Николов: Газ има, всяването на паника е предизборно

Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В глобален мащаб има достатъчно предлагане на природен газ. Опитите за създаване на страх и паника са предизборна спекулация. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Министър Николов потвърди, че Министерството на енергетиката е направило предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на страната.

„Дава се възможност за енергийна сигурност в следващите месеци и яснота за бизнеса“, отбеляза министър Николов. Той посочи, че заради търговската тайна не може да назове името на компанията доставчик, но допълни, че тя е от Съединените щати.

Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври на гръцкия терминала в Ревитуса, за което вече има и резервиран капацитет, стана ясно от думите на Николов.

„Офертата е разделена на две части – през 2022 г. три карга, през 2023 г. четири карга. При изпълнението на програмата за трите до зимния период през 2022 г., има възможност за сключване на нов договор, при нови търговски условия за следващите четири карга“, обясни още министърът на енергетиката в оставка.

Николов допълни, че цената на втечнения газ е обвързана с индекса в САЩ, който е значително по-стабилен от европейския индекс, а цената за първите три доставки се очаква да бъде с около 30 долара под европейската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Николовгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
От този министър разбрах, че цяла Европа е в газова криза, само ние цъфтим. Браво! Пак ще те изберем умнико.
26
1
 
0
 
! Отговори
ГАЗ ОТ ЦЯЛ СВЯТ преди 1 година
Газа е арабски. Плащат го USA и през гръцкия терминал идва в БГ. Наивниците мислят че ще го карат с кораби от другия край на света...
25
2
 
1
 
! Отговори
ГАЗОВ ШУТ НА РУСИЯ преди 1 година
Руската газ в момента е НАЙ СКЪПА...ДОбре се отървахме от нея
24
2
 
1
 
! Отговори
Цоко преди 1 година
Верно е ! Газ има ама на каква цена? Името на фирмата се пази в тайна ,но защо ?Тогава и газпром трябваше да се пази в тайна, нали ? Ще бъде по евтина от сегашната или след като поскъпне пак септември?Празни приказки и нищо друго. Говорете с доказателства.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли заплащането на гробаджийските драскачи тук, че много хора са без работа?
22
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Може и да има но с последното увеличение вече 1kw газ е по-скъп от 1 kw битов ток сега искат ново увеличение с 54% отоплението на газ ще е излиза златно
21
1
 
11
 
! Отговори
Абе вие преди 1 година
Добре ли сте или не другите с главата си? Това е цената на газа в "Hub Henry". "Hub Henry" се намира в щата Луизиана. Повтарям щата Луизиана!!! А от там до Гърция някой безплатно ли ще го кара? Сигурно ще впрегне екип от полярни, канадски хрътки с дестинация европа?
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГАЗ ОТ ЦЯЛ СВЯТ Ти изобщо нищо не си разбрал! Газ от цял свят няма!!! Количествата са ограничени и запазени. Газта е продадена за години напред. Сега може да се договори газ в големи количества само за след 5 години.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Николов се преструва на неразбрал - въпросът изобщо не е дали има или няма газ, а на каква цена ще ни набутат газта. Като ни набутват да ползваме много по-скъп газ, съсипват нашата икономика, създават висока инфлация и скапват нашите производители, които стават неконкурентни.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарочно се всява паника преди изборите, като плашат народа с липсата на газ или с прогнози за космически високи цени през зимата. Само за да се създава възможно най- отблъскващ образ на ПП в оставка и да си мислят наивниците, че като изберат Герб, онези ще свалят цените.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договорът с Русия може да си продължи нали е до края на годината Киро замина и заедно с 3 четири пъти по евтината газ и комисионерите НАЙ после да влезе нормалността тук в държавата ни
16
3
 
3
 
! Отговори
ГАЗ ОТ ЦЯЛ СВЯТ преди 1 година
Само БСП другарите са опинят....
15
12
 
7
 
! Отговори
моби дик преди 1 година
най-важното е че най-после скъсахме синджъра от руснаците то се видя че са ненадеждни партньори ние и сега имаме договори с тях само че те не ги спазват така че фак
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 пъти по евтина ли е от Руската бе сеяндурин. С 40 % вдигнаха пор ното мислите ли че ще го ползваме. Минаваме на зелено гориво. Качих на дядо печката която събираше прах в мазата купик кюнци и я инсталирах в хола. Купих 5 тона въглища и 3 кубика дърва. Много народ направиха същата гимнастика. Топлофикацията остана без цял блок роби. Ако чакаме на вас да ни топлите с тия надути цени ще си стоим на студено.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има, райски газ.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ има, колкото има Ф-16. На чертежи. Как изглежда газ на чертеж, не знам, но знам как изглежда г*з. Ей това ще получим.
11
29
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да обедняваме, отколкото да бъдем роби на Путин. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
10
2
 
14
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, идва каргото.
9
1
 
20
 
! Отговори
Може преди 1 година
"Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври" . Може. А може и да не дойде.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен7На по скъпа цена има .Другото е лъжа. Нека поне един път да покажат документите.А не както досега само с лозунги.Така всеки може.