Да намериш историята: Бронзови висулки на 36 века у нас

Според археолозите висулката е използвана от жена, живяла по тези земи
26 сеп 2017 19:25,
3

Снимка: БТА

Археолози откриха в древен некропол край видинското село Балей за първи път две бронзови висулки - украса за коса на 36 века. Това съобщи за БТА доцент д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей към БАН, ръководител на археологическите разкопки край Балей.

Находката е особено интересна за екипа - висулките, които според археолозите са от 16 век пр. Хр. - са красили косите на жена, живяла по тези земи преди 36 века, допълни той.

"За пръв път такива висулки излизат при разкопки. Има три златни висулки, които се съхраняват в музея във Видин, но те са случайно открити в село Тополовец през 70-те години при копаене на канали. Тези златни висулки досега ги датирахме въз основа на паралели - в Унгария, в Румъния има подобни находки и по тяхната датировка датирахме и нашите. Различното сега е, че намерените от нас бронзови висулки вече ги датираме в контекста на нашите разкопки", разказва доц. д-р Стефан Александров.

Отново при разкопките в древния некропол са открити и 19 съда инкрустирана керамика отпреди 34 века, като всеки от съдовете е уникален по форма и украса, допълни доц. Стефан Александров. Намереното в некропола са предмети, характерни за т.нар. култура на инкрустираната керамика.

"Наричаме я "култура на инкрустираната керамика", тъй като открихме голямо количество керамични предмети, инкрустирани с много интересни орнаментални мотиви с бяла паста. Проучванията показаха, че пастата за инкрустациите е била приготвяна от стрити животински кости, примесени с лепило. Самата керамика е с тъмен цвят и бялата инкрустация придава много красив естетически ефект. "Културата на инкрустираната керамика" се е развивала по течението на Дунава и стига към района между Лом и Оряхово. Балей е едно от малкото проучени селища на тази култура, която е известна по-скоро със своите некрополи", разказа доц. д-р Стефан Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Дебелян Пеневски преди 6 години
Не е висулка бе, не е висулкаа! Просто е в другата посока!
1
2
 
4
 
! Отговори
мхм преди 6 години
Бронзови предмети от 1500-1600 г пр. н .е си е средата на бронзовата култура в Австрия и Унгария, което е нагоре по течението на Дунава. На Балканите бронзът идва доста по-рано от Мала Азия