Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко

Мюсюлманите повече се уповават на Господ от християните
Обновена: 28 апр 2019 07:49 | 28 апр 2019 07:45, Петя Славова
349
Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко
Снимка: БТА

Българите се оказват не особено вярващ народ, според две представителни социални проучвания, проведени в рамките на ISSP по една и съща методика и международни академични стандарти. Те са обхванали периода от 1998 до 2018 г.

Според изследването, вярващите в Господ българи от 1998 г. са със 7% повече - делът им днес надвишава една трета - 35.5%. Затова пък мюсюлманите се уповават на Бог повече от православните християни.
За последните 20 години ясно се вижда, че вярата в Господ се възвръща, пише "24 часа".

Доц.д-р Лилия Димова смята, че това е така, заради "пуснатия от бутилката дух след 1989 г. да имаме свободата да бъдем и религиозни, и вярващи, и да избираме какви да бъдем. Обяснявам го и с кънтящия ценностен вакуум, който н ее запълнен и до днес."

По думите й, за тези 20 години демокрацията не само не е променила, но дори е втвърдила някои тенденции. Една от тях е доминиращото недоверие към институциите - съдебна система, църква и религиозни организации, парламент, политици.

Според изследването се оказва, че  се е очертала тенденция на недоверието и то значително е по-масово и силно от доверието към всяка една от институциите.

"Да не вярваме в институциите се е превърнало в национална черта", обяснява специалистът - Само 13% вярват на църквата и религиозните организации, а съотношението доверие - недоверие е 1 към 6.

По думите на доц. Димова, с най-високи стойности е недоверието към съдебната система и това се регистрира неведнъж. с годините, категоричното недоверие към Темида нараства в края на 2018 г. до 34% срещу 1.8% на обратния полюс. Тоест, става ясно, че българинът не вярва да има справедливост в родината и заслужаващите наказание да го получат, а жертвите на криминално посегателство да бъдат овъзмездени.
Не вярва и че в отвъдното това ще стане - праведните да отидат в рая, а грешниците - в ада.

При такова усещане за несправедливост тук и сега и съмнения за възмаздие "на оня свят" специалистите анализират жизнената философия на нашенеца.

Анализът регистрирал силен спад от 23% във вярата на българина в собствените си сили - от 69% през 1998 г. до 46% в края на 2018 г. Толкова са на мнение, че животът има смисъл само ако човек сам си го направи такъв. Като че ли ентусиазмът от първите постсоциалистически години са били определящи хората да вярват повече на свободата да изявят себе си, отколкото да търсят в Бог смисъла на живота си.

Днес обаче от хода на прехода ентусиазмът се е изпарил, отстъпвайки място на реализма. "Сравненията разкриха устойчивите моменти, но и доста промени в обществените оценки по актуалните теми", обяснява още доц. Димова."Установихме нарастрава подкрепа на 10-ата Божа заповед "Не пожелавй дома и жената на ближния си" - от 46% на 55%. Сериозмна промяна бележи и отношението към класическия стереотип "Работата на мъжа е да печели пари, а на жената - да се грижи за дома и семейството". Спадът за 20 години на мислещите така е от 65% на 29%. Като се има предвид равнището на доходите, едва лиможе да бъде иначе."

Според изследването за изминалите 20 години картината на религиозните вероизповедания у нас не се е променила - 74% от хорана у нас се самоопределят като православни християни, 11% като мюсюлмани и 13% като атеисти. Установява се обаче, разминаване между религиозна принадлежност (православен или мюсюлманин! или дали наистина се смяташ за религиозен и дали вярваш в Бог.

Сред християните за религиозни се смятат 58% и това е непроменено. Вярващите в Бог в тази група са се увеличили от 27% през 1998 г. до 37" през 2018 г., а 40% са убедени, че има Господ, който се грижи за всяко живо същество.

При мюсюлманите и религиозността, и вярата в Бог са с по-високи стойности - в края на 2018 г. 69% се определят като религиозни, а 58% нямат съмнения в съществуването на Бог.

Друг парадокс очертават мненията за вярата в отвъдното. оказа се, че 2/3 от християните и 1/3 жт мюсюлманите не вярват нито в рай, нито в ад. Разминаване има и в това дали се обръщат към Бог с молитви - според данните 2/3 от християните никога не се молят , а 10% го правят ежедневно.

Промяна има при мюсюлманите - с цели 20% са намалели онези, коитоникога не се молят,  а на ежедневни молитви се отдават двойно повече в сравнение с преди 20 години - от 15% на 30%. Едно от обясненията е, че през 1998 г. ехото от голямата депресия и хиперинфлацията, а и от "голямата екскурзия" все още не е заглъхнало. Днес хората се чувстват по-свободни и по-спокойно изказват онова, което мислят и в което вярват.

В същото време днешната вяра в Бог има толкова много измерения, че е трудно да се каже дали е мода, декларация или друго.По-скоро се стига до извода, че да си православен християнин или мюсюлманин е въпрос на идентичност, а не на религиозност и религиозна вяра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее братска Русия.
269
0
 
4
 
! Отговори
творецът преди 5 години
БОГ ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА НАС!
268
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
институциите са протежета на държавата а тя е враг на хората и приятел на политиците и богатите.Държавата е административен апарат ближещ краката на богатите и хапещ краката на бедняците(с изключение на едно малцинство,което просто не подлежи на контрол)
267
0
 
4
 
! Отговори
в механата преди 5 години
Уважение всекиму - вяра никому! ЕДИН Е БОГ ЗА ВЯРВАНЕ - нашия сътворител!
266
2
 
2
 
! Отговори
100% по душа!!! преди 5 години
0% по интерес!!!
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБКП са ***! Тяхната Родина е СССР!
264
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е вярващ.Не вярващ е само българинът с развалена/безродна кръв.Става дума за българите с ,,не българско/интернационално съзнание'' става дума за комунистите, ,,троскотът'' в българското общество.Ако се премахнат комунистите и ,,не българите'' останалите ще са на 80% вярващи.Което означава че българинът е много вярващ човек.
263
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж се,винаги е така. за сега просто не познаваш други хора.После нещата потръгват от самосебе си.
262
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужда държава съм от една седмица, работата е робска, при заминаването ми от България, не казват реално как стоят нещата, в какво да вярвам?Знам, че така не е хубаво да се говори/пише, ама ... на дъното на отчаянието съм. Поне да си избия парите за пътни, че 130 евро само в едната посока, и то с микробус. И всичко това, защото в Тикволандия жизненият стандарт е поносим, най-вероятно.
261
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христос Воскресе!
260
1
 
4
 
! Отговори
Недоумение преди 5 години
Преди 35-40 год, ученик да влезе в църква, и можеше да последва изключване. Църквите бяха изолирани, уж нямаха подаяние от държавата, но поповете караха Волга?!?!?! По онова време това беше кола-люкс. В сегашно време , кой да е на върха и притежава свещоливницата- е тиха война! С една дума, пак поповете са облагодетелстват! Пък кой в каквото иска да си вярва. ( да не забравяме, че бившият поп, който се удави, караше Линкълн хибрид ) -Поп да си на днешно време...
259
8
 
6
 
! Отговори
До боби преди 5 години
Исус каза, че е на небето. В царството небесно. Но там отдавна летят самолети. Знаеш ли, какво няма на небето?не? Жалко пич, но средновековието свърши и лъжата Исус в облака вече при нормални хора не хваща.
258
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е вярващ в ВИШАТА СИЛА, но не желае да вярва на Изрело-Арабски "християно-мюсюлмански идеологии
257
8
 
8
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Моите наблюдения че БРЦ е пълна с милиционери и са на подчинение на руската църква. А тя на бившите от КГБ. Църквата се използва за пропаганда на имперските интереси на Русия. също така мафията доста добре работи с църквата че там няма плащане на данъци. Интересно защо покрай апартаментите на власта не се осветиха и какви сделки въртят поповете.. Е как да вярваш.....
256
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 278Чети корана тогава и се целувай ръката на Местан и Доган.
255
9
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Исус Христос дойде на земята, за да даде 10-те божествени закона, да покаже с възкресението, че има живот след смъртта, да покаже, че има Бог и той съществува. Това, че има хора дето още не вярват, че има Бог и живот след смъртта, си е техен проблем, не е мой. Христос казва кое е правилното, а вече всеки си преценява и носи последствията от грешките си.
254
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите фантазии са плодотворните фантазии на умните хора , напр. фантазира си да лети в небето и след някоя друга година измисля самолета !/Ти смяташ ли, че братя Райт или Ото Лилиентал не са били вярващи? Много са ми смешни про ***, които се мислят за много умни.
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христос Воскресе.Аз малко или много си вярвам в бог.Но на тия нашите политици никога.Бог си знае работата.Весел празник.
252
6
 
11
 
! Отговори
Кинти. преди 5 години
Българинът вярва в парите.Без пари няма вяра.
251
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бог 35%......а в БКП 135%. Светото Клатене по партийна линия!