Ще доведе ли до по-високи заплати бюджет 2022?

Бюджетът бил насочен към увеличаването на доходите на най-уязвимите групи
22 фев 2022 16:38, Ния Христова
17

 

Бюджетът за тази година е на финалната права. Предстои неговото окончателно приемане в пленарната зала. 
 
"Бюджетът е насочен към увеличаването на доходите на най-уязвимите групи. Виждаме сериозна загриженост, но с такива големи разходи предизвикателство е инфлацията. Към момента е вносен компонент в България, така че очакванията са към края на годината да има по-малък инфлационен натиск", посочи финансистът Юлиан Войнов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН не смята, че увеличението на заплатите е толкова гарантирано заради "сиви практики". 
 
"Не можахме да видим здрава логика между минималната заплата и максималния осигурителен праг. Бяха предприети увеличения за гилдии, които не трябваше да бъдат притискани - като земеделските производители, където увеличението на минималния осигурителен доход ще доведе до изтикването на част от тях извън пазара. В този смисъл мисля, че бюджетът е непремерен", коментира икономистът.
 
"При 9% инфлация в началото и 3% на края на годината, средният процент е 6%. Но не бих си заложил заплатата на 3% в края на годината, защото ще има и инфлация на недостига – много производителите излязоха от пазара и това ще доведе до дисбаланс на търсенето и предлагането. Още сега през февруари очаквам да достигнем темпове от 10 и над 10% инфлация", прогнозира икономистът.
 
"Съдебната система е неефективна и огромна част от средствата ще отидат към увеличение на бонусите на магистратите. Но това е политическо решение, управляващите си имат своите аргументи и с финансов механизъм се опитват да провокират системата да работи по-ефективно", отбеляза Войнов.
 
"Тези 20 млн. са под това, което е необходимо за БАН. Има съществена разлика в увеличението на заплатите на депутатите и на БАН. Много от най-талантливите и кадърните напуснаха заради недофинансиране, а лишаването на БАН от средства е просто смешно. Не виждаме дългосрочна политика", отсече ученият от Института за икономически изследвания на БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
интересно наистина преди 2 години
Интересно че не трият Веселина по-доло. Но ако някой каже какво мисли искрено и лично, тогава си лишен от право на глас.
11
0
 
0
 
! Отговори
1996 преди 2 години
Аз този филм съм го гледал вече.
10
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нима има разумни и здравомислящи хора,които се надявали,че тези псевдоХарварди ще сътворят нещо разумно.То почти няма икономист или финансист,освен от присъдружните партийки,който да не разкритикува този бюджет.Обаче Кокорко продължава да се кокори и да се инати.А пък Киро толкова се опиянява от властта,която така неочаквано му падна отгоре на празната кратуна,че не знае на кой свят се намира.
9
2
 
19
 
! Отговори
да преди 2 години
В Министерство на финансите! Там най-вече и първо тихомълком се увеличават заплатите!
8
6
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Ами, разбира се, че ще получават! Все пак те са академици, хора на науката, открили нови неща, обогатили земното познание, цял живот са се трудили, за да станат на европейско и световно ниво, а не като теб....да стоят и да коментират из форуми!
7
6
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Значи бюджетът е насочен към пара3итиращите(цял живот уязвими групи)!Опъвай врат българино робе да бачкаш за 700 кинта че да раниш няколко милиона многодетни чингапуци,чиновници,милиции,мутри,парцалеси и джукеси,артисти,певци и музиканти,музейни работници,докторя и ковидистерици и още безброй свободношляещи се индивиди!
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще доведе до обедняване. Няма да има увеличение в повечето сфери, инфлацията яде доходите, а на фона на това нашите политиченца щели да се присъединят към санкции за Русия. Утре пак ще обясняват, как цените се дължали на световната обстановка, с ме на тях. Канадецът ще бяга в Канада. Лорер където си ще. Драскачите от чужбина не да тук. Ние ще си го отдаваме. Пълна забрана за гласуване на хора, които не живеят постоянно в Бг. Заради тях сме на тоя хал.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Академиците и член-кореспондентите получават по право - половин депутатска заплата - т.е. 3000 лв. После пожизнени пенсии от 2000 лв.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ше доведе до по високи цени .
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бюджетът е насочен към увеличаването на доходите на най-уязвимите групи" - в превод стимулираме мързела и простотията. За какво да работя, след като ще капят пари от небето? Да работят балъците, на мен не ми дреме. За какво да уча, след като така и така ще изкаравам колкото смотаняците които се скъсват от учат? Да живее великото либерастко подравняване. Ама после сме били бедни - с мързел и простотия толкова другари и другарки екохипита.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще доведе, ако е в рубли, е сигурно...