Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати

Кмета на София и КНСБ искат среща с Асен Василев
26 яну 2022 17:30, Нели Христова
198
Метрото в София дължи 3 725 730 лв, не може да ги плати
Снимка: БГНЕС

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет.

Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" инж. Иоанис Партениотис.

"Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

"Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации", поясни кмета Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и представения проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

"Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база", заяви Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
4
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Жива да не бях! Точецът не мое си платим? Че метрото е държавно предприятие, а електротранспорта - общинско, няма и да споменавам. То така или иначе не излиза сметчицата, хахахахаха.Радвам се, че някои неща започват да се просветляват малко по малко. Белким видя някой ден поне един от тия нещастни, крадливи и лъжливи хора зад решетка.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще лъснат кражбите на Фандъчката и подчинените и.
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 20 милиона пътуващи по лев на пътуване . Има и за ток и за заплати и ремонти
139
1
 
10
 
! Отговори
Хохо преди 2 години
Толкова европейски пари изсмукаха за това метро, да питат Брюксел да им го плати
138
5
 
15
 
! Отговори
Един преди 2 години
Като не може да ги плати, ще спре метрото. Стига вече са се плащали всички сметки на софиянци на гърба на данъците от цяла България. 1 милиард дължи Топлофикация София само, цяла България плаща парното на софиянци, сега и метрото ли да им се плаща.
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са приходите на метрото и защо публикуват само разходите
136
0
 
13
 
! Отговори
Le Mont Ventoux преди 2 години
Няма смисъл от ток след като е такъв вид услуга която никой не може да ползва. Дърпайте шалтера на цялата страна и да се приключва.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** го каза преди време,а Кирчо го прилага-ще ходят пеш софиянци,Кирчо им демонстрира как става..А след време да очакваме ли връщане към Средновековието? За да си купим поне свещи,докато от подмяната ходят на кина и се опипват по дупките?
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как за големи заплати и бонуси за някои държавни служители пари има, да не споменавам как дори и топ мениджъри от международни компании в София не взимат толкова колкото някои от тях изнаглавят да си дадат бонус. За сметка на това обаче, държавните търтеи са некадърни, много често или държанки или яко връзкари свързани с управляващите.
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мама ви хайдуци като крадяхте сега връщайте откраднатото мъ....
132
0
 
8
 
! Отговори
ili от Видин преди 2 години
До Анонимен 163 "цяла България" си е изпратила тук децата,внуците,роднините'' А защо така? Ако държавата мислеше за цяла България това нямаше да стане. И аз искам да имам голям избор от работа и да взимам 1400лв във Видин. Ако е така мислиш ли,че ще дойда в София. Отговори си на този *** въпрос и ще раязбереш защо половин България се е изсипала в София.
131
5
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
И после софиянци твърдят, че хранят държавата, а великото им метро чака субсидия от държавата за да оцелее, хаха. Пак провинцията да спасява скъпоценната шопия. Да фалира и да ходят шопите пеш, може и да се научат, че са просто роми на издръжка от държавата!
130
2
 
7
 
! Отговори
А ЗАЩО дължи?? преди 2 години
защото го управляват некадърници и КРАДЦИ затова ДЪЛЖИ!!!Защо метрото в Берлин не ДЪЛЖИ???
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тези дето обясняваха, че битовите сметки за ток не били помръднали, а видиш ли, само промишлените. Моята сметка за ток през ноември беше 57 лв, а декември - 116. Аз на кого да се оплача да ме финансира? И аз си харча 1/12 от бюджета
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Видин "Както и всички чуждестранни инвестиций се наливат там"- Какви чуждестранни инвестиции сънуваш в София. Тук се отваря само някой мол или нов магазин на Била или Лидл. Всичко отдавна е застроено. Заводи,складове и прочие се отварят най-близко на 50 км от София.
127
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта и неговите пп *** да го платят
126
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ЕС май се върнахме в първобитно-общинния строй...
125
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами "цяла България" да си стяга куфарите и да се връща кой откъдето е дошъл. Тогава рязко се намалява ненужния вече транспорт в София и само софиянци ще си го плащаме. Тук живеят 2 милиона души. Софиянците са 500 хиляди макс. Тъй че не ми обяснявайте как "цяла България"е плащала метрото на София когато "цяла България" си е изпратила тук децата,внуците,роднините и главно те ползват този транспорт. Да не споменавам,че много от тези новодошли пътуват гратис.
124
5
 
18
 
! Отговори
ili от Видин преди 2 години
До СмешнициИменно.Цяла България плаща сметките и благоустройството на София! Както и всички чуждестранни инвестиций се наливат там.
123
1
 
12
 
! Отговори
хмм преди 2 години
да върнат парите от събираните по 1.60лв за билетче и ще има, като спрат да кра дат..