Директорката на училището в Дебелт напуска

Зам.-министър Кастрева: Тя има вина за случая, но решението е лично
Обновена: 11 дек 2014 14:12 | 11 дек 2014 12:15, Красимир Ангелов
55
Директорката на училището в Дебелт напуска
Сградата на училището в Дебелт. Снимка: Булфото

Директорката на училището в Дебелт Таня Вангелова е депозирала молба за напускане от 12 декември, като е взела това решение доброволно, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Повод за това стана шокиращ случай от края на миналата седмица, когато осмокласник от ромски произход е изнасилил момче от пети клас в тоалетна в училището. След инцидента пострадалото дете е било прието в МБАЛ-Бургас с разкъсвания.

Още по темата
Случаят доведе до голям протест в Дебелт, като жителите на селото обявиха, че се страхуват да пуснат децата си на училище и искат виновникът за случилото се да бъде наказан.

Заместник-министър Ваня Кастрева отбеляза, че Регионалният инспекторат по образованието е предприел проверка по случая и са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за техните родители. В училището в Дебелт са изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози, отбеляза още Кастрева.

Тя обясни, че в резултат на проверката и след разговор с директорката на училището Вангелова е депозирала своята молба за напускане от 12 декември. Попитана дали МОН е наложило това като наказание на директорката, Ваня Кастрева уточни, че директорката е взела решение да напусне доброволно.

„Директорката на училището в Дебелт има вина по случая“, посочи заместник-министърът на образованието и допълни, че проверката в училището е констатирала пропуски в осъществяването на политиката за задействане на координационния механизъм за деца в риск.

"В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал за това, че детето е споделило, че има някакъв проблем, директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", коментира Кастрева.

Тя каза, че МОН се е самосезирало за насилието срещу дете в училището в Дебелт, и добави, че по случая проверки правят и други институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в много от училищата по селата и въобще където преобладават ромите,със сигурност се случват подобни неща,та дори и по-драстични,просто учителите си траят,за да запазят работата си....разбира се това не е само ромски патент,а и въобще деградацията на обществото ни и съответно на учениците май взе да става нещо обикновено,а ние се правим,че не го забелязваме.....ако се мине с някаква анкета или проверка в подобни училища в Б-я,които са хиляди,ще се открият и по-страшни неща...такава ни е системата
16
0
 
6
 
! Отговори
men преди 9 години
Къде ми е коментара , защо го изтрихте защото ви казах истината ли ?
15
0
 
20
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Насилникът съвсем не е малък! Той е в осми клас, но е с няколко години по-голям от съучениците си. Направи сметката.Медиите замазват този факт, не знам защо.
14
0
 
16
 
! Отговори
Мижи да те лажем! преди 9 години
Така казва народът за жестове като този на директорката!Тя трябва да бъде подведена под отговорност и да получи ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА.Преди няколко дена една от майките заяви официално - дъщеричката й е била пребита от същото момче, но на оплакването директорката е отговорила, че не желае да притеснява момчето, за да не предизвика ромски протести. И хората записали детето си в училище в друго населено място. Тоест, жертвата е принудена да пътува всеки ден! Виновникът не е бил наказан!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля ми кажете ми ,че има арестувани и се води съдебно производство ?! Понеже в статията не пише нищо такова и започвам да се притеснявам дали не живеем в джунглата преди 200 години . Та това е едно от най -бруталните престъпления и то над дете !!Не може новината да е оставката на директорката ........
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно само директорката е отнесла цялата вина, а за *** нищо. Гаврата е пълна. Да живее свобадата на словото. Северна Корея 2 сме. Цензурата е огромна.
11
1
 
15
 
! Отговори
Б преди 9 години
В БГ, никой не носи отговорност за нищо, затова вече не съм там. Като емигрант имам повече права, отлкото като данъкоплатец в родината ми.Б***си..
10
0
 
12
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Дава оставка и избягва всякаква отговорност.От Агенцията за закрила на детето да вземат мерки,както и от министерство на образуванието.Лично аз всеки ден съм на "тръни " какво ще се случи в училището на моето дете.Кой носи отговорност за неговата сигурност?
9
1
 
30
 
! Отговори
Х преди 9 години
Как ще уведоми ,кой знае колко пари е взела да докарат *** до осми клас.Напускането не трябва да я отърва от носенето на отговорност за станалото.Айде сега от агенцията за защита на детето,защитете правата му,осъдете тази"директорка".
8
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СЕ РАЗПРОСТРАНИ СНИМКА НА МАЛКИЯ *** НАСИЛНИК И КОЙТО ГО ВИДИ ДА ГО СПУКВА ОТ БОЙ !!!!
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако бях на родителите на това дете , тоя осмокласник още на другия ден отивам и го обесвам в тоалетната на даскалото ...
6
1
 
22
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Оставките трябва да започнат от МОМН и лично от Кастрева!Да последва и търсене на съдебна отговорност на длъжностните лица,а не да се измъкват с оставки!
5
1
 
35
 
! Отговори
Бай Село преди 9 години
Аз отдавна съм спрял да плащам каквито и да е пари на тази пародия на държава.Държава нямаа.....Въпрос на време е и да стане гражданска война!
4
2
 
25
 
! Отговори
Бооже преди 9 години
Най -сетне една новина по тая тема ,доживяхме Направо човек да не повярва,че в тоя сайт решили да споменат случая в Дебелт
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подава оставка, за да не я уволнят! Куха пробита лейка градинска!!!
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво като е напуснала?!? Това дете е травмирано за цял живот! Когато е трябвало да си върши работа, не ми се пише направо, умира си тази страна, толкова глупаво, пошло и безславно.....
1
0
 
47
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Всичко тръгва от семейството и възпитанието/ако изобщо това *** има семейство/. Мислите ли, че някой го е възпитавал и говорил кое е добро и кое лошо- това прави това което вижда че се прави в гетото и ето ти един изпечен престъпник. Докато някой от нашите управницине си извади главата от пясъка и вземе мерки ромите да живеят така все едно че не са граждани на тази държава а да се възползват само от благините и нищо няма да се промени. Дано въпреки травмата пострадалото дете го превъзмогне