Кремъл: Само санкциите пречат на "Северен поток" да заработи

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни стойности
30 авг 2022 18:00, Йоана Цонева
36
Кремъл: Само санкциите пречат на "Северен поток" да заработи
Снимка: БГНЕС

Нищо не пречи на износа на руски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1", освен технологичните проблеми, причинени от западните санкции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, ден преди поредното планирано спиране за профилактика, предаде "Ройтерс".

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че ще спре газопровода за три дни от сряда, за да извърши профилактика на един помпен агрегат в компресорната станция "Портовая".

Песков беше попитан дали има гаранции, че "Газром" ще възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" след профилактиката.

"Има гаранции, че освен технологичните проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките", отговори той.

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни стойности на фона на ограничените доставки от Русия. Тя изпомпва газ по "Северен поток 1" само с 20% от капацитета си, като се позовава на проблеми с оборудването.

Европейският съюз отхвърля версията на Москва, че виновни са проблемите с турбината и санкциите. Във вторник Франция обвини Москва, че използва енергийните доставки като "оръжие за война", тъй като "Газпром" намали доставките за една от основните й енергийни компании - Engie, и се готви да спре потоците по "Северен поток 1".

Още по темата
Песков заяви пред репортери: "В момента се работи по проекта "Газпром": "Европейските страни, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции срещу Руската федерация, които не позволяват извършването на нормални дейности по поддръжка и ремонт, а също така не позволяват юридическото регистриране на връщането на компоненти и възли на местата им на експлоатация."

Той добави: "Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си."

Във вторник сутринта предният месечен договор за газ в Европа се понижи с 3 % до 259 евро/МВтч, което е по-малко от историческите върхове, достигнати миналата седмица, но повече от пет пъти над нивата отпреди една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Не санкциите ,а ИМПЕРСКИТЕ ВИ ЖЕЛАНИЯ И МАНТАЛИТЕТ!
27
5
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Чакай, нали санкциите нищо не правят, защо искате да бъдат махнати ?Нали ви плащат по вашият начин в рубли, защо пак ревете ?Газпров нали уж беше надежднен доставчик ?И докато руснаците се заяждат с Европа, горивата текат през Украйна, което пълни американските джобове и доставките на оръжие се увеличават, а доларът лети нагоре. Руснаците сами усилено режат клонът на който седят.
26
6
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Слава на великите защитници на цивилизацията! Слава Украйна!
25
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ШЕФЪТ "НА ЦРУ ОТБЕЛЯЗА, ЧЕ ПУТИН Е ПРЕКАЛЕНО ЗДРАВ !?!?!? НЕ СЕ ВИЖДА БЕЛЕГА МУ ПО РОЖДЕНИЕ И НЕ МУ ТРЕПЕРИ РЪКАТА !?!?!?" Путин от 2000 година го снимат с наистина професионални фотоапарати. Последните показват толкова финни детайли че както се казва се знае колко потни *** има Путин на носа си и киде точно са!!! Сравняване на две цифрови снимки и веднага ще лъсне този дубльор ли е или не!!!
24
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Почина един велик руснак - Михаил Горбачов, който разказа играта на СССР..." Сериозно? Руснак? Я виж девическата фамилия на Майка му.
23
2
 
5
 
! Отговори
Рассия преди 1 година
Пабеди, но нещо се обърка и напредъкът им даде назадък. Ни дронове ни Дявол ще им помогне. Нов транш на оръжия от Запада ще сложи край на войната и крах за джуджетата от Блатная. Напред Украйна!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почина един велик руснак - Михаил Горбачов, който разказа играта на СССР...
21
2
 
2
 
! Отговори
ШЕФЪТ преди 1 година
НА ЦРУ ОТБЕЛЯЗА, ЧЕ ПУТИН Е ПРЕКАЛЕНО ЗДРАВ !?!?!? НЕ СЕ ВИЖДА БЕЛЕГА МУ ПО РОЖДЕНИЕ И НЕ МУ ТРЕПЕРИ РЪКАТА !?!?!?
20
4
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ами вижте сега. Путин е предвидлив Кога Москва стигне до Берлин, ще има почти безплатен газ по Северния паток.Умно.
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сми тогава , ако това е причината, от Газпром имат избор: или да спрат действията които подтикват за санкции, или Газпром да спре да съществува. Действията които подтикват за санкции са действия на Путин, на който ядно и точно му обясниха какви ще са те. Защо Путин иска Газпром да фалира???
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евросъюза е една пропаднала организация,долара поскъпна,рублата поскъпна,еврото поевтиня.Ето кой е губещия,кучето на щатите,лаещо срещу Русия.Европолитици служещи на чужди интереси,пренебрегващи собствените си народи.Това политическо изчадие не ще просъществува дълго в този си вид.Войната,която предлагат на народите си е- дайте да гладуваме ние,за да гладува и Русия.Тъпо,руснаците от глад не се плащат,имали са го,но европейците не,кой ще пострада повече
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър опит :)
16
7
 
3
 
! Отговори
Иво Андонов: преди 1 година
стягат ли те обувките Владко?
15
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха те си мислят, че като спат СП1, ЕС ще пусне в експлоатация СП2 - филадендрони.
14
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа хем не иска газ от Русия хем и се ядосва, че не им пуска повече газ. С такива шизофреници никой не иска да работи и руснаците нямат търпение да спрат да се занимават с Европа. Американците и те нямат търпение да дойдат и да се възползват. Като цяло ние сме най-е*ани
13
8
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Санкциите са полезни ... така казва Дмитрий Медведев-пияндето.Импортозаменшение и туй то ...Само не знам как ще си произвеждат пироните и дамските превръзки ...То о ракети не могат, щото нямат чипове ...
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, след разпада на русия ще купуваме от някоя от новообразуваните републики.
11
14
 
17
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Тези от ЕС подкрепят Украйна, изпращат им пари и оръжия, а сега се оплакват, че Русия им спряла газа. Те да не очакват да ги поръсят със злато или поскъпващи рубли. Такива са актуалните теми за стоковите и валутни пазари днес, 30 август на 2022 г.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този колхозник пък кой беше, че се обяснява нещо без да го е питал някой?
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9... Всеки изнудва с каквото може... Един изнудва със санкции и оръжие, друг изнудва с енергия, трети пробва финансово... ..