Китай се замогва – вече няма нужда от световния боклук

От началото на 90-те страната бе най-големият вносител на смет
6 ное 2017 18:20, Елка Василева
26
Китай се замогва – вече няма нужда от световния боклук
Снимка: архив, Reuters

Боклукът на Европа беше благословия за китайските рокмузиканти. Чак до 90-те човек не можеше да открие в Китай записи на западни групи като Ролинг стоунс или Ю Ту. Но те си проправиха път към Небесната империя - покрай пластмасовите отпадъци на Запада, изпращани с огромни контейнеровози за рециклиране в Китай.

Феновете на западни рокгрупи търсеха по бунищата касети и компактдискове, изхвърлени от световните звукозаписни компании, и продаваха неповредените на китайския черен пазар, където стоката се разграбваше от първите поколения китайски рокмузиканти.

Тези времена отдавна са отминали. Днес западна музика се слуша главно в интернет. От година на година Китай все повече се замогва и хич не му е притрябвал боклукът на достопочтения Запад. При все че не само роккултурата, но дори икономическото чудо на Китай се градеше до голяма степен точно върху боклука, пише Франк Зирен, "Дойче веле".

Първенец в рециклирането на световните отпадъци

От началото на 90-те Китай бе най-големият световен вносител на боклук. Небесната империя плащаше за западните боклуци, от които извличаше мед и желязо, преработваше ги, за да получава хартия и пластмаси, чието производство е много по-скъпо и гълта повече енергия от преработката. За претопяване на стомана примерно се изисква 60 на сто по-малко енергия, отколкото за производството й от желязна руда.

Впрочем доста време Китай можеше да произвежда само нискокачествени суровини, негодни за преработка. Затова вносът на боклук бе гарантирано печеливша стратегия, която годините превърнаха в начинание от световен мащаб с оборот за милиарди. Над 50 на сто от световния боклук заминаваше за Китай, където отпадъците се преработваха и после - вече като стоки - частично се връщаха в промишлено развитите страни. Само през миналата година КНР внесе 7,3 милиона тона пластмасови отпадъци на стойност 3,7 милиарда щатски долара.

Но този кръговрат скоро ще спре. През лятото Пекин съобщи на Световната търговска организация, че смята до края на годината да забрани вноса на 24 вида отпадъци, включително скрап и бракувано електронно оборудване, пластмасови боклуци, например полиетилен, пепел, вълнени и памучни парцали, стара хартия и отпадъци от стоманолеярните заводи. Китайското правителство с пренебрежение нарича всичко това "ян ладжи" - "чужбински боклуци", увреждащи природата на Китай.

Собственият боклук се увеличава

Щетите за китайската екология обаче идват не само от западните страни, които наистина често доставяха токсични отпадъци в Китай. Много китайски заводи за преработка на отпадъци са частна собственост. И в миналото дребните компании тълкуваха доста свободно препоръките за опазване на околната среда, както показа нагледно излезлият по екраните през 2016 г. документален филм "Пластмасовият Китай".

Отровите в китайската природа обаче не идваха само с боклука от индустриално развитите държави. Потреблението в страната неотклонно расте и все по-често й се налага да се бори и със собствените си отпадъци. В момента КНР произвежда всеки ден над 520 тона боклук и повечето се изгаря. В бъдеще успоредно с изграждането на екологически безопасни заводи за изгаряне на отпадъци Пекин замисля да модернизира отрасъла за рециклиране на стоки и суровини, произведени в страната.

А засега инициативи със звучните имена като "Операция "Зелена ограда" и "Национален меч" се очаква да подпомогнат контрола върху вноса на боклук от чужбина с цел вредните материали да се откриват още на контейнеровозите. Това ще е поредна стъпка към трайна политика за защита на околната среда, каквато лидерът на КНР Си Цзинпин е обещал на своите сънародници.

Накъде с боклука?

Още няма яснота колко строго ще се прилага китайската забрана за внос на отпадъци. Очевидно е само, че съвсем понятното решение на Китай носи сериозни последици за индустриално развитите страни. Ще им се наложи по-старателно да сортират своя боклук, а рано или късно ще бъдат изправени пред въпроса къде да го изхвърлят.

Много индустриални държави, които изпращат отпадъците си в чужбина, не са развили подходяща инфраструктура за преработка на всички видове боклук. Например за САЩ, където на практика няма заводи за преработка на отпадъци, а потреблението постоянно расте, е къде по-евтино да изпращат боклука си в Китай, отколкото да го извозват някъде в страната. Освен това търговията с метали, хартия и пластмаси е икономически фактор, особено за Европа, на която Китай плащаше доскоро за изнасяните отпадъци.

От общо 7,3 милиона тона пластмасови отпадъци, изнесени в Китай през 2016 г., 1,6 милиона тона се падат на страни от Европейския съюз. Китайската индустрия за преработка на отпадъци се страхува, че ще понесе големи загуби. Забраната за внос на боклук ще доведе до съкращения на работни места. Пекин обаче е непоколебим в своето решение.

-------
Бел. на "Дойче веле": Авторът Франк Зирен е германски журналист, който живее в Китай и пише за в. "Ханделсблат". Коментарът изразява лично мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих с китайци 5 години!Инженерите им получаваха 500 $, заедно с командировъчните.Изобщо не са добре платени в Китай.Държавата е богата, но не и самите хора. Чудеха се на българските си работници, че имат ТВ, собствени коли, хладилници, жилища...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия затова ли започна да си изнася бок лука у нас за гориво на девненските заводи? Не коментирай като нищо не разбираш!По цяла Европа има глад точно за такива горива, които всъщност не замърсяват.По-вредно е да се ползват въглища.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е манипулативна е лъжлива.Точно в САЩ се намират едни от най-големите заводи за за рециклиране на различни отпадъци. Великобритания преработва до 90% от отпадъците си.Природата на китай е тотално отровена точно от самите китайци.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва ми напомня на един алтернативен филм за Робинзон Крузо, дето караше Петкан да му работи и му плащаше докато накрая не му останаха никакви пари, и Крузо стана роб на Петкан, за да му плаща. Преди да се стигне до там Петкан използва спечелените пари за да изкупи имуществото му, накрая Ронбизон гризна дръвчето...
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има някаква надежда , трябва да се забранят еднократните опаковки , и да се стандартизират .
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи по, Pro 7, немска телевизия в предаването им Галилео, имаше сравнение между 3 супермаркета: немски, китайски и южно-африкански. Освен любопитните факти и обичай, неците направиха сравнение и на покупателната способност между Германия, ЮАР и Китай.В социалистически Китай, 1 работник получава между 650 - 700 евро чиста пара. А в евро-атлантическа България?Така че, суджука не е всичко, драги ми новоизлюпени "капиталистЕ"
11
1
 
17
 
! Отговори
"-" преди 6 години
"Аз мога да се отчета за всеки спечелен милион, освен за първия."Джон Дэвисон Рокфеллер.Та и с китайците е приблизително същото - не е важно как и на каква цена са направили първата крачка, която скоро ще превърне Китай в икономика номер едно в света, за тях е важен крайният резултат но принципа: "Целта оправдава средствата" - Н. Макиавели
10
2
 
39
 
! Отговори
аз преди 6 години
Просто китайците се усетиха и сега вместо да купуват *** , просто ще почнат да го взимат безплатно - за преработка , а по някое време запада може да почне и да плаща на Китай да го преработва.
9
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия затова ли започна да си изнася бок лука у нас за гориво на девненските заводи? Изтровиха ни въздуха, а Тикваря лъже и маже, че такова нещо нямало.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От началото на 90-те Китай бе най-големият световен вносител на ***. Небесната империя плащаше за западните ***, от които извличаше мед и желязо, преработваше ги, за да получава хартия и пластмаси, чието производство е много по-скъпо и гълта повече енергия от преработката."И сигурно западът е мислил китайците за някви балъци докато му е продавал бок.лука си, пък то... китаецът го е измислил. :D
7
1
 
37
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Думата *** е цензурирана, а я има в заглавието вие нормални ли сте бе. Нали сте демокрация каква е тая цензура.
6
3
 
40
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Краварите са най-големия консуматор. Aко всички почнат да си печатят пари като краварите и да плюскат като тях, ще ни трябват 4 планети за да се изхраним. Достопочтените кравари да си държат *** при тях си. Идат лоши времена за долара, вече не могат дори *** да продават, почнаха да си печатят биткойни и криптовалути.
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4 русия е полапането така и така няма де да си продава бананите (суровините )
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бок лука за едни е злато за други. Докато Западът лапаше мухи и се чудеше как да се отърве от него, Китай спечели милиарди от него.
3
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
токси4ните одпадаци от край време ги мятат в русия тя е токси4ното сметище на цял свят
2
6
 
26
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 6 години
Ами къде...? Ще се насочат към България разбира се. Едва ли Европейските държави или краварите ще си цапат ръцете с тези отпадъци.
1
1
 
36
 
! Отговори
798888846-4269 преди 6 години
пластмасата ще ни унищожи