Унгария провежда национално допитване относно санкциите на ЕС срещу Русия

"Смятаме, че санкциите ни унищожават"
14 окт 2022 21:15, Петя Славова
73
Унгария провежда национално допитване относно санкциите на ЕС срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Унгария публикува днес национално консултативно проучване, в което се гражданите питат дали са съгласни или не с противопоставянето на правителството на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Още по темата

"Смятаме, че санкциите ни унищожават", се казва в изявление на правителствената страница във Facebook, където е публикувано финансираното от данъкоплатците проучване, състоящо се от седем въпроса.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през последните години се стреми към близки връзки с руския президент Владимир Путин, често се обявява срещу санкциите.

Той твърди, че те вредят повече на Европа, отколкото на Русия, тъй като застрашават енергийните доставки и ценовата стабилност.

Будапеща, която е силно зависима от руския нефт и газ и в момента отчита рекордна инфлация, вече си осигури освобождаване от санкциите на ЕС за внос на руски суров петрол по тръбопроводи.

Освен това от началото на войната през февруари тя закупи допълнителни количества руски газ, предава БГНЕС.

По-рано днес Орбан упрекна "европейския елит", че е взел решение за санкциите, въпреки че не бяха одобрени от всички членове на ЕС, включително и от Унгария.

"Ние винаги задаваме на хората най-важните въпроси... винаги сме се опитвали да създадем национален консенсус по определени въпроси", каза той по време на редовното си радиоинтервю, визирайки проучването.

Проучването няма правни последици, но от 2015 г. насам дясното правителство на Орбан често използва подобни допитвания, подкрепени от широки мултимедийни кампании, за да получи легитимност за позициите си и да осъди политиките на ЕС.

Последното допитване, озаглавено "За санкциите на Брюксел", ще бъде разпратено в цялата страна до около осем милиона домакинства, като респондентите ще бъдат помолени да го върнат до 9 декември.

Един от въпросите гласи дали анкетираните са съгласни с потенциалните санкции върху доставките на руски газ, наложени от "брюкселските лидери", които биха "изложили на риск отоплението на домакинствата и способността на европейската икономика да функционира".

Въпрос за въздействието на санкциите върху равнището на цените, особено на храните, обвинява мерките в спираловидна инфлация, "увеличаване на риска от гладна смърт в развиващите се страни", което "води до увеличаване на миграционния натиск" по границите на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
браво на унгария браво на орбан така се деиства не санкциите срещу русия
55
9
 
4
 
! Отговори
Още въпроси преди 1 година
Съгласни ли сте да ви изритат от ЕС,щом не изпълнявате решенията му,за да угодите на Путин?
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизате от ЕС щом не ви устройват санкциите които Европа е наложила на Русия.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно! В Унгария се интересуват от хората, за разлика от развитите демокрации на ЕС, където забраняват референдумите, "защото пречат на европейската демокрация".
52
5
 
12
 
! Отговори
А в България кога преди 1 година
ДБ = Демократична Укрия защо не инициират референдум? Да не ги е страх от резултатите?? Хахаха
51
3
 
11
 
! Отговори
до Кори преди 1 година
В Швецария правят референдуми и за такива "маловажни" неща като дали да намялат работната седмица, ама то в Швецария сигур няма демокрация
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ако са против най много да видят къде *** гладните ако не ги спазват.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Х ; -Възраждане не знам дали ще дойде ,първо -заради Волен Сидеров 2 , който му е начело ,и второ - все ще намерят Слави Трифонов 2 ,който ще му скрои номер като на ПП ! За конфликтите си прав - винаги е имало нарочни конфликти и противопоставяне , щото така по-лесно чичко-паричковците (задкулисието) ни командорят (ограбват) .
48
5
 
11
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Според проучването около 45% от украинците в ЕС са в стрес и депресия. Почти половината изпитват несигурност, безнадеждност, страх да правят планове. Всеки четвърти човек няма комуникация в тези градове и села, където живее сега, а една четвърт страда от бюрократични бариери. Европейците не помагат много, не дават достатъчно пари, не им стигат парите за пътувания, развлечения и ресторанти. а украинците имат нужда от масаж, нощни клубове, дискотеки, добра храна. Българи, повече пари за издръжката на украинците, споделете с жилища, пари, с мъже... помагайте, който може
47
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По-рано основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск разказа защо възнамерява да спре да плаща интернет на Starlink на Украйна. На 3 октомври бившият посланик изруга нецензурно американския милиардер и го посъветва да изчезне, след като той разкри своя план за мирно уреждане на Украйна.
46
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се превърна в база за обучение на авиацията на НАТО. Робите на Америка
45
23
 
4
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Референдуми се правят или по исторически решаващи за държавата въпроси; или за цвета на боклучииските кошчета. За неща намиращи се по средата, няма място за референдуми - за тези неща си има изпълнителна власт. Да правиш национален референдум, дали да се продават дъвки на друга държава е комично.
44
7
 
16
 
! Отговори
Х преди 1 година
Докато Доиде Възраждане,такъв батак ще стане,нищо чудно да се разпадне Държавата.В момента се опитват да разпалят конфликт Българи Роми
43
5
 
10
 
! Отговори
До 56 "Кога.... преди 1 година
Ами до тогава ,докато Възраждане започне да управлява България,то ще има тогава референдумини,и глас народен глас Божии !
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГА и в България това? КОГА? Или българите може да търпим сега третополовото робство, нали? Търпяхме 45 години съветско, сега това няма да е проблем, а кирца и кокорца?
41
15
 
5
 
! Отговори
цензура преди 1 година
руският роб саботира ЕС,манипулира Народа си от десетилетия,и всичко това е финансирано от...ЕС и еНп,работещи с мафиотски структури създадени от путин рУсия,приятели...САЩ ще се замислят дали да ви помагат...ако пУтин ви налази,държи ви медийте,бизнеса,политиците,нямате армии...нямате утре,финансирате му убийствата,съучастници сте му,колко автомобилни има в унгария?колко правозащитни има?ЕС финансира мафиотски диктатури обслужващи путин!!!Спрете лицемерието ви...или учете руски!!!
40
19
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ЕС и Нато правят допитване...време ли е да бият шута на уНгария...путин има нужда от нови могилизирани!!!ЕС спрете със страха и лицемерието...или оставки от еНп слугите на путин!!!
39
16
 
5
 
! Отговори
Ук преди 1 година
сорос ти е виновен че си скъсан и не ти идва нищо от ръце. Такива като теб майката нали знаеш
38
27
 
8
 
! Отговори
Ук преди 1 година
много хора си мислят че едва ли не Унгария е някакъв критерий за нещо. Унгария е преди България и Румъния. Утре да си тръгнт и ЕС няма да разбере. Предават си важност все едно кой знае какво ще стане ако излезне Унгария от ес. Да напускат и да се присъединят към Сърбия и руската федерейшън. Все едно на някой му пука за таз 5 млн посткомунистическа кл оака
37
11
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Възражданенали видя вожда копейкин какво го направиха. Почна и той да съди мислейки че щял да стане по малко руска периститука