Уча.се - помощ за ученици и учители

Дарин Маджаров разказва за онлайн платформата за образование
Спонсорирано съдържание | Обновена: 30 сеп 2015 15:08 | 30 сеп 2015 15:07, Екип на Dnes.bg
Уча.се - помощ за ученици и учители
Снимка: PR

Дарин Маджаров е един от най-младите и успешни предприемачи у нас. Завършва с медал за отличие Априлската гимназия през 2006 г. Учи висше образование в Германия и докторантура в Белгия, но я прекъсва и се връща в България, за да "направи нещо смислено". Създател е на онлайн платформата за образование Уча.се - неин идеен вдъхновител и бизнес ръководител. До момента проектът е привлякъл около половин милион лева от различни инвеститори и бележи стремително развитие като интерес от страна на българските ученици и учители.


Уча.се спечели досега над 20 награди, включително и първата награда за „Стартиращ бизнес“ миналата година в конкурса „Най-добра българска фирма“, организиран от Първа инвестиционна банка (Fibank).

Какво е Уча.се – проект с идеална цел или бизнес идея?

Това е онлайн платформа за видео уроци по всички предмети от 1-ви до 12-ти клас, които следват напълно официалната училищна програма на МОН и са съобразени с държавните образователни изисквания. Целта ни е да подпомогнем учебния процес - както за учениците, така и за самите учители, които ползват уроците ни като помощни материали в час. Искаме да направим ученето лесно, бързо и интересно. И успяваме. Към момента имаме над 4100 видео урока и упражнения, които са изгледани над 11 000 000 пъти от над 300 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти.

За да е дългосрочно успешна една такава огромна идея, разбира се, трябва да има и бизнес правила около нея. За да можем да си позволим да създаваме все по-полезни неща за ученици, родители и учители, имаме и абонамент към сайта. С тези средства развиваме платформата и тя става все по-полезна.

На какво с дължи интересът според Вас?

На това, че говорим на езика на учениците и правим ученето бързо, лесно и интересно. Всъщност тази идея се роди със самото й тестване. Докато следвах докторантурата си в Белгия, помагах на сестра ми по скайп за някои от предметите. Тя разбираше всичко много бързо, но след няколко дни ме питаше отново същите неща. И тогава реших да представя информацията под формата на видео уроци. Предизвиках фурор сред съучениците й, а резултатът беше много шестици и много доволни деца. И те поискаха още. Това си беше сериозно потребителско търсене. И аз се върнах в България, за да развия и реализирам тази идея, осъзнавайки огромния й потенциал.  Работя с много силен екип, вече сме над 50 човека – преподаватели, програмисти, маркетолози. И резултатите не закъсняват. Наградите също. Но всъщност най-голямата ни награда са доволните ученици. Те са по-спокойни, по-щастливи, с по-добър успех и с повече свободно време за забавление.

Какъв е бизнес моделът зад Уча.се?

За достъп до цялото съдържание в Уча.се – всички над 4100 видео урока и упражнения към тях – има абонамент. Абонаментът е много символичен 49.80 лв (~ 4 лв/месец), защото десетки хиляди ученици, учители и родители ползват сайта и това ни е достатъчно, за да се самоиздържаме и да правим все по-полезни неща. Целта на Уча.се е да е масово навсякъде при всеки ученик, всяко семейство, всяка класна стая.

Какви са новите идеи, над които работите?

До момента направихме всички видео уроци по всички предмети и всички класове. До няколко месеца ще представим нещо изключително – всеки ученик ще може да учи с индивидуална програма според нуждите му. В началото се прави един диагностичен тест, който засича пропуските и силните страни. На база на пропуските специални алгоритми веднага изготвят индивидуална програма с видео уроци и упражнения, за да може да се наваксат знанията. Накрая отново се прави замерване и се проследява напредъка на ученика. Това всичкото под формата на игра!


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации