вуйчо Димитър, вуйчо Вълко и най-малката- баба Лазария! Всички са живели в Комунистическа България и с 2 ръце подкрепят времето преди 89-та, но не и сегашното! Е, всички са живи, но много възрастнинад 70, над 80 и 90.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсни комунисти, искат пак да ни върнат десетилетия назад.
57
2
 
15
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Тия тотално изтрещяха... голяма кражба се задава. Кое налага обявяването на "форсмажор" ? Единствената държава от ЕС, която ще обяви сме ние, защо ? Вместо правителството да успокои народа, който и без друго е луднал те обявяват "форсамажор" ? Руснаците ни спряха газа ли ? Ще ни нападат ли ? Какво налага този форсмажор бе просто Кире ? След всичките тъ.потии, сега и това. По-големи некадърници НЯМА. Как е господа гастербайтери ? във форсмажор ли живеете ? Защо ни ги натресохте тия ?
56
3
 
4
 
! Отговори
Лена кухата преди 2 години
Киро трябва да бъде убит веднага
55
11
 
8
 
! Отговори
а сега де преди 2 години
Дали герП преди две години обясниха АДЕКВАТНИ за въвеждането на ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ?!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 Украйците ли, :)
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме богата държава ,даваме най много пари от всички съседни страни за украйците ,и раздават на някакъв бизнес печелбари милионери милиарди ,Борисов бели им дал повече от 5 милиарда сам се похвали ,кога успеха да ги похарчат ,че сега отново милиарди за милионерите ,оставка ПП и коалиции
52
3
 
16
 
! Отговори
слуги на Москва преди 2 години
Вижте кой определя общественото мнение в България - платените от Русия псевдо социолози Андрей Райчев(махащият с ръце), Кольо Колев(червен Кольо),Кънчо Стойчев(червен Кънчо),посредствената журналистка и медийна "па.чавра" мадам Вал. Велева, платените от Русия псевдо журналисти П.Блъсков, П.Волгин, Н.Бареков,червената(манджа-мерудия) гимнастичката Нешка Робева, братя Чукови и др.подобни...Защо трябва да се учудваме, че България е на този хал след 30 години преход. За да избегнем вредното влияние на тези руски поодлоги, трябва да им се дава по-малко медийно време и скоро ще забравим за тях.
51
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то на тия от герб и да им обяснат за кво иде реч нема да го разберат оти са т***пи
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да ни оберат и да ни фалират окончателно.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 ХаУс ли, гербав :)
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже пази България от комунистите и гербавите с другото сами ще се оправим!
47
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво налага такова нещо. Некадърно управление с неумението си иска да фалира държавата. Това означава че договорите могат да не се изпълняват.Това ще доведе до ХАУС, злоупотреба и ще узакони измамниците. Това е престъпно поведение.
46
0
 
7
 
! Отговори
L. преди 2 години
Навсякъде в правната теория се говори за форсмажорни ОБСТОЯТЕЛСТВА, а не за "форсмажорно положение". Не може по силата на обявено положение от правителството, тези които имат възможности да обслужват задълженията си по сделки и договори, да не го правят. Това не следва да е никакво легитимно основание и леко пада в съда. Всъщност, в българския съд не е сигурно...