Култовият тракийски храм в Старосел пред срутване

Снегът, влагата и свлачищата унищожават светинята
10 мар 2010 11:15,
29
Култовият тракийски храм в Старосел пред срутване
Снимка: Dnes.bg

Тракийският култов храм край Старосел се руши, установи проверка на Dnes.bg.

Заради обилните снеговалежи куполът на гробницата, която датира от 5-4 век преди Христа, се свлича интензивно.

В основата си каменните блокове се изхабяват, а насипите тръгват надолу към основата. Според специалистите има реална опасност от пълно срутване на тракийското светилище.

Ще се затрие миналото на цяла една цивилизация, която е от огромно историческо значение не само за България, а и за цяла Европа, изрази безпокойството си екскурзоводът Гена Герговска.

От 2000 година, когато покойният вече доктор Георги Китов заедно с експедиция ТЕМП откри сензацията, двете зали на траките са подпрени с дървени подпори, които вече са поддали.

Водата, която прониква вътре в могилата, унищожава ценностите, оставени от предците ни. Най-голям е проблемът в кръглата зала, където древните жрици са извършвали мистериозните си тайнства.

Заради влагата помещението кристализира и така се руши най-гладкият слой на купола – там траките са изографисали цветен фриз.

"Сигнализирали сме с писма Министерството на културата, Националния исторически музей и всички възможни иституции", съобщи заместник-кметът на Хисар инженер Пенка Ганева, на чиято територия се намира историческият паметник.

На оглед е пристигнал заместник-директорът на НИМ – археологът Иван Христов. Той е направил преценка и е уведомил колегите си какво е нужно да се направи и как да се спаси култовата сграда.

В четвъртък на нарочна конференция в НИМ учени и светилата на българската археология ще умуват как да се развие туризмът и да опазят и съхранят историческите и културни паметници в Старосел, който е посещаван от 100 000 туристи годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
dfghj, преди 14 години
В Китай например знаят кое къде е заровено, но го оставят под земята за да се изрови във време в което технологиите ще са напреднали достатъчно за да се съхрани всичко.В България се изравя - краде се всичко по ценно преди да дойде снимачния екип и после се оставя на произвола на съдбата.В България няма археология.Всичко са иманяри с по малко или повее власт.Направо ме е срам от такива.
24
0
 
0
 
! Отговори
Историк 2 преди 14 години
До Историк - Напълно сте прав, колега. За покойния Китов нищо, но само защото вече е покоен. А недоразумението Н. Овч. (= Инд. Дж.) е СРАМ за науката - прфесорска титла, купена от нелегитимен руски университет, безцеремонни лъжи , въпиеща некомпетентност (статуетка на Аполон, триумфално размахвана като Орфей; надпис от късен 20-ти век, пробутван като римски и пр. и пр.). Шутовщини с нездрава цел вечно да е център на вниманието, а паметниците ги яли вълци! Да му мисли, който го финансира!
23
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 14 години
многократно задаван въпрос е къде отиват парите от входа - отговорът е отиват в Община Хисар, защо нищо не се влага в храма - защото никой не го вълнува; защо храмът е в това състояние - защото сме виновни и отговорни всички ние и във тази връзка ви моля да се подпишете в организираната от мен петиция, която наред с още над хиляда подписа ще внесем в Министерство на Културата: bgpetition/hramstarosel/index.html
22
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
В тая държава нямаше ли един, дето работи министър на културата?
21
0
 
4
 
! Отговори
кАРТЪР преди 14 години
ха.че като каза Китов та се сетих!!!да знаете куде са по голямата част от съкровищата намерени в Косматката край Шипка?????еййййййййй...хораааааааааааааааааааа СЪБУДЕТЕ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕНА ТЕЗИ *** ИМ ИЗНАСЯ САМО ДА ВЛАЧАТ .НЕ ДА ПОДДЪРЖАТ И ЦЕНЯТ!!!
20
2
 
8
 
! Отговори
Историк преди 14 години
Това е поредната шуротия - изкопават ги - в случая с покойния Китов направо с багери и кранове къртиха, ломяха о копаха - истински погром сториха! Същото беше и в Перперикон и в Татул - ломене, къртене - унищожение... А после НИКАКВА консервация и абсолютно спорна реставрация! Това не са учени Овчаров и Китов - екипите им - тези хора унищожиха обектите като ги изкараха на показ, а не ги защитиха! Те са срам за науката!
19
2
 
4
 
! Отговори
ТОДОР преди 14 години
ПРОДАВАМ СИ ОВОЩНАТА ГРАДИНА В СТАРОСЕЛ(не е обработвана от години) 10дка. точно до банския дол язовира. ПО ЛЕВЧЕ КВАДРАТА , АКО НА НЯКОЙ МУ СЕ ЗАНИМАВА 0889 478 708(без пазарлъци, лично моя си е овошката всички док. са във ред)
18
3
 
3
 
! Отговори
До №9 преди 14 години
Какви погребани хора ти се въртят из дебелата шопска кратуна, бе ***? Ти правиш ли разлика между светилище и гробница. Аман от неграмотни графомани!
17
6
 
3
 
! Отговори
накратко преди 14 години
Археолог-осквернител на гробове!!!
16
2
 
1
 
! Отговори
Севастократор преди 14 години
Наберете в Гугъл бог Сабазий,или светилище Беланташ и четете.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
важното е че чалгата и алкохола си вървят. - щом едно нещо се руши, значи не се нуждаем от него
14
4
 
2
 
! Отговори
ХайдутинЪ преди 14 години
Ба нали не е у моя двор мене кво ме грее на некой си могилата дет е на майната си ми ша съ руши кат е на иладу години
13
0
 
9
 
! Отговори
стаканофф преди 14 години
Булгурина, дай му нещо да руши, краде, съсипва... ама да съгради, запази, съхрани...а бе, кой че ти праи каве, оди е...би!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
10 ти има ли значение стотици или хиляди години ? Важно е храмът да се запази поне още толкова ! Не издребнявай!
11
2
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
Абе пич, какво става напоследък. Писнаха ли ви прабългарите и славяните, че сега се обърнахте на 180 градуса.Дай малко инф. и на нас да се пообразоваме. Траки, та траки. Ок, ама вие знаете нещо, а ние, каквото пише в учебниците по история. Не мой така. Давай, давай линкове да четем, да се образоваме. Това е свято дело.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не стотици,а хиляди
9
9
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Сега трябва да ги хванат разните археолози, дето се правят на Индиана Джоунс и да им ударят по 100 тояги на голо публично. Друг път да не оскверняват гробовете на хората. Вие изобщо не си давате сметка, че там са погребани ХОРА, ровите като кокошки в бунище и правите панаир от паметта на хората. Мислите ли че затова са градили гробница, за да може разни сополи сега да си правят ПР?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стотици години храмът се е запазил,а ние за 10 ще му разкажем играта !
7
1
 
11
 
! Отговори
Севастократор преди 14 години
България е световният център на древната тракийската цивилизация.Нашето съвремено общество е необходимо да направи необходимите усилия за съхранението,консервирането и поуляризирането на тракийската култура,чийтонаследници сме ние,като народ и държава.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това, ако се случи ще е национален СРАМ! Ние, днешните "българи", просто не заслужаваме историята си, миналото си и предците си. За съжаление...