Над 80 СПА центъра могат да работят със Здравните каси в Германия

Първите туристи вече са избрали да ползват здравни услуги у нас
0
Над 80 СПА центъра могат да работят със Здравните каси в Германия
Снимка: БГНЕС

Повече от 80 са сертифицираните центрове у нас, предлагащи СПА, уелнес и рехабилитационни услуги, които вече имат възможност да си партнират с германските здравноосигурителни каси. Това каза днес във Варна Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската браншова организация.

По думите й партньорството е възможно с реализацията на мащабен проект за позиционирането на страната ни като дестинация за здравен туризъм, който се реализира от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и българското Министерство на туризма.

Нашата държава вече е сред 14-те, в които Германската асоциация на здравноосигурителните каси признава и реинбурсира средства за профилактика и рехабилитация в амбулаторни условия, обясни Кацарова. По думите й вече са факт първите случаи на туристи, които са избрали да ползват здравни услуги у нас.

В Германия се провежда мащабна кампания, която рекламира България като здравна дестинация, допълни Кармен Щруг, зам.-главен управител на ГБИТК. По думите й първите каталози за услугите, които могат да се ползват у нас, вече са стигнали до лекарите.

За края на юли е планиран онлайн семинар за туристическите агенти, които също да се запознаят с подробности по темата. През август ще бъде проведена обиколка за германски журналисти, които да видят на място възможностите на страната ни, предаде БТА.

Подготвяме достатъчно кадри, които да задоволят потребностите на този сегмент от пазара, допълни проф. Тодорка Костадинова от Медицинския университет във Варна. По думите й през тази година ще бъде поставено началото и на нова специалност - по кинезитерапия, която вече е официално акредитирана.

Костадинова посочи още, че чрез проекта на ГБИТК България има шанса да бъде ребрандирана в Германия като целогодишна дестинация за здравен туризъм, а не само като страна, която предлага летни морски почивки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари