Страсбург осъди Русия за убийството на Политковская

Съдът реши, че разследвато е непълно и не е довело до резултат
17 юли 2018 20:38, Петя Славова
36
Страсбург осъди Русия за убийството на Политковская
Децата на Анна Политковская. Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде Франс прес.

Още по темата

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковская и Иля Политковски (майката, сестрата и децата на Анна Политковская), съобщава БТА.

Според съда руската държава не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г., с 5 гласа "за" и 2 "против", на руския и словашкия съдия, съдът постанови, че е имало нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот".

Съдът в Страсбург признава, че разследването е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че разследването е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят.

Според съда, макар че руските власти са обвинили и осъдили група хора, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа.

Съдът смята, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени, като напомня, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на президента Владимир Путин. Днешното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано до три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТА КОЙ Е ТОЗИ СТРАСБУРГ , КОЙТО СЪДИ НЯКОЙ ,НЯКЪДЕ ПО ЗЕМНОТО КЪЛБО ??? ЧИЙ Е ТОЗИ СЪДЕЩ -НЯКЯК СИ - НЯКОЙ СИ -НЯКЪДЕ СИ -ПРОДУКТ НА ...??? ВСЕ ОЩЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ПРАВОТО Е НА ПО-СИЛНИЯ !?!?!?
27
0
 
1
 
! Отговори
БЕсарабия Българска преди 5 години
Вовата е наше момче няма никакъв интерес от покани убииства .Обратно негови противници имат за да го дискредитират..
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая лъга дълги години, че има доказателства срещу Путин, взима пари от ЦРУ, и накрая като я видяха, че нищо няма да направи я очистиха колкото да не са капо. Путин е изпечен агент, ако той и беше поръчал убийството, изобщо нямаше да прилича на убийство.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова е ясно, че на Русия не и дреме и никога няма да даде тези пари.Интересното е, защо има толкова много защитници убийството на тази жена. Толкова ли беше страшна. Ами питай великия володя - той знаеееееее, защото е негово дело дурак.
24
3
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А дали ще осъдят ЕДИН,който нареди да стрелят с гаубица по един човечец???
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, то на запад всички разследвания са пълни и водят до резултат... Тея се оляха ;)))
22
19
 
19
 
! Отговори
НАТО ОТАН преди 5 години
Днеска ги осъдиха и за Пуси Риот, 100000 ? обезщетение за момичетата. Гаврата с руската *** продължава с пълна сила, следващото ще е 2 милиарда за сваления малайзийски самолет. Раша е фалит.
21
18
 
18
 
! Отговори
без легитимация преди 5 години
Т.н. "европейски съд" не е легитимен. Първо, съдиите в него не са избрани, а са назначени от съответната държава-членка, което ги прави зависими. С други думи, те не са демократично избрани и нямат мандат да представляват някого. Освен това, т.н. "европейски съд" надвишава правата си и грубо се намесва в националното право и нарушава законите там.
20
19
 
16
 
! Отговори
Съд та дрънка преди 5 години
Джендърите в Страсбург по дефаулт съдят всичко живо, а за Русия да не говорим- избива им страсбургска пяна по устата, чуят ли Русия!Руснаците влезнаха у Париж минавайки през Страсбург, щото Наполеон тръгна да ги напада, та те си улезнаха в Париж да го видят тоя Наполеон що чини!Магаре да им закараш в Страсбург и него ще осъдят, че било магаре и така нарушавало правата на катърите, а катърите нарушавали правата на мулетата!
19
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ясно, че на Русия не и дреме и никога няма да даде тези пари.Интересното е, защо има толкова много защитници убийството на тази жена. Толкова ли беше страшна.
18
20
 
19
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 5 години
.. Русия си го премести в другият крачол !!!! Този джендърски съд не е признат в Русия !!!
17
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А този съд няма ли да осъди Англия за това, че на нейна територия и със съдействието на нейните тайни служби беше отровена руската гражданка Юлия Скрипал с цел провокация и разпалване на международен скандал?
16
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този съд е легитимен колкото ромското мешере на кардарашите.
15
17
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До АнонименТози съд осъди ли САЩ и Великобритания за войната в Ирак? Така и не намериха химическо оръжие, но отвориха кутията на Пандора!----------------Войната в Ирак не беше за химическо оръжие. Войната в Ирак я запалиха руснаците, по-специално администрацията на Путин.
14
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за Кенеди нещо?????????
13
17
 
20
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
На някой в Русия дреме ли му за решенията на тоя смешен съд ?
12
16
 
16
 
! Отговори
А сега преди 5 години
Абе що да не осъдя аз Русия че не е предприела нужните мерки да унищожи комарите които ме тормозят и физически и психически.То както и да е като кажа Русия винаги е виновна за тях.
11
10
 
11
 
! Отговори
95% инвалид преди 5 години
че имали ТЕЛК за 2 криви зъба или шипове по гърба. Прав е господин Симеонов, защото заради мними "инвалиди"страдаме ние реалните. Тези мнимите крадът от нашите пари. В Германия инвалидите вземат над средната заплата. България има славата на най-много инвалиди на глава от населението!!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колониалната инвазия на Ирак и най-грозните лъжи на машината за лъжи, която разпространи и оправда тези актове на варварство, завинаги ще останат сред най-големите и непростими престъпления срещу човечеството." Хосе Луис Родригес Сапатеро, министър-председател на Испания
9
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво стана с дръжката на Скрипал, разбра ли се кой му я беше е намазал?