Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби

Родителите му го смятат за предател, няма да се учуди, ако майка му го издаде
26 сеп 2022 15:35, Елка Василева
263
Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби
Снимка: архив, БГНЕС

Щом чул как президентът на Русия Владимир Путин обявява "частична мобилизация" за войната в Украйна, Алекс - бивш руски офицер, скочил в колата си и карал чак до Финландия само с един куфар багаж.

Още по темата
"Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри", казва за АФП четирийсетгодишният военен от резерва, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е пристигнал в четвъртък.

"Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната", обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика.

Родом от Крим - полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., Алекс говори от първо лице, без да разкрива изцяло самоличността си, от страх да няма последици за жена му и дъщеря им, които е бил принуден да остави в Русия.

"Първият застрашен"

"Те са заложнички - само да се появи (някъде) лицето ми, има риск да идат в затвора", казва бившият военен.

Заради офицерското си минало Алекс се страхува, че е сред онези, които Русия смята да мобилизира за украинския фронт. "Служил съм в армията осем години (. . .) Имам офицерско звание. Аз съм първият застрашен", посочва той.

Според него "всичко се променило", след като в деня след обявяването на мобилизацията участвал в демонстрация в Санкт Петербург и видял колко малко негови съграждани се събрали.

Тогава осъзнал, че "вече нищо не може да се направи" за Русия, и днес е сигурен, че страната ще се срине: "Знам какво представлява руската армия отвътре, дълбоко убеден съм, че Путин ще изгуби".

"Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било", уверява бившият офицер.

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, но започвайки военна кариера, не успява да запази двойното си гражданство.

Днес родителите му го смятали за "предател" и той "нямало да се учуди", ако майка му го издаде на руското разузнаване ФСС - Федералната служба за сигурност.

През юли, когато рестрикциите по границите заради КОВИД-19 са отменени и влизането във Финландия отново става възможно, Алекс започва да работи за доброволческа мрежа, наречена "Рубикус". Тя подпомага  украинци, евакуирани насила в Русия,  да напуснат федерацията.

"Домът" срещу "отечеството"

За целта получава туристическа шенгенска виза, с която може да придружава украинци до Финландия и Естония.

Алекс е разтревожен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на руски граждани с такива визи - гласът му се разтреперва, щом заговори за украинците, опитващи се да бягат.

"Украйна е моето отечество. А Русия е моят дом. В този момент моят дом убива моето отечество", отронва той.

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за мобилизация от сряда, Финландия заяви в петък, че "значително ще ограничи" достъпа им до северната страна, станала още през лятото транзитен коридор за останалата част от Европа.

Алекс казва, че разбира опасенията на Хелзинки, но смята, че това е грешка. "Повечето минаващи границата (. . .) не искат да убиват, не искат да служат на режима", изтъква бившият офицер.

По думите му Западът не бива да вижда във всеки руснак виновник за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът "отхвърля" руснаците, "които все още вярват в него", казва той.

Днес Алекс прави всичко възможно, за да изведе семейството си от Русия. Сигурен е в едно: че не иска никога вече да живее в тази страна.   

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
9
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
В тази неспирна гьобелсова пропаганда може да вярват само някакви сдухани западноевропейци и туземните им пудели. Никой нормален българин не вярва на тези глупости.
194
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В този момент моят дом убива моето отечество", казва човекът....Този няма дом, още по-малко ОТЕЧЕСТВО.
193
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма никакви шансове да остане с башибозука си в Украйна. Ще ги прогонят след края на зимата.
192
16
 
10
 
! Отговори
джо преди 1 година
Преди да пишат сълзливи истории малко да помислят драскачите, много от хората ще се скатаят,но има много доброволци те ще са напълно достатъчни да продължат кампанията на Русия. Разберете накрая Украйна е обречена на разпад от момента на майдана 2014 година. Ако тогава имаха желание да направят референдум и федерална държава, сега нямаше да ги правят руснаците.
191
13
 
10
 
! Отговори
КУРдоколенко преди 1 година
Е защо ни занимавате с някакъв предател и шпионин?
190
12
 
19
 
! Отговори
ИЗВОД преди 1 година
АРМИЯТА ОТ РУСКИ РОБИ НИКОГА НЯМА ДА ПОБЕДИ АРМИЯТА НА СВОБОДНИТЕ УКРАИНЦИ
189
2
 
14
 
! Отговори
РУСКИТЕ ЕМИГРАНТИ преди 1 година
и техните наследници в цял свят са повече, отколкото руснаците в Русия. Русия има територия и ресурси за половината земно население. Но липсва култура, морал и градивна философия в сегашните управници. Затова Русия системно губи най ценния си ресурс, руснаците с творческо мислене. Това са половин % от населението. Останалите чакат някой да им каже какво да правят.
188
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През комунизма в било точно така -в Русия и у нас- хората са били вербувани да предават близките си на държавата, ако са против властта и режима на управление. Пишели са доноси срещу най- близките си и са се отказали от тях. Отвратителна практика, която все още съществува в Русия.
187
0
 
0
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Диванен ВоинТочно така-На Родината си не на ***
186
2
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 година
Пък европа са наводни с украйнци *** за тях или хубаво или нищо
185
9
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри" -- Нямаше проблем, когато други го правиха от твое име обаче? Бая проблеми ще имаме с тези рашистки дезертьори за в бъдеще.
184
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В този момент моят дом убива моето отечество", казва човекът....
183
9
 
8
 
! Отговори
Скоро безаналоговото преди 1 година
Руско блато ще бъде унищожено от превантивен ядрен удър за който блатните сибирски нацики- монголи, хабер си нямат, след което на света ще настъпи вечен мир и благоденствие
182
6
 
10
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Русия тюрма народов
181
10
 
13
 
! Отговори
Диванен Воин преди 1 година
До АнонименВъпросният се е клел пред руското знаме! Клел ли си са пред знамето, мърдане, нема! Най-свещената клетва през живота: да служиш на Родината си!;)))
180
14
 
11
 
! Отговори
Николай преди 1 година
Как изкам да те видя някъде и да ми обясниш как и защо ПУТИН ще загуби и после аз си знам
179
12
 
15
 
! Отговори
Да напомня: преди 1 година
Мненията на военни дезертьори винаги са особено обективни, също както съобщенията за руските загуби с източник - щаба на ВСУ! Ъхъъъъъм!
178
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човекът да работиш като военен когато е мирно време си е супер работа мързелуваш постоянно, но в военно време си е кофти професия затова по добре да си плюеш на петите.
177
14
 
19
 
! Отговори
хъ преди 1 година
путин праща на фронта неудобните за него хора (хората с малко по-високо iq), така че навреме е напуснал русия човека
176
4
 
23
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Пак имам чувството,че повечето путинофили като че ли изпитват някаква извратена радост,че Русия,виждаш ли,може да използва и ядрено оръжие...е, аз съм най-обикновен човек и искам да живея в мир и никой да не ни заплашва с бомби и война :)