Нова платформа ще следи за качеството на въздуха от утре

Столичани ще получават данни от 22 станции в града
Обновена: 27 дек 2019 22:04 | 27 дек 2019 10:58,
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С нова платформа за качеството на въздуха София ще следи замърсяването с фини прахови частици. От утре столичани ще могат да следят онлайн параметрите на 22 станции в града, които измерват нивата на фините прахови частици и на останалите замърсители, предаде БНТ.

Платформата ще включва и индекс за качеството на въздуха, а специално мобилно приложение ще дава възможност на гражданите да подават сигнали.

Още по темата

От средата на октомври, Столичната община отчита прогнозните резултати за замърсяване на въздуха и въвежда мерки за справяне с проблема - като безплатни буферни паркинги и зелен билет за градския транспорт.

В дните на пиково замърсяване обаче данните на общинската система и на гражданската платформа airsofia.info се разминаваха драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
До търновецСъгласен съм.Правете Търново столица,за да можем да си живеем спокойно в София.Навремето Нигерия си смениха столицата.Защо и у нас да не стане така?
19
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До "az". За епъл-овците ще има приложение. Ще струва 19.90лв на месец или 170 лв за една година накуп.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте мрънкали.Мине няколко дена .Въздуха качество въздуха фпч .Цяла държава само за софия ще слушаме .Който не му харесва да се изнася.
17
4
 
8
 
! Отговори
яа преди 4 години
Връщайте гражданството. Махайте ги от тук.
16
5
 
7
 
! Отговори
търновец преди 4 години
Преди да говорим да се върне гражданството, мисля че е редно Велико Търново да се върне като столица на България. Вие съгласни ли сте, драги ми столичани, пардон шопи?
15
6
 
1
 
! Отговори
az преди 4 години
За iPhone що няма приложение, а само за андроид? Пак некви келешпири са го писали.
14
2
 
6
 
! Отговори
Смях... преди 4 години
*** народ слаба държава...
13
3
 
6
 
! Отговори
Marie Claire преди 4 години
И още нещо. Ти, който се жалваш колко бил мръсен точно въздухът от чуждит екои, дали пък не си хвърляш фасчето все още през проореца. Дали пък си и разделяш пластмасата в отделна кофа за ***? Дали си носиш платнена торбичка във Фантастико на шопинг? Айде да вземем да погледнем и себе си, не само другите да са ни виновни! Весели празници!
12
2
 
7
 
! Отговори
Marie Claire преди 4 години
Явно сте не ходили в Манхатън, в Лондон, Токио.. Там са с МИЛИОНИ повече. Хора като мен си оставиха автомобила, когато до работа тръгна метро. Всички останали, за които са нужни три прекачвания с надземен транспорт, за да си стигнат до точката, разбирам. Назад сме с транспорта с цял век от много по-млади градове от Сф. А за пренаселването, айде пък елате до Русе, който уж не се води северозападнал още на хартия, да видите какво е да няма хора, коли, магазини, живот, бизнес! Стига сте мрънкали,бе
11
4
 
1
 
! Отговори
Men преди 4 години
До АнонименЕ това доказва тезата ми, че не пришълците а самите кореняци са най-големите мизерници. Пришълците се изнесоха - въздуха пак е зле. => Кореняците горят каквото им падне.
10
1
 
10
 
! Отговори
марина билчева преди 4 години
Селяните вън от софия !!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, а тия дни когато софиянци си бяха по родните места какво да не би въздуха да е кристален или не е много удобно да се каже, че не става въпреки, че движението на автомобили е незначително спрямо това през нормална работна седмица.
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зада бъде въздуха чист в София - всички селяни да си идат по родните места и там да работят! Да си отворят и възродят фабриките и поминъка и да се махат! Ние от тях вече неможем да дишаме ! И да се върне старото жителство - който не е родом в София да не живее тук - освен ако не се ожени ! Всеки да си седи по родните краища и всичко ще се балансира !!!!!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те още селяни да идват да пълнят София и на всеки селянур по 2-3 коли и то нече ще е мъгла от *** ами незнам,,,едно време като нямаще толкова навалица в софия въздуха беше чист и се прибирах до нас от работа за 20 мин а сега 3 часа задръствания все едно живея на луната !!!
6
1
 
6
 
! Отговори
То преди 4 години
Подкрепям долното мнение, сензорите за 10$ от алиекспрес, с които работят станциите от airinfo, дават резултати, които се разминават в големи граници. Това не значи разбира се, че въздуха в София е супер. Качествена станция може да се сглоби от 400 лева нагоре.
5
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Когато човек не вярва на дадена система, строи собствена такава. Не струва пари почти никакви да си купиш 1-2 сензора и да си ги гледаш по цял ден. Относно airsofia.info в коментар 2- аз мислех, че работят с еднакви сензори, но току що погледнах и си прав в тезата си. Аз също имам лазерни сензори, но вътре вкъщи, вградени във въздухопречиствателите ми. При отворени прозорци, за да стане течение не са качвали повече от 90 при мен- Манастирски ливади.
4
13
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
И кво се оказа изнесе се градо по празниците и ни смог ни мъгла ни замърсен въздух.Кой е виновен за замърсяванията?Не не са никакви ромеи горене на гуми и така нататък.София се замърсява от бесните провинциалисти със стари немски бангии.Те тровят въздуха НИ на нас Софианците техните скапани ТДИ-та!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОРЕДНОТО ИЗПИРАНЕ НА ПАРИ БЕЗ НИКАКВИ РЕАЛ ПОЛЗИ!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам 3 лазерни сензора- един в Симеоново, един- на бул. Васил Левски и един- в Манастирски ливади. Към момента никой от тях не е показал стойност над 80-120. Ще дам пример за airsofia.info. В Манастирски Ливади имаме няколко сензора близко един до друг. Единият показва стойности от порядъка на 10-20, другият- 400-600, третият- 100-150. Сайтът пресмята средната стойност на трите. Не може да разчитаме на резултати от сензор за 5$ паралално със сензор от 120$... Абсурдно е.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАКАВА КЪДЕТО ЩЕ КАЗВА ЧЕ ВСИЧКО Е ОК И НЯМА ЗАМЪРСЯВАНЕ И ВСИЧКО Е ПЛОД НА ФАНТАЗИИТЕ НИ ЛИ ?