Поредният скандал с руски шпиони: Какво знаем за тайните служби на Русия?

България е пряко замесена в един от случаите
25 апр 2021 17:08, Нели Христова
219
Поредният скандал с руски шпиони: Какво знаем за тайните служби на Русия?
Снимка: БГНЕС

2021 е годината на руските тайни служби. За по-малко от пет месеца научихме за четири зрелищни руски тайни операции: в Берлин беше разкрит електротехникът с агентурно, ЩАЗИ-минало Йенс Ф., хванат да продава строителните планове на германския Бундестаг на тайни агенти от руското посолство в Берлин; в България беше разкрита руска шпионска мрежа около бившия шеф във военното разузнаване Илия Илиев; в Италия беше задържан Валтер Биот, капитан на фрегата, за продажба на секретна военна информация; и накрая в Чехия вътрешното министерство идентифицира офицери от руското ГРУ като извършители на експлозията в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 година - същите офицери, стоящи зад отравянето с Новичок първо на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015, а три години по-късно и на Сергей Скрипал. Българските власти разследват дали ГРУ не стои и зад неразкритите експлозии в оръжейни складове на фирмата на Гебрев "Емко", случили се по същото време.

Не са забравени и отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август 2020, кибератаката срещу "Solar Winds" от 2019 и тази срещу Бундестага през 2015 година. Въобще руските тайни служби предизвикаха огромни вълнения. DW изброява шестте поуки, които можем да извлечем от всичките тези скандали:

1. Руските тайни служби се намират във война

Руските тайни служби, и най-вече военното разузнаване ГРУ, се намират в състояние на война. Сирия, Либия, Централна Азия, Кавказ и преди всичко Украйна - в тези райони Русия е във война. Акции като тази във Врбетице или отравянето на Гебрев е трябвало да подпомогнат военния ангажимент на Русия в тези конфликтни райони чрез прикрити специални операции. Те са насочени срещу поддръжниците на военните врагове на Русия. След 2014 година отпадат и всякакви задръжки да се извършват тежки актове на насилие на територии на западните съюзници. Това обаче не означава безразборно убиване - руските тайни служби са във война, но не водят война на тайните служби.

2.  Нищо ново

Тези тайни операции от последните няколко години не са нищо ново: Йенс Ф. в Берлин, Илия Илиев в София, Валтер Биот в Рим - всички тези случаи са класически шпионаж. Новост е само броят на разкритите случаи за сравнително кратко време. Не е новост и това, че руските тайни служби са замесени в дезинформационни кампании: такива е имало и преди - например тази на КГБ и ЩАЗИ от 1980-те години, приписваща на американските военни създаването на СПИН като биологично оръжие. А атентати срещу тайни агенти, преминаващи към чужди служби, или двойни агенти е имало много преди нападенията срещу Александър Литвиненко или Сергей Скрипал: през 1925 година ГРУ отравя в Майнц бившия свой агент Владимир Нестерович, след като той решава да смени работодателя си. Дори и най-новата форма на тайни операции - кибершпионажът не е нищо ново: киберекспертът от американския университет "Джонс Хопкинс" Томас Рид твърди, че кибератаките на тайните служби по същество представляват традиционна шпионска дейност, саботаж и пропаганда, облечени в нова, дигитална форма. А "новата Студена война", чиято фронтова линия сега преминава през Украйна, само съживява старите традиции в това отношение.

3. Разкрити са методите на руските тайни служби

Подробностите около акциите на руските тайни служби разкриват и техните методи. Руските посолства служат за хотспот, откъдето ГРУ и сие задвижват шпионските си мрежи в Германия, България или Италия. Основна движеща сила са парите, а в случая с Германия и България роля играе и това, че участниците имат общо агентурно минало, свързано със социалистическите тайни служби. Когато задачата гласи убийство или саботаж, екипи на междувременно разформированата специална част на ГРУ, известна като 29155, биват командировани в трети страни, откъдето пътуват из цяла Европа, за да изпълнят задачата си. Използването на обиколни маршрути за придвижване, фалшивите самоличности, при които личното име остава същото, а датата и годината на раждане са много близки до истинските, са познати още от съветските тайни служби, както и привилегиите, раздаването на награди и програмите за почивки и грижи за разкритите агенти и техните най-близки. Известен е и арсеналът, който използват руските тайни служби: от отрови като Новичок или полоний, през огнестрелно оръжие, чак до взривни вещества и инсценирани нещастни случаи.

4. Човекът остава в центъра

Русия е една от водещите сили в световния кибершпионаж, но последните акции на тайните служби показват колко важен си остава човешкият фактор. Дори кибершпионажът, както при кибератаката срещу Бундестага през 2015 година, сполучи благодарение на човешка грешка - в случая отварянето на прикачени към мейли файлове. В шпионските истории от Германия, България и Италия пък в центъра стояха подкупени с пари хора. Отново човешки грешки, допуснати от офицери на службите, са виновни за провала или разкриването на тайни операции. Така например офицери от елитната част на ГРУ 29155 са пътували с едни и къщи фалшиви самоличности и фалшифицирани паспорти до Чехия, България и Англия. След атентата срещу Сергей Скрипал през 2018 същите тези офицери изхвърлиха опаковката на отровата в кофа за боклук и така причиниха още една смърт - тази на британския гражданин Даун Стърджис, който стана неволна жертва на атентата срещу Скрипал.

5. Държавната тайна е в криза

Днес, в ерата на социалните медии, видеонаблюдението и тоталната онлайн-комуникация, неща като защитата на личните данни и личната сфера се намират в тежка криза. Но същото важи и за тъмните държавни тайни на службите, когато те извършват убийства. Това показват разследванията на британската платформа Bellingcat. Именно социалните медии, качени снимки в тях, видеозаписи и запаметени в интернет данни за водени разговори или за пътувания позволиха на разследващи журналисти като Елиът Хигинс или Христо Грозев да реконструират важни детайли от действията на офицерите-агенти, вкл. фалшивата им самоличност, маршрутите на движение и водени от тях телефонни разговори. С разкритията си те показаха и още нещо: колко сходна всъщност е дейността на дигиталната разследваща журналистика и на тайните служби: и в двата случая се търси в интернет публична или полупублична информация, възстановяват се комуникации, съставят се профили на движение и се плаща на информатори, за да се стигне до въпросните данни.

6. Демонстрация на сила или знак за слабост?

Руските тайни служби доказаха, че могат да оперират навсякъде в Европа. Бившият директор на британското вътрешно разузнаване МИ5 Джон Сойерс смята, че биват разкривани не повече от 10 процента от операциите на руските тайни служби. И въпреки това не бива да се заслепяваме от този техен успех. Защото в същото време те са и знак за слабост. Но не само заради многото им оперативни провали. Това, че отново и отново тези операции се извършват от едни и същи офицери, показва, че службите разполагат с ограничени ресурси. А опитите чрез трети страни да се набавят информации за планове на САЩ и НАТО, което е много трудоемко, скъпо и рисково начинание, говорят също и за слабости на Вашингтон и Брюксел. Освен това загубата на политическа репутация и санкциите ни дават основание да се съмняваме в успешната равносметка на тези операции на руските тайни служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Честно казано, не ми се вярва руските власти да са замесени в тези шпионажи, изхождайки от реакцията им за шизофренични обвинения на Чехия и България...Възможно е поради анархията там, военните да си шпионират зад гърба на политиците - макар и да изглежда абсурдно, тези които познават руснаците, биха се съгласили с мен, че руснаците не си падат по този вид театралничене /ако са хванати, няма да се правят на невинни!/...Проблемът е Русия и колкото по-бързо се оправят нещата там, толкова по-добре
157
1
 
2
 
! Отговори
Атлантически клуб преди 3 години
Радев, като и Земан, е руски шпион.
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** *** - ***.RU17.CLUB
155
0
 
0
 
! Отговори
бб преди 3 години
Шпионски скандали-нищо ново под слънцето.Нима другите страни/тези от НАТО особенно/ не се занимават основно с подобна дейност спрямо Русия,като ЦРУ например и не само.С развитието на кибертехнологиите, шпионажа стана възможно да се извършва и чрез интернет.В рамките на НАТО дори се следят взаимно/случаят с канцлера на Германия,следен от правителството на САЩ/.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа с Чехия е за да може с благовиден предлог да се спре строителството на АЕЦ от Русия. Сигурно ще бъде дадено на американците. Също като нашето Белене.
153
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само показва какви некадърници са руснаците и агентите им. Нация която една самобръсначка не може да направи тръгнала да се меси в делата на други държави. Полуръста настрои цял свят срещу Русия.
152
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредният турлю гювеч от лъжи и фантазии, който ни се представя за истина
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българските власти разследват дали ГРУ не стои и зад неразкритите експлозии в оръжейни складове на фирмата на Гебрев "Емко""----------------------Българските власти да разследват Гебрев, който клетвено декларира по телевизията, че не е свързан с боеприпасите в чешкото село Врбетице и с износа им през 2014 -2015 гг за укропите, а вчера лично чешкият президент Земан го обяви за лъжец, като потвърди изнесеното от службите на своята страна за участието на Гебрев в скандала.
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шпионски скандал, Путин... чакайте, пропуснахте Навални, днешният епизод не е пълен.
149
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те са тайни служби - знаем само това, което те искат да знаем.
148
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какво знаем за продажните ни и крайно не-обективни медии?
147
15
 
7
 
! Отговори
USSF преди 3 години
Тайните служби на Феодална Рус могат да шпионират всичко и навсякъде, но никога не могат да проникнат в Зона 51, а там е космическата програма на USSF и а точно Американските космически сили ще видят сметката на враговете на Свободния свят. С Космическа Америка никой не може да се сравнява, най-малко пък феодалните диктаторски режими...
146
4
 
13
 
! Отговори
Комрад ЕРИХ МИЛКЕ преди 3 години
ЗА КЕНЕДИ ИМА ТРИ ГЛАВНИ ВЕРСИИ (НАД 95 ПРОЦЕНТА Е ЕДНА ОТ ТРИТЕ) = ИСТИНАТА ЗА СМЪРТТА МУ..1 .СТАРТ НА ВОЙНАТА С ГОЛЯМ МАЩАБ во ВЙЕТНАМ/ВИЕТКОНГ.2. ЗАРАДИ ТВЪРДОТО МУ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРЕ-НАСТРОЙ ДОЛЛАРА, + И ЦЯЛОТО ПЕЧАТАЕ НА ДОЛЛАРИТЕ= ИЗ ОСНОВИ !3. ЗАРАДИ МАФИЯТА, КОЯТО ГО УБИВА, ЗА ДА НЕ СТАРТИРА ГОЛЯМА ВОЙНА СРЕЩУ НЕЯ .ИМА 4 ВЕРСИЯ = 4..ЩЯЛ Е ДА ОБЯВИ ТРАЕН МИР, И НОВИ ОТНОШЕНИЯ със СССР .ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ СИ УТРЕПАХА ИРЛАНДЕЦА-КАТОЛИК = ПРЕЗИДЕНТ...ЛЮБИМЕЦ НА НАРОДА !ВЕЧЕН ПОЗОР
145
5
 
11
 
! Отговори
Комрад ЕРИХ МИЛКЕ преди 3 години
СЛАВА НА РОССИЯ..СЛАВА НА СССР !ПОКЛОН пред ЩАЗИ и НКВД (КГБ) ГДР И РОССИЯ = ДРУЖБА НАВЕКИ !
144
5
 
23
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Чешкият президент Земан в свое изявление днес каза, че НЯМА никакви доказателства за участие на руските служби във взрива. Обаче нашите медии си правят оглушки. И антируските *** - също.
143
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 164Ти само за съюза между Германия и СССР ли знаеш? А за съюза между Германия и Франция, между Германия и Полша преди това не си ли чувал? Или се правиш на л у д?Не си ти този, който да казва каква е била войната за руснаците. Не си бил на тяхното място. Едва ли знаеш и как мирише барута.
142
7
 
7
 
! Отговори
У нас шпионаж няма преди 3 години
Ако имаше,негово величество президентът щеше да реагира незабавно.У нас корупция няма.Ако имаше,негово величество президентът щеше даобясни каква канцелария има нейно величество жена му(с етикет от медиитепърва дама)в президентството,с какво се занимава,какви доходи има и откъде,на какви разноски живее и не е ли в конфликт на интереси.Абе каунскиистории.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Втора отечественаВиждам, че на теб нещата са ти ясни Резуне, и вместо да се напъваш тук за да те оценят, по-добре напиши нова книга да обясниш как Германия и Хитлер искали да спасят света от прекомерната алчност на ледоразбивача на Сталин да завладява света и нови територии.
140
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нивото на руските тайни служби може да буди само съжаление. И ако все пак мърдат изобщо-причината е в тоталното безхаберие на ЕС и НАТО. Тн. нареченото и добре извастно още от комунизма "западно нехайство". Иначе на Лилипутин отдавна да са му сцепили Трътката...
139
2
 
4
 
! Отговори
до 164 втората отеч преди 3 години
Мдааа ти НЕ СИ УМЕН ....знаеш си, нали!!!!!