Airbus инспектира самолетите си с дронове

За момента процесът се тества единствено на А350
19 юли 2016 10:30,
0
Airbus инспектира самолетите си с дронове
Снимка: Reuters, архив

В опит да оптимизира процеса по инспектирането на своите самолети, Airbus е започнал тестването на дронове, които да правят тези проверки. Френският производител на самолети съобщи новината по време на авиационното шоу Farnborough Airshow в Англия, цитиран от Digital Trends.

Обикновено дроновете и самолетите нямат кой знае каква добра връзка, като почти всички последни новини за двете са свързани с нарушаване на въздушното пространство от безпилотните устройства, които летят горе-долу на височината на самолетите при кацане и излитане и могат да предизвикат проблеми. Явно Airbus иска да се отърси от тези опасни взаимоотношения и да покаже, че дроновете могат да бъдат и полезни, пускайки видео как точно смята да ги използва.

По принцип инспекциите на самолетите се правят от хора, които ги обикалят и използват малки лифтове, чрез които да погледнат всяко сложно кътче, ако не могат да го видят от земята. Този процес отнема около 2 часа. С дроновете Airbus смята да съкрати това време до 10 минути, като освен в пъти по-кратката процедура, те ще могат да предотвратят потенциални наранявания на работниците при инспектирането.

Използваните дронове са от модела AscTec Falcon 8, произведени от компанията Ascending Technologies. Самата инспекция се извършва на автопилот, който снима самолета изцяло, благодарение на 3D технологията RealSense на Intel, но все пак тренирани пилоти наблюдават процеса, за да са сигурни, че нещо няма да се обърка.

За да правят снимки по време на проверката, дроновете имат оборудвана Sony камера с висока резолюция, която помага на работниците на земята да видят подробни снимки на всички механични или козметични дефекти чрез приблизително 150 снимки. След това снимките се преустройват в 3D модел за авиационните инспектори, които също се уверяват, че самолетът е годен за летене.

Към момента Airbus тества този процес на своя модел A350. Натали Дутомбиу, ръководител по качеството на компанията, смята, че първите тестове на новия начин на проверка ще приключат до края на тази година. Ако всички върви добре, дроновете ще бъдат тествани и на всички други модели, с които Airbus разполага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Airbusдронове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари