Автобусът е горял като факла, пътниците вероятно са се задушили

Материалите горят със страшна миризма, обясни инж. Георги Милошев
24 ное 2021 14:43, Ния Христова
28
Проверка в РСМ установи, че автобусът-ковчег, катастрофирал на АМ "Струма", не е имал лиценз за международен превоз на пътници. 
 
"Автобусът е бил съвсем нов, на 3 години. Такъв автобус, който се използва само за екскурзии, а не за товарни линии – не може да се амортизира за 3 години. Да не търсим под вола теле. Има по-важни причини, един документ в лиценза не е водещото", заяви председателят на Българската федерация за пътнически транспорт от инж. Георги Милошев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него автобусът е пламнал като факла. 
 
"Автобусите са най-скъпото и сложно съоръжение в пътя. В него има страшно много неща и не дай си Боже, ако се запали, той гори като факла. Защото материалите са изкуствени. Пътниците вероятно са загинали от задушаване, защото тези материали горят отвратително и със страшна миризма", обясни инж. Милошев. 
 
Председателят на Българската федерация за пътнически транспорт обърна внимание на въпроса дали е имало втори шофьор.
 
"Дистанцията е дълга и предразполага наличие на двама шофьори. Вторият е оторизиран както другия, знае къде са пожарогасителите. Иначе пътниците какво да правят, не знаят как се работи с пожарогасители. Пламне ли веднъж автобусът, много трудно се гаси", категоричен бе инж. Милошев.
 
"Една такава проверка би осуетила повторно преминаване на автобуса или зловеща катастрофа. Контролните органи са изключително важни. Всеки може да проверява автобуса, но най-вече ДАИ", посочи той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само при взрив шофьора не може да спре навреме,че да се настани върху мантинелите на разклонението на пътя,в другите случаи при постепенен пожар разгорял се в машинното,багажното или в салона все някой да е почуствал миризмата на горене от нещо с предупреждение към всички и шофьора да е спрял навреме автобуса с отбивка от пътя,като през това междинно време да са отворили прозорци и врати за слизане,като при 100 км/час при екстремни ситуации за спиране до 70-80м. да са спрели.
22
1
 
6
 
! Отговори
Малък преди 2 години
По време на последната почивка са ръчкали багажа и са обърнали туба с бензин с недобре уплътнена капачка. За времето до отбивката концентрацията на бензиновите пари се е повишила достатъчно електростатична искра да предизвика взрив. Шофьорът се е опитал да спре, но скоростта е била голяма и е нацелил мантинелата. Всички шофьори влачат бензин от Турция.
21
1
 
4
 
! Отговори
aa преди 2 години
сега не разбрах кога са се задушили, преди да изгорят или след като са изгорели.Ей аман от толупи по тв-тата
20
2
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
тоя "инж" откъде си е купил дипломата та ръси такива простотии "В него има страшно много неща и не дай си Боже, ако се запали, той гори като факла."Какви са тия "страшно много неща"? За багаж ли говори или за самата конструкция на автобуса? Ако е за второто - такава тъпотия не бях чувал скоро... автобусите да се правят от "неща: които пламват от един удар веднага като факла...
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се запали отвсякъде толкова скоростно значи е имало нещо което е ускорило възпламеняването и не е дало достатъчно време да излязат повече хора. Кой знае какво ли е имало в багажното отделение.
18
3
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Тогава остава грешка на шофьора,заспиване или инфаркт.Изведнъж да пламне,да няма спирачен път ида изгори като факла без реакция от шофьора натам водят.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цена на литър дизел в Турция 0.62-0.65?. Цена на литър дизел в Македония 1.08-1.10?. Стига вече сте търсили тоя прословут ключ от мазето!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно собствениците на фирмата ще отнесат доживотен затвор,ама кел файда,като хората вече ги няма.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорите на другите 3 автобуса са знаели, че има контрабандно гориво и в изгорелия автобус и в техните. Затова са побързали да напуснат България и да се преструват, че не са знаели какво е станало. Нека МВР провери какви телефонни разговори са водили шиптърите шофьори след инцидента. Гузен негонен бяга.
14
2
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Служех на Македонската граница преди 20 години, от 0 до 3 през нощта съм претърсвал по 20 - 30 автобуса, тогава бяха все куфарни търговци, предимно курсове Тирана - Истанбул, вероятно и макединците го правят, пътуват нощем, защото тия екскурзии са къси, към 3 дни
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автобуса не е бил регистриран,защото е имал проблем.Т.е. пътувал е незаконно,затова веднага е отнет лиценза на фирмата.Сега ще ги съдят до дупка.
12
1
 
13
 
! Отговори
мееметчу преди 2 години
Де ги намирате тези "специалисти", бе! Конкрс ли провеждате??? -))))) Не "миризмата", колкото и от.вратителна да е тя, а отровните вещества и гъстия дим, които се отделят при горене/пожар в тясно и закрито пространство убиват!!! Анадън му "инженерче"!!!!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка какво производство е бил автобусът?
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е горял като факла?Там е ключът от мазето.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ония дето избягаха от автобуса що не ги питат? Те да не са минали през плевнята?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
инженер Милошев се опитва да ни обясни, че ВСЕКИ автобус може и е очаквано да се запали... пропуска да каже, че ако няма в багажника лесно и силно запалими течности, това няма да се случи.... иначе щяхме да горим по автобусите редовно
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой нормален човек пътува до турция и пътува по нощите?
6
0
 
12
 
! Отговори
Китайска пластмаса преди 2 години
Чудно как толкова бързо е пламнал целия автобус буквално за секунди. Лошото е, че останалите два автобуса са вече на територията на РСМ и онези ще кажат, че са изрядни.
5
8
 
1
 
! Отговори
Реално преди 2 години
Никой не му дреме
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото търсили, това намерили. И не пишете че са македонци.