Безпаричие! Закъсали общини вдигат данъците ни

Въвеждат синя зона в Перник, Кърджали с налог за мощни коли
8 авг 2016 08:44,
17
Безпаричие! Закъсали общини вдигат данъците ни
Снимка: архив, Bulphoto

От 2017 г. в редица финансово затруднени общини ще се стигне до вдигане на данъци и такси като мярка за осигуряване на допълнителни приходи. Това става ясно от публикуваните оздравителни планове на част от 36-те общини с финансови затруднения, които бяха задължени със закон да предприемат мерки за подобряване на местните финанси, пише "Сега". По места плановете вече са гласувани и одобрени от общинските съвети.

Перник възнамерява да увеличи данъка за възмездно придобиване на имущество от 2 на 2.5% при максимална ставка от 3%, показва одобреният план за финансово оздравяване на общината. Само от тази мярка се очаква ръст на приходите в размер на 200 000 лв. годишно. Възможно е да се увеличи и данъкът върху превозните средства, който е на минималните нива, но тук конкретни ставки не се сочат.

Според плана ще се увеличат още и таксите за ползване на тротоари, за ясли и детски градини, за технически услуги. Предвиждат се и изцяло нови такси, включително въвеждане на синя зона за платено паркиране.

От мерки в частта на приходите Перник се надява до 2019 г. да натрупа 6 млн. лв. допълнителни постъпления.

Освен от вдигане на данъци и такси парите ще дойдат и от повишена събираемост. При разходите основната оптимизация ще дойде от намаляване на издръжката - с 3.5 млн. лв. за целия период. Прави впечатление, че разходите за общинската администрация се свиват съвсем скромно - от 4.6 на 4.4 млн. лв. в края на периода, като общата икономия е 250 000 лв.

Данъци ще вдига и община Кърджали, като ефектът от мерки в приходната част - 3.3 млн. лв. ръст, надхвърля този от орязване на разходите - 2.8 млн. лв. до 2019 г. Кърджали ще вдига имотния данък, като годишният ефект от по-високата ставка и повишена събираемост се оценява на 500 000 лв. при обичайни приходи от данъка в размер на 1.5 млн. лв. 

Ще се увеличи и данъкът върху колите с мощност над 100 kw, като от това се чакат по 110 000 лв. ръст на година при годишен план за постъпления на този налог около 1.3 млн. лв. И Кърджали ще въвежда синя зона за платено паркиране.

В разходната част Кърджали смята да свива културния и спортния календар, ще ограничи сериозно и дофинансирането на делегирани от държавата дейности, включително училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ПерникданъциКърджали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Края идва! преди 7 години
Нито една държава не е подобрила стандарта си на живот чрез по високи данъци! Такъв случай няма в човешката история. Ние в момента(отново) сме част от една умираща световна империя. Ако изучите и анализирате историята на всички големи загинали империи, ще видите че сега всички предпоставки са налице!Световна демографска криза.Морална криза.Висока безработица.Задъхваща се икономика.Дългова криза.Инфлация и повишаване на данъци и такси.Нарастваща администрация.Световна полицейщина.......
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахаа, колко са жалки, дребни, евтини душици, на тая държава и остават макс 10 год с такива алчни и егоистични хора в управлението, след това какво ще става не знам, ама нещата няма как да стават по-добре, няма такива условия, и никой не действа така, че да става по-добре, дори напротив. Сами виждате, крадат, крадат, направиха тук-там нещо с пари от европа, а парите от местните данъци и такси пак изчезват някъде безследно и за каквото и да става въпрос, все няма пари и не стигат, 10 год макс!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започна се...сега д упе да им е яко.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** не се извозва редовно. Градинки, паркове, междублокови пространства, детски площадки занемарени до безобразие. Безобразие!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградата на общината е централа на кметския клан. Този на Беширов пък се събира на близкия хълм срещу нея. Там бившият кмет е построил истински дворец с плувни басейни, тенис кортове, поляни, два ресторанта - хотел, който така се и казва: "Дворецът".
5
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 7 години
Да напишат за какво харчи общината ,освен за заплатите на общинския съвет. Образование ,здраве - всичко е от държавния бюджет.
4
1
 
14
 
! Отговори
Очаквайте преди 7 години
Очаквайте е , след малко ще сложат данъците е на въздуха ..
3
1
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Кофти братя,питате ли го силистренския кмет като опусна далаверата с чинарите?Сега не може да заспи завалията!!Еми ще се вдигат данъците тогава!!То не ,че остана съвестен да плаща,не че *** ще почнат да плащат!!
2
1
 
24
 
! Отговори
Де да знам преди 7 години
До онзи ден се хвалеха как имало 3,3 млрд. бюджетен излишък, а сега нямало пари.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свалете от гърба на глупавия българин и последната му кожа....