Черно море е било сладководно

Нахлуването на солена вода, най-вероятно се дължи на катастрофа
Обновена: 6 юли 2011 15:33 | 6 юли 2011 15:32,
10
Черно море е било сладководно
Снимка: Булфото

При проби, взети по време на експедиция по проблемите на  древните брегови линии на Черно море и условията за човешко  присъствие с кораба на Института по океанология "Академик", са  открити слоеве от пясък, запечатан с тиня, което свидетелства за внезапно нахлуване на солени води в сладководното Черно море в миналото. Това съобщи днес проф. Уилям Раян от Колумбийския  университет.

Според него внезапното нахлуване на солена вода е симптом за катастрофа в Черно море. Ученият обясни, че при нахлуването на солените води в Черно море, което тогава е било с нулева соленост, е настъпила изключителна промяна на обкръжаващата среда, което по думите му "е екокатастрофа".

Според учените в миналото е имало рязка смяна на фауната в Черноморския басейн. Раян допълни, че след последния ледников период в Черно, Аралско и Каспийско море са се отичали водите от ледниците.

По време на експедицията, която е финансирана от Фонда за  научни изследвания, са взети ядки от 27 сондажа за изследване на строежа и състава на черноморските утайки и определянето на  тяхната възраст.

Проф. Петко Димитров от Института по океанология коментира, че учените са на мнение, че преди около 8000 години по старата  брегова линия на Черно море са живели хора.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: черно моресладководно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Катастрофата беше преди 12 години
преди няколко столетия, когато един ферибот със морска сол от Турция за Румъния се обърна около Емине
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Черно море е било сладководно" Във Варна и децата знаят, че Черно море преди около 8 000 - 10 000 години е било езеро. Едва с топенето на ледовете и вдигане на нивото на средиземно море се прелива солената вода от Босфора
8
0
 
3
 
! Отговори
Loverman преди 12 години
Добро утро.... тва че Черно Море е било сладководно езеро го има на филм на National Geographic отпреди 4-5 години.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кои те? Какви книги са написали? Всичко е шарлатания или преписи на други автори.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво бе, много знаете. Бъдете сигурни, че и те знаят и за потопа и за много други неща и книги са написали по този повод. Тук става дума за факти и доказателства.
5
1
 
4
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Всичко е вярно, но трябва да се каже и че през по-ранни геологически епохи Черно море е било и соленоводно. Намерени черупки от морски мекотели във Варненското езеро свидетелстват за периодичност в смяната на солеността. Просто Библейският потоп се е случил неотдавна и затова го помним.
4
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Браво, открили топлата вода. Че това нещо е изяснено още преди години - след пробив на преградата при Босфора, водите на Средиземно море нахлуват в Черно което е било изолирано като Каспийско море. Разликата в нивата е била около 100 м. Ако се погледне в google earth се вижда добре до къде е било предишното ниво.
3
4
 
10
 
! Отговори
платон преди 12 години
Вярно е! Обаче прапрабаба ми е била главен готвач на древната тракийска армия. И са се оплакали, че ястието е безсолно. пра-аба е наритала прапрадядо и той е отишъл при извънземните с НЛО и ги е помолил да докарат сол! Те са тръгнали към Мраморно море, натоварили са определено количество, но по пътя вместо да кацнат където трябва са катастрофирали над черно море и нещата и досега са солени тука.... не пийте морска вода без декристализация и филтриране! Има и йод а води до стерилизация! мъжете ..
2
3
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Било е сладководно. После се е появил първият хотел, който си е заустил тоалетните в близкия залив и готова работата. Та така и до днес.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро - за потопа не сте ли чували ?