Консултирани са над 200 жертви, пострадали от домашно насилие

За последните 2 г. Бюрото за правна помощ спасило 16 жени
Обновена: 14 фев 2023 06:04 | 14 фев 2023 02:00, Йоана Цонева
9
Консултирани са над 200 жертви, пострадали от домашно насилие
Снимка: Pixabay

Дадени са повече от 200 консултации на жертви, пострадали от домашно насилие. 16 жени са спасени за период от две години чрез завършено производство с издадени заповеди за защита. Това показва данните в отчета на Националното бюро по правна помощ, представено от неговия председател Наталия Илиева в Съдебната палата.

Лицата, на които е предоставяна правна помощ, са от уязвимите групи, хора без добри доходи и такива, които са пострадали от домашно насилие.

6324 адвокати които оказват такава правна помощ, са вписани.

На официалния телефон на Бюрото , когато е започнала войната в Украйна, много украинци са потърсили помощ. Бюрото дава възможност на всички адвокати, които са вписани за работа да предоставят правна помощ на жертвите пострадали от домашно насилие на мястото, където е установено насилието.

Коментар за работата на Националното бюро по правна помощ направиха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният правосъден министър Крум Зарков.

Йотова посочи, че работата на Националното бюро по правна помощ е темата за подкрепа към хората, които не могат да използват правна защита. За тях тази помощ остава в повечето случаи недостъпна и не защото трябва да се спазва буквата на закона, а защото всеки човек трябва да има право да бъде изслушан и на професионална защита, настоя тя.

По думите ѝ особено последните години има регрес в защита на човешките права. Някои политици говорят за човешките права като луксозна политика, но индивидуалната и колективна защита опира и до социалните въпроси. Нуждаещите се нямат достатъчно правна култура и не могат да защитават интересите си. Правната помощ покрива различни типове услуги и помощи, посочи Йотова.

Още по темата
Тя добави, че много от законите, които се отнасят до насилието и реформата в съдебната система не получили необходимото мнозинство въпреки усилията на ресорните служебни министри. Законите стоят не просто на трупчета, но срещат и сериозна съпротива, посочи тя. Илияна Йотова е оптимист и вярва, че ще бъде създаден механизъм за борба с домашното насилие.

Според нея не само трябва да се оказва помощ на нуждаещите се, които по различни причини не могат да потърсят правна помощ, а да се търси чрез експертната помощ намаляване бедността. Добре е да се изследват кои са най-засегнатите групи и на кои хора трябва да се помага. Не по-малко сложна е защитата на деца, липса на нормални условия за живеене, травми, липса на достъп до образование, изброи още Йотова. Всичко това освен правна помощ изисква силни публични политики, координация на министерства и различни агенции.

От своя страна правосъдният министър Крум Зарков добави, че трябва да бъде гарантирано конституционното право на всеки един човек, независимо какво е неговото положение. В отчета ще се види, че това е една от институциите, в които има приемственост и председателите надграждат, отчете Зарков. В 48-ото НС бе приет важен закон, който ще допринесе за това повече хора да могат да се възползват от правна помощ, но ще бъде ново предизвикателство за тези, които трябва да я оказват и предоставят, отбеляза Зарков.

Той благодари за свършеното дотук и заяви, че вярва, че занапред Национално бюро за правна помощ ще постигне още по-добри резултати за хората, които имат нужда от правна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Йотова е толкова "загрижена" за жертвите на насилие и БСП също били загрижени да помагат, защо блокират истанбулската конвенция в БГ, която дава много възможности за защита и мерки в полза на потърпевшите, а не само едни празни консултации и маркиране на дейност?! От комунисти да чакаш помощ срещу насилие, е все едно от вълк да чакаш защита за правата на агнетата....
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом прави организация. Да си направим и ние. Да ми пишат ваши приятели. Все ще сме си полезни с някои доставки.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За последните 2 г. Бюрото за правна помощ спасило 16 жени" То това е като виц направо. "БЮРОТО". Е, нормално за 2 години такава успеваемост. Купете им още едно БЮРО на тия бедняци, бе! За 2 години 16 били спасили. Айде да не смятаме какво са работили като се махнат отпуски, болнични и празници. Скапани некадърници. Купете им едно БЮРО на тия! Да си седнат пред него и да не правят нищо.