Франция намалява акциза върху горивата

Правителството иска да подкрепи шофьорите
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 15:05,
203
Франция намалява акциза върху горивата
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Франция е взело решение за понижаване акциза върху горивата с цел да се ограничи тяхното поскъпване и шофьорите да бъдат облекчени. За момента обаче не се съобщава нито колко време ще действа тази мярка, нито колко ще струва на бюджета, пише Ройтерс.

„Правителството ще поеме своята отговорност. Това означава, че ще вземем мерки за понижаване цените на горивата“, е съобщил премиерът Жан-Марк Еро.

Еро не посочи подробности за "едностранното" понижение, което той определи като малко и временно, или за евентуалното влияние върху бюджета на Франция.

Повече подробности вероятно ще има на 24 август, когато ще бъде публикуван доклад за цените на горивата. След представянето му ще има среща с представители на петролната индустрия и тогава ще има финални решения по въпроса.

По време на предизборната си кампания новият френски президент Франсоа Оланд обеща замразяване на цените на горивата за три месеца, но след избирането му петролът поевтиня на световните борси и не бяха предприети действия.

През последните седмици обаче суровината поскъпва, което води до сериозни трудности за френската икономика, бореща се и без това с бавния икономически растеж и очакванията за нова рецесия.

Към момента акцизът и данъците формират около половината от цената на бензина и дизела. В края на миналата седмица литър бензин бе средно 1,58 евро, а дизелът струваше 1,41 евро.

Според изчисленията понижаването на акциза с всеки цент на литър ще струва на френския бюджет 125 млн. евро на тримесечие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
До лукчетата преди 11 години
Така хората са го сметнали по добре вземи много по 2 лв. отколкото николко по 3лв. за литър
162
0
 
0
 
! Отговори
Atila преди 11 години
dnes.bg/business/2012/08/22/franciia-namaliava-akciza-vyrhu-gorivata.166693
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европеиста банка да вземе да прави къси позиции като Сорос и да снижи зърното и петрола.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
валутата на европейците поевтинява а това значи че стоките към долара поскъпват. Докога докога.. Американският долар ще определя цените на всички стоки по борсите. Като петрола. Зърното. Всичко.
159
2
 
5
 
! Отговори
ицо преди 11 години
И Вие покрихте водеща новина, както и друг новинарски сайт. Страх Ви е, че ще ядете "ПЕРЕЛИКА". Дянков, тъкмо убеди повечето, че с акциза- няма да стане, а тя: КАКВА СТАНА
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОЕМЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ !!! /френското/ НАШИЯТ ДЯНКОВ ТРЯБВА ДА Е ГОЛЯМ СМЕЛЧАГА! /или ние сме големи капу*и /...
157
2
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Хора да благодарим на Раличка и нейните покровители за това,че те създадоха от добра воля и за своя сметка:а)задължително безплатно образование до 8-ми класб) здравно-осигурителна система в) пенсионна системаг) социална системад) комунални услуги (централен тръбопровод, канализация, електричество)Моля не бързайте да се радвате,защото целта е в близките години да нямате право да се ползвате от горните изброени.Голям смях.
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AZ SAM DOVOLEN CHE SE VDIGA ZENATA NA PETROLA POVECE PARI ZA RUSIA TOVA E ORAJIETO KOETO MOJE DA UBIE AMERIKANSKATA I EU IKONOMIKATA IRAN OTKAZVA DA PRODAVA NA USA I EU PETROL DAVA GO NA KITAI KOLKOTO PO VISOKI ZENI TOLKOVA PO DOBRE
155
1
 
3
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
До 185.След като ми"видя акъла"предполагам си някакъв медиум или се лъжа?Относно правописа,според мен моят си е наред.Твоят май куца"дорде"за мен е непозната дума,би ли ми я разтълкувала,моля.Какво съм работил няма значение(освен за тебе както виждам).Не робувам на Позитано или други,за тебе не ме интересува(ти сама се издаваш).Никоя партия или правителство не ми е приятел и не мисли за мен,точно обратното.За жалост хората като теб още не са го осъзнали.Моля,изпии си хапчетата,сънчо е в 20.00..
154
0
 
18
 
! Отговори
BBB преди 11 години
Положението е много елементарно - Франция си има икономика, пройзвеждат коли, храни, дрехи и т.н, които пласира извън държавата си и по този начин тя си забогатява.При положение, че България няма реална икономика, а 90% всичко е внос и парите отлитат навън в други държави, от къде "аджеба" ще дойдат парите, за болници, администрация, здравеоопазване и т.н. От данъци, глоби, и изстискване до последния лев, който може да се прибере по някакъв начин от народа. Още 5-6 г. по този начин и айде безБГ
153
1
 
0
 
! Отговори
перо преди 11 години
Пич,при този номер 5552 той от ДАНС ли е или от затвора? Е при всички случаи , ще се въздаржа от оценка.
152
2
 
11
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
до 177 Раличке,душице ГЕРБЕРСКА.Преди 1 месец се прибрах от Германия.Аз там не видях немец да работи 10 пъти повече от мен(точно обратното).В събота и неделя никой не работи,в петък работят до обяд.Да си наясно,на матряла ги говори тези неща не на мен,че ми падаш в очите,мъничко,подло герберче марш на някое тъмно място да се поправиш.До 89г. да не би да работехме повече,а сега като работим много повече та какво???
151
0
 
1
 
! Отговори
перо преди 11 години
Ама наистина французите са много прости.Как така да не знаят , че увеличенито на цените на горивата има"сезонен" характер.И добре го е замислил г-н Борисов.При тези цени на горивата , като нищо по трасето на магистрала Тракия , може да се пусне скоростна ЖЕЛЕЗНИЦА. При 250 км/час за 2-2 и половина си на морета,а?
150
1
 
13
 
! Отговори
5552 преди 11 години
1,58 Евро не е ли близо до нашите 3,03 лева за А98?А заплатите на французите колко са?Как така с УЖ най-ниските акцизи, които не можем да пипаме, се наредихме до тях???Откъде накъде има и данък върху данъка - ДДС върху акциза? Защо бензинът през 2008 беше 2,45 лева при барел за 148 долара, с сега при 110 долара е 3 лева?Докато си траем така ще е.Овча работа!
149
1
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Какво става ? За едни може (Франция) ,за други не може (България) !!!Ей това е прекрасен пример за "ОБЩАТА" политика на ЕС . Колкото по-скоро нашите политици осъзнаят какво в същност става ,толкова по-скоро може да се измъкнем от блатото. Но едва ли има с какво да го осъзнаят ,при тях просто това, дето трябва да мисли е "ЗАКЪРНЯЛО" ,за жалост .......
148
0
 
12
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Да махне ДДС за горивата Дянков.Защо не го прави?ЕС там неможе да ни спре.За туризма направи 9% ДДС а за храна,лекарства,книги,горива НЕМОЖЕЕЕ(смях).За кучета и котки може,за ОВЦЕ не.Ама прав си е Дянков:кучетата и котките са приятели на човека,пък и могат да хапят,пък 6 000 000 овце освен да блеят какво друго да правят.Така,че докато ви водят бавно към заколение,моля не спирайте да блеете и по-силничко,че горе не ви чуват.А да,забравих,гладни сте-нямате сили и да блеете вече............
147
1
 
9
 
! Отговори
перо преди 11 години
..Баси тъпите французи! Че те не гледат ли Българската телевизия , в която С.Дянков , обяви , че ДЪРЖАВАТА не може да се меси в цените на горивата????Френска простотия и то на социалист.
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука чета разни поплювковци , които хал хабер си нямат от нефто преработване.90% процента от светлите горива се добиват в нефтхим не от нефт -бренд, а от мазута на каспийския район, чрез дълбочинна преработка. Т. е. от пръдня боя правят. Французинът у е умен, а не като нашите бай *** и техните клакьори от Герб.С тези разсъждения никога няма да се оправят нещата. Но и от БСП трябва да станат като френските социалисти, а не да се еничари като герберасите.
145
0
 
1
 
! Отговори
до 171 преди 11 години
А ти правиш ли сметка, при малко по-облекчени обстоятелства дали това намаление няма да може да гарантира, поне малко, редовния бизнес да продължи да генерира продукти и услуги, които ти пак облагаш с данъци за бюджета. И така след 3-4 години да теглиме чертата на сметките и да гледаме: Толкова загубихме от намален акциз, ама толкова генерирахме оборот, печалба и тн. Гледай от малко повече ъгли нещата.
144
1
 
5
 
! Отговори
до Раличка преди 11 години
б) здравно-осигурителна системав) пенсионна системаг) социална систематова го няма и сега ...освенче не рекитират ежемесечно нито здравеопазване има нито пенсионна система има