Бездомници превръщат изоставена сграда в незаконно сметище

Общината във Варна - безпомощна да ги изведе
12 май 2022 12:29, Петя Славова
21
Бездомници превръщат изоставена сграда в незаконно сметище
Снимка: БГНЕС

Изоставена и недостроена сграда във Варна се е превърнала в незаконно сметище, обитавано от бездомни хора, сред които има и дете.

Самонастанилите се от години тормозят живеещите в съседство хора. Оказва се, че институциите не могат да направят нищо, за да ги изведат от там.

Бездомните са от близките села и градове край Варна и живеят на това място от близо 10 години. През деня ровят казаните за смет и складират събраното в блока. В сградата няма вода и ток, няма и прозорци. Затова през зимата се топлят като палят боклуци, поради което неведнъж са ставали пожари. През горещите месеци миризмата в района е нетърпима, а начинът на живот на незаконните обитатели на сградата крие риск от зарази.

През последната седмица обаче самонастанилите се станали агресивни към живеещите в околните блокове.

Потърпевшите са подавали през годините много сигнали до общинската администрация, но единственото, което направили от там, било да изнесат боклуците от сградата. Оказва се, че местната власт не може да изведе самонастанилите се. Може само да издаде предписание към собственика, който трябва да вземе мерки. И, ако не направи нищо, да го глоби. Това обаче не помага особено на законно живеещите в района.

"Има наши писма, в които сме нареждали да обезопасят отвори, да не падат предмети, да няма самонастанили се хора. Многобройни, които са неполучавани в годините постоянно. Собствениците на Б и В вход, които са в необитаемата част, са около 30 човека. 2019 година имат регистрирана етажна собственост с управителен съвет, които писма оттук нататък са пращани директно на управителя и чрез него до всички собственици. Колко ги е уведомявал, не мога да ви кажа", заяви пред БНТ Любомир Петров, главен експерт "Обществен ред и контрол"- район Одесос.

След хвърлената пиратка и заплахите е подадена жалба в полицията. Оттам обясниха, че извършителят е бил предупреден, дал е показания и му е иззето законно притежавания газов пистолет. Разпитани са и потърпевшите. Но правомощията на полицаите са дотук, защото и те без заповед нямат правомощия да изведат самонастанилите се. В този омагьосан кръг хората ще продължат да бъдат тормозени и заривани с боклуци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Като си толкова социален покани ги у вас... Аз не желая общината, с моите данъци, да осигурява жилища на мързеливи, не работещи и неграмотни ***.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, МВР на Чашков вместо да пази гражданите и да арестува престъпниците, пази мочавия паметник.
10
1
 
4
 
! Отговори
Караян преди 1 година
Защо нашите продажни медии не съобщават какво става в моментана далечния остров Цейлон, а ни занимават само с Украйна !Не виждат ли че "вълната" вече се НАДИГА в световен мащаби бедните вече тръгнаха на саморазправа и са в смъртоносна битка с богатитенародни изедници и крадливи политици (https://disk.yandex.ru/i/EGhvWVO31_O9mg)В момента им палят къщите в Шри Ланка и хвърлят луксозните им автомобили в морето . . .
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е сградата за която си мисля, то тя е една от недовършените сгради на Валери Господинов фирма Евробилд оод. Строителен измамник. Тази сграда е с мисля 2 етажа повече от проекта настроена и никога не може да получи акт 16
8
0
 
17
 
! Отговори
хм преди 1 година
Как самонастанили се клошари имат законно притежаван газов пистолет? Не се ли иска регистрация по адрес? Полицията за нищо не става!!! Собственика за да ги извади трябва да ги съди...ако успее да намери имената им поне за жалбата към съда.... Откачена държава...
7
2
 
16
 
! Отговори
предлагам преди 1 година
Може да ги изведе ,но не иска заведете ги при украинците в хотелите ,нали са хора в беда.
6
4
 
15
 
! Отговори
Такова е .... преди 1 година
Тя демокрацията превърна цялата държава в незаконно сметище на запада....те за една сграда.....
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като как са бездомници като са се уимотили яко с цял блок ? Трябва да пише - Бивши бездомници живеят като милионери във Варна върху хиляди метра застроена площ :)))
4
0
 
23
 
! Отговори
НКЖИ преди 1 година
Какво значи "безпомощна" - да ходя да се настаня тогава аз в Община Варна, да ходя по нужда на бюрото на кмета, да си беля картофите в офиса на гл. архитект
3
4
 
16
 
! Отговори
Еврогей натовец преди 1 година
В еврогейска Ттатария е така....
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това между "общината не може" и "не иска" е доста голяма разлика. Това значи, че имотът е безстопанствен. Така... айде да не се будалкаме, а по лична карта на тия хора какъв адрес имат? И тия със сините ризки вместо да се крият по храстите и да пият кафета да си свършат работата. Ама то нямало асансьор и трябва да си занесе телесата до 5-ти етаж. Схемата е стара като света - пускаш клошари, после се продава на безценица и се ремонтира обекта.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пише,че имат дете.Защо не ги настанят в 5-звезден хотел като украинците щом нямат дом?