Поскъпва стажът за пенсия

От днес влизат нови условия
1 авг 2023 20:40, Росен Стойчев
10
Поскъпва стажът за пенсия
Снимка: БГНЕС

От днес поскъпва стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Причината е, че с влизането в сила на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023-а година се увеличава минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 710 на 780 лева.

Още по темата
Размерът на вноската при закупен стаж е процент от този доход, съобщи БНР.

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, както и земеделските стопани, се повишава от 710 на 780 лева – колкото е минималната работна заплата за тази година. По закон всеки, който желае, може да си купи до пет години недостигащ стаж за пенсия, също и обучението във висше или полувисше учебно заведение, както и времето на докторантура.

Размерът на вноската при купуването на стажа е 19,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. До 31-и юли това правеше 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, а от 1-и август става 154,44 лв.

Традиционно, от опцията за купуване на недостигащ стаж за пенсиониране се възползват по няколко хиляди души на година, тъй като не успяват да съберат необходиимя осигурителен стаж, а са навършили нужната възраст за пенсиониране.

През тази година жените трябва да имат осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: стажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще има фалити,глад и мизерия.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мда, вдигайте, че да има за украинците, за белото на зеленски, и традиционно за етноса.
7
5
 
8
 
! Отговори
Тарикат преди 9 месеца
За малко повече от 20 години здраво, ама много здраво бачкане имам не повече от един месец трудов стаж. Уситих накъде ще отидат нещата и реших, че аз пенсионни осигуровки няма да плащам. Не искам бе! И пенсията ви не искам! Днес, на почти 43 години мога да се "пенсионирам" след точно три секунди. Наемите ми от търговските ми помещения са 2600 евро. Не е много, но за сиромах човек като мен стигат. А ги имам, защото си ги купих с парите от спестените пенсионни осигуровки.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези с връзките макар и в пенсионна възраст ги назначават на ръководни места за да си направят стажа.
5
0
 
17
 
! Отговори
ЗА да доживеш 68г преди 9 месеца
Не трябва да работиш ,да не говорим за средно тежка работа ! Следователно тези които се трудят няма да стигнат до пенсия или във най-добрия случай току що взели пенсия и хайде !
4
0
 
18
 
! Отговори
Кънчо преди 9 месеца
Господ да ги убие. Амин.
3
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо де - стадото си блее, а във Франция хората протестираха над 3мес. срещу вдигането на пенсионната възраст. Общо взето роб до гроб.... Бачкаш до 67г. т.е. над 45г. бачкаш и даваш пари на държавата и ако случайно доживееш до пенсия държавата решава колко от парите които си И дал да ти върне и ще ти плаща 2-3г айде 5г да са, 10г макс. Щото след 45г.работа я доживееш 70г я не. Иначе плащаме хотела и по 40лв дневни да на укрите.Знаете ли как си живеят горките.Купон на бургаския плаж по цял ден.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз в тази държава нещо да поевтинее не съм чул никога.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма радост и щастие и това е.