Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал

Един разказ за безразличието, реваншизма и безочния цинизъм
Обновена: 12 окт 2016 11:38 | 12 окт 2016 11:37,
237
Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал
Снимка: архив, Bulphoto

Това не е история за поредната закъсняла линейка и поредната яма в комуникацията между спешния 112 и болниците. Това е разказ за нещо, което и най-добрата координация няма да реши - нечовечно безразличие, антихуманен реваншизъм и безочен цинизъм.

Неприятната история споделя във Facebook Калина Линкова. Всичко се случило вчера около 10 ч. сутринта.

Калина отивала на работа в квартал "Изток" в София. Действието се развило на улиците "Жолио Кюри" и "Чарлз Дарвин". Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци.

Първоначално Калина помислила, че става въпрос за поредния пиян човек, канещ се да повърне, но само след секунди тя се обърнала, за да види, че мъжът пада по очи и се наранява. Заедно с преминаващо момче го изправят. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Насъбрали се и още хора. Обадили се на 112, за да викнат линейка. Обяснили подбробно, бавно и с ясна артикулация адресът на мястото - "Чарлз Дарвин 14А вх. Б". Било точно 10:07 ч. И така започнало чакането.

Междувременно мъжът се освестил малко. Споделил, че го болят гърдите, че едвам диша. Охкал.

Звъннали от телефона на човека на последния номер, с когото разговарял. Оказала се жена му. Дошла и тя.

Половин час. Толкова минало от първото позвъняване на 112, а линейката я нямало.

Звъннали отново. От 112 разбрали грешен адрес. В този момент, в който на всеки адреналинът скача до небесата, Калина процедила през зъби: "Много са ви прости колегите".

Жената отсреща пък "наклеветила" Калина, казала на тези в линейката какво мисли тя за тях. "Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността", пише момичето във Facebook.

А човекът вече крещял от болка. Буквално. "Крещеше, че си отива, че умира, че е краят. Всъщност беше". Линейката пристигнала в 10:43 ч.

Паркирала спокойно, вяла сестра и арогантен лекар излезли от нея и започнали да правят още по-вял сърдечен масаж.

"Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО..."

Лекарят отказал да се легитимира, затова Калина снимала номера на линейката.

Последвала административната работа - дошли полицаи, тя писала обяснения.

"Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: "Между другото, добре ли излязохме на снимката?... Наложи се да му кажа в прав текст: "Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей", пише Калина.

"Утро, дъжд, смърт, абсурд, гнусни хора. И хубави хора. Събраха се много, много хора, на които им пукаше и останаха до последно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
3
 
! Отговори
за шопите преди 7 години
Как така за спортни дружества и какви ли не други спонсори колкото щеш.А за спешната ви помощ никой нищо не дава.Напук на всичко пък се сърдите и се разправяте с малкото останали да работят там.Ами каквото повикало такова отговорило-след няколко години и тези дето сега работят няма да ги има.След като в една дейност не се влагат средства тя замира.Е,то ненапразно има поговорка,че шопът си научил магарето да работи без да яде,ама то пък умряло.Това май само шоп може да го направи!!!
192
0
 
2
 
! Отговори
Размисъл преди 7 години
С 10 екипа за цяла София толкова ще имате спешна помощ.Ако ще и телепортация на екипите да измислят пак няма да смогнат.Трябва да се направи така,че екипите да са много повече.Преди няколко години имаше предаване за НСО и началникът им каза дословно-"Всеки ден в София пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО."Значи в НСО няма дефицит на кадри.Ами направете така,че да има желаещи да работят и в ЦСМП София.Ако не го направите няма да имате спешна помощ!
191
1
 
2
 
! Отговори
от прост пациент преди 7 години
лекарите са подла, ламтяща ***-дай им само да лапат, да влачат от пациенти и касата.Пък ако има и екскурзия от някой дистрибутор на последните вълшебни хапчето ...еша им няма по all inklusiv-ите.***
190
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето всяко първолаче беше обучавано да дава първа помощ .Сега Калинките само пърхат с крилца и не могат да направят нищо смислено при спешен случай.
189
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото защо не са го закарали с частна кола до Окръжна болница, като е бил толкова добре, че са не се очаква да у.мреГоркият човек.Мир на праха му. Единствената помощ е закъсняла и когато е дошла, тая *** е тръгнала да нервира лекарите и да им пречи да направят нужното
188
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Хипократовата клетва пише, че абортите са забранени, ама вие се ....като разпрани и после ходите да правите аборти.Аз , ако съм на Москов ще я дам на обсъждане тая клетва, в която е забранено и камъните в пикочния мехур да не се пипат.Няма нищо там за безплатна мед.помощ. Обратното- описано е, че хонорарът се взема предваритилно, защото хората клинчат от плащане.
187
5
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Лекарят е обявил, че пациентът е починал и това се класифицира като цин.изъм?Дали пък ако беше обявал, че починалият човек е жив, нямаше да е гавра?
186
2
 
3
 
! Отговори
Т. Петков преди 7 години
До Анонимен А сигурен ли сте в това, което за случая се пише?, че да говорите за прикриване на ***!!
185
0
 
7
 
! Отговори
doctor преди 7 години
Случаят е описан във Фейсбук профил, който почти не се ползва, без приятели, но е препечатан в ред електронни медии. За тези които не знаят - спешната помощ е изцяло на управлението на министър Москов и на неговата лична отговорност, включително всякакви липси и неуредици. В нормалните държави има закони и наказания, така че да не повториш. В България - политически чадър над тези които съсипват системата. От Вас - всички недоволни зависи дали това ще си остане все така.
184
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РВ==========В Хипократовата клетва,която всички цитират,малцина са я чели и единици я проумяват никъде не е упоменато,че лекарят трябва да ви подгъзува денонощно и безплатно! Не са нагли лекарите,а тези ***,които с цялата си неграмотност дават оценка на лекарите и постоянно ламтят да ползват безплатно висококвалифициран лекарски труд!
183
6
 
1
 
! Отговори
РВ преди 7 години
Дали този "лекар" си спомня Хипократовата клетва която е дал? Знае ли че нарушаването и е грях? Всичко на този свят се връща...
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че медицинското съсловие стана много, ама много нагло, на всички нива, с малки изключения. Всичко що е в монопола, властта и администрацията е нагло и надменно.
181
4
 
2
 
! Отговори
london преди 7 години
Do edin Ne e nujno da si lekar za da precenish kachestvoto na sardechen masaj Vseki s kurs parva pom8sht mojeNo lekarite v bg sa si bokluci po otnoshenie na pacientite hak im e 4e gi biyat i ne im. Plastat
180
15
 
7
 
! Отговори
един преди 7 години
Лекарят отказал да се легитимира,и правил вял сърдечен масаж.__________________________________________________________Абе каква е тази минджа Калина,че да преценява качеството на сърдечния масаж и отгоре на това лекарят да и се легитимира.Лекарка ли е, учила ли е 14 г за да вземе две специалности и да получава 700 лв.че тогава да оценява лекарите!Я сиктир,моме Калино!!!
179
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Шоп-------------------------Името ми струва много.Не можеш го плати!
178
2
 
3
 
! Отговори
свински черва са там преди 7 години
Гелев го назначе любимецът на журналистките многознайния Миланов, за да си смучат заедно от комисионните
177
0
 
18
 
! Отговори
Потърпевша преди 7 години
Грешка естествено, годината е 2016.Между другото, след жалбата която пуснах в Агенция медицински одит, бе извършена проверка в ЦСМП София.Доказа се, че по случая с баща ми не са предприети мерки, въпреки че случая е предаден като с "неотложна спешност".И какво от това, баща ми го няма, Гелев продължава да се вихри, хора продължават да умират!Престъпно поведение толерирано на най-високо ниво!Тези хора са за затвора!
176
0
 
17
 
! Отговори
Потърпевша преди 7 години
Хора, повярвайте! Всичко е истина! Хора умират, защото не идват линейки, линейки не идват, защото няма добра организация в управлението, управление няма, защото директор е Гелев!Тоест хора умират и ще умират...докато директор е Георги Гелев!На 17 май 2017 баща ми чака линейка 1,30часа, на 3мин. от ЦСМП-София.Беше с тежък, масиран инфаркт.От централата на ЦСМП ми казаха, че го е надухал вятър и е настинал.Когато го закара линейката, вече беше много късно!Баща ми почина!Гелев все още е шеф!
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Miskov e sa satvora nai slsbia i tap minister s mn dalaveri kato turskite vaksini otpe4atazite umirat hora uj sparkali adresa moskov van
174
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Т. ПетковОтношението към лекаря от българите си е нормално. Отношението на гилдията към сгрешилите и виновни с действие или бездействие за смъртта на човек е темата. след като прикривате гнидите, вие им ставате съучастници.