Лунните тунели са резервоари за вода

Наличието на вода на земния спътник бе потвърдено през 2009 г.
Обновена: 5 апр 2011 10:54 | 5 апр 2011 10:54,
3
Лунните тунели са резервоари за вода
Снимка: NASA/ LROC/ ASU

Лунните тунели, открити на естествения спътник на Земята през 2009 година, могат да съдържат значителни количества вода.

До този извод са стигнали група японски учени. Те са представили изследванията си на 42-рата конференция по изучаване на Луната и планетите в Тексас, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Отвор с диаметър около 65 метра, водещ в тунел под повърхността на Луната, бе открит от японската космическа сонда "Кагуя" през 2009 г. По-късно бяха намерени още две подобни отверстия с диаметър около 100 метра и дълбочина от около 50 до 100 метра.

Според астронома Юничи Харуяма и неговите колеги от Японската агенция за изследване на космическото пространство (JAXA) тунелите представляват втвърдили се потоци от лава.

Учените са анализирали условията в лунните тунели и са заключили, че те благоприятстват за натрупване на вода. В тунелите няма ясно изразени температурни амплитуди, затова от тях се изпарява по-малко количество вода.

Освен това под повърхността проникват много по-малко ултравиолетови лъчи, които разрушават молекулите на водата.

Наличието на вода на Луната бе потвърдено през 2009 г. едновременно от три космически апарата. H2O е относително равномерно разпределена на повърхността на земния спътник.

Първоначално се смяташе, че основни резервоари са лунните кратери.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: лунатаJAXA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
draznitel преди 13 години
А главите на "журналистите" от днес.бг съдържат бръмбари
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не това не е нищо просто статията пак е писана от някой *** "H2O е относително равномерно разпределена на повърхността на земния спътник. " хахаха да бе вижте реката хахахах "могат да съдържат значителни количества вода." да бе многое трудно да се провери можели да съдържат хахах искате да кажете "ще са удобни да съдържат" а не "съдържат" има разлика ХАЙДЕ СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ!!! ИЗКРИВИЛИ СТЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ЦЯЛАТА СТАТИЯ !!!!
1
3
 
7
 
! Отговори
INTERGALACTIC преди 13 години
Това не са тунели, а шахти и в тях няма вода.