Спасители предупреждават: Опасност от лавини

Експертите съветват да тръгваме подготвени за планината
Обновена: 6 мар 2017 09:17 | 6 мар 2017 09:15, Петя Славова
0
Спасители предупреждават: Опасност от лавини
Снимка: архив, Reuters

Опасност от лавини ще има във всички планини у нас през предстоящите почивни дни, предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

"В края на седмицата се очакват нови снеговалежи и вятър, което повишава опасността от лавини", обясни дежурният в Централния денонощен пост на ПСС Тервел Тотев.

Именно през почивните дни планините приютяват най-много любители на ските и сноубордите. Затова от спасителната служба предупреждават всички да са особено внимателни.

Сформирането на лавина зависи от много фактори и от конкретния склон, но обикновено у нас най-рискови са северните и североизточните склонове, посочи още Тотев. Скиорите и сноубордистите трябва да бъдат внимателни и около планинските скатове с наклон над 30 - 45 градуса, които са предпоставка за свличане на снежна маса, пише "Монитор".

Експертите съветват туристите да тръгват добре облечени и да носят все по-популярните у нас ABS раници с балони, които държат туриста на повърхността на снежната маса, в случай че бъде затрупан от такава. Скиорите и сноубордистите трябва да носят лопати и трансмитери, т.е. уреди, които излъчват сигнал, който да помогне при откриването им, ако бъдат пометени от лавина.

Затиснатите от купчина сняг трябва да обгърнат гърдите си с ръце и да покрият лицето си с длани, за да създадат т.нар. въздушен джоб, с което ще си осигурят въздух за около половин час. Ако туристите са частично затрупани, те трябва да се ориентират с викове в коя част от снежната маса се намират спътниците им. Такъв беше случаят с тримата туристи, застигнати от лавина в Рила в събота. Двама мъже и една жена успяха сами да се измъкнат от снежния капан преди планинските спасители да пристигнат. 32-годишната туристка беше откарана в „Пирогов“, където лекарите установиха счупена бедрена кост. Жената е оперирана по спешност.

В нощта срещу неделя друга туристка, отседнала в хижа "Безбог", се оплакала от силна болка в корема. В 4 часа сутринта планинските спасители транспортирали жената с моторна шейна от хижата до болницата в Добринище, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари