Хвърляме два пъти повече боклук от европейците

На човек у нас се падат по 298 килограма годишно
26 май 2016 10:52,
14
Хвърляме два пъти повече боклук от европейците
Снимка: Reuters, архив

България произвежда два пъти повече боклук в сравнение със средното ниво за Европа. У нас на глава от населението се падат по 298 кг на година депонирани отпадъци срещу 147 кг на човек в ЕС, сочи Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2014 г.

Данните, представени от екоминистъра Ивелина Василева, показват, че количеството боклук, което се образува у нас, остава постоянно, а депонирането е най-използваният метод за третиране. Това се прави със 70% от битовите отпадъци, а алтернатива се намира едва за 30%, които биват oпoлзoтвopeни.

По отношение на рециклирането страната ни се доближава до средната норма за ЕС - 130 кг на жител. У нас на човек се преработват 108 кг, докато в Германия са 284 кг.

Освен произвеждането и третирането на отпадъци сред най-значителните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда в България е и потреблението на енергия и природни ресурси, при което се емитират вредни вещества в атмосферния въздух, водите и почвите, констатира докладът, цитиран от "Труд".

През 2014 г. крайното енергийно потребление е станало с 2,9% повече в сравнение с предходната година.

Транспортът пък емитира 40% от общото количество на азотните оксиди и 23% от емисиите на въглероден оксид.

Въпреки че между 2009 и 2014 г. са въведени и модернизирани 28 пречиствателни станции, 32 града с над 10 хиляди жители и още 117 града с население от 2000 до 10 хиляди реален брой жители остават без такива системи.

В доклада се посочва още, че в 72% от контролните пунктове в страната шумовите нива са превишени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
21
 
! Отговори
Grom преди 7 години
298 кг на човек на година означава по 800 г. на ден. Може и да е вярно. Като отида в Лондон обаче и мина през магазина всичко е в двойни опаковки и няма неопаковани продукти. Там генерирам 2 пъти повече *** отколкото в България! Така че тяхното 147 кг. не е вярно! Там в *** има повече опаковки, отколкото ***. А в нашият *** има много повече битов ***. В Германия пък са длъжни да си измият бурканите преди да ги изхвърлят, което е прекалено.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако хвърляме два пъти повече *** от европейците означава , че неможем да си правим добра сметка. Човек, който си прави добре сметката не изхвърля нещо за което е работил
7
0
 
22
 
! Отговори
банандер преди 7 години
Ами , произвеждат се боклvци , купуваме боклvци и , съответно, изхвърляме боклvци ! А тези близо 300 кг са пълна измишльотини - това прави по 0.822 кг на ден , което няма откъде да дойде , особено през зимата . При мен , например, всичко що гори - в котела , а всичката останала храна - на кокошките. За варела не остава почти нищо - само някоя метална опаковка от време на време .А иначе , такса смет си я плащам като момченце ...
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така изхвърляме два пъти повече ***? Да не искате да кажете, че консумираме два пъти повече от европейците? В тази статистика нещо не енаред.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 298, а около 100-110 кг на човек на година е реалността в България. Останалото количество до 298 кг, просто се плаща на мутренските фирми, без да го има.
4
0
 
21
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Еми по нашата улица правиха ремонт и после останаха доста дребни камъчета и малки парчета асфалт. След това минаха хигиенистки и сметоха всичко това в кофите за ***. Тази тежест от камъни после към *** който изхвърлям ли добавиха? А листата както и кестените и орехите които падат и те ли са "мой" ***?
3
8
 
15
 
! Отговори
SA преди 7 години
*** хвърлят боклци!
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
298 кг на човек!!Как пък не. Ние примерно, двама души изхвърляме средно на три дена по около 2 кг, което си е под средното за ЕС. Не знам кое двучленно семейство изхвърля по над 1,6 кг всеки ден, а ако е четиричленно - по 3,266 кг на ден!!! Цялата работа е в лъжата на сметосъбиращите фирми, колко много работа имали, а всъщност им плащаме приблизително двойно в сравнение с истинските количества.
1
0
 
33
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Това е според количествата, за които плащаме на фирмите за смет, а не според действителните количества, които едва ли са много по-различни от средните за ЕС.От тази публикация трябва да се задейства прокуратурата ...